Ένας από τους πλέον καταζητούμενους διακινητές μεταναστών στην Ευρώπη, γνωστός με το προσωνύμιο «Σκορπιός», συνελήφθη χθες Κυριακή στο ιρακινό Κουρδιστάν ύστερα από τη δημοσιογραφική έρευνα του BBC που οδήγησε στον εντοπισμό του, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της ημιαυτόνομης περιφέρειας στο βόρειο Ιράκ.

«Ύστερα από ενδελεχή έρευνα και ανταλλαγή πληροφοριών (…) ο Σκορπιός εντοπίστηκε και συνελήφθη στις 12 Μαΐου», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας. Ο «Σκορπιός» συνελήφθη στην πόλη Σουλεϊμανίγια κατ’ εντολή της Ιντερπόλ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας Σαλάμ Άμπντελ Χαλέκ. «Θα τον ανακρίνουμε και θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες», συμπλήρωσε.

Δημοσιογραφική ομάδα του BBC εντόπισε τον Μπαρζάν Ματζίντ, όπως είναι το πραγματικό όνομα του «Σκορπιού», στη Σουλεϊμανίγια, όπου ο καταζητούμενος αφηγήθηκε πώς ενεπλάκη το 2016 στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Στη διάρκεια της έρευνας, η οποία δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η ομάδα του BBC μοιράστηκε τα ευρήματά της «με τις βρετανικές και ευρωπαϊκές αρχές». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, μεταξύ 2016 και 2021 «η συμμορία του Σκορπιού πιστεύεται ότι ήλεγχε μεγάλο ποσοστό της διακίνησης μεταναστών μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένου Βασίλειου».

Είκοσι έξι μέλη της συμμορίας έχουν καταδικαστεί στη Βρετανία, στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Τον Οκτώβριο του 2022 βελγικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην τον Μπαρζάν Ματζίντ σε φυλάκιση 10 ετών για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Η δράση του «Σκορπιού» που έφτασε και στην Ελλάδα

Το δίκτυο του Ματζίντ είχε φέρει στην Ευρώπη χιλιάδες ανθρώπους, μέσα σε άθλιες συνθήκες και αφού είχαν καταβάλει τεράστια ποσά ο καθένας από αυτούς.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν περάσει το Στενό της Μάγχης σε βάρκες ή κρυμμένοι σε φορτηγά. Σε άλλες περιπτώσεις, τους είχε οδηγήσει από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με τους δημοσιογράφους του BBC, ο «Σκορπιός» εμπλέκεται τώρα στη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Αυτό που ακούσαμε ήταν ανησυχητικό. Έως και 100 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στοιβάζονταν σε μία βάρκα, με χωρητικότητα περίπου 12 ατόμων», είπαν.

Οι επιβάτες λέγεται ότι πλήρωναν περίπου 10.000 ευρώ ο καθένας για μια θέση σε μία από αυτές τις βάρκες. Τα τελευταία 10 χρόνια, περισσότεροι από 720.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι επιχείρησαν να διασχίσουν την ανατολική Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη. Από αυτούς, σχεδόν 2.500 πέθαναν, οι περισσότεροι από πνιγμό.

Η Γιούλια Σαφερμέγιερ, από τη φιλανθρωπική οργάνωση SOS Μεσόγειος, υποστηρίζει ότι οι διακινητές θέτουν τις ζωές των ανθρώπων σε μεγάλο κίνδυνο: «Δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει αν αυτοί οι άνθρωποι ζουν ή πεθαίνουν».

Διαβάστε ακόμη: