Όσοι πίστεψαν ότι η εξαγορά-απορρόφηση της Credit Suisse από τη UBS, παρά την, για ευνόητους λόγους, ισχυρότατη στήριξη του ελβετικού δημοσίου, θα ήταν ένα εύκολο έργο, τώρα και συν τω χρόνω διαπιστώνουν ότι μόνο εύκολο δεν είναι ένα τέτοιο τεράστιο εγχείρημα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η UBS και η ελβετική κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία σχετικά με τους ακριβείς όρους κρατικών εγγυήσεων, καθυστερώντας το κλείσιμο της εξαγοράς της Credit Suisse.

Το πλέον επίμαχο σημείο αφορά τους τελικούς όρους καταβολής των 9 δισ. ελβετικών φράγκων, από το ελβετικό δημόσιο, έναντι ζημιών που θα μπορούσε να υποστεί η UBS, κάτι που είναι πολύ πιθανό, λόγω της έκτασης της ζημίας που υπέστη η Credit Suisse σε όλες τις καταθέσεις και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά της.

Για το λόγο αυτό κυρίως η όλη συμφωνία πάει πίσω και ίσως να μην έχει ολοκληρωθεί ούτε τον επόμενο μήνα Ιούνιο, ενώ η αρχική ημερομηνία αφορούσε το κλείσιμο της συμφωνίας στο τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν και άλλα προβλήματα προς επίλυση, όπως αυτά των υψηλότερων (αναγκαστικά) κεφαλαιακών απαιτήσεων και των κανόνων ρευστότητας, αλλά και των χιλιάδων θέσεων εργασίας που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις.

Φυσικά το συγκεκριμένο θέμα, δεν αφορά μόνο την Ελβετία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, καθώς οι δραστηριότητες της υπό κατάρρευση τράπεζας είχαν απλωθεί σε ένα τεράστιο εύρος και σε πολλές χώρες.

Για το λόγο αυτό οι συνομιλίες με την κυβέρνηση διεξάγονται παράλληλα με τις διαδικασίες των διεθνών ρυθμιστικών αρχών για έγκριση της συμφωνίας.

Μόλις προ ημερών, η τράπεζα παρουσίασε λεπτομερώς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τις εναπομένουσες εκκρεμότητες, όπως η υποστήριξη έναντι των ζημιών, οι ρυθμιστικές επιπτώσεις και οι εγχώριες προοπτικές της ελβετικής τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, δήλωσε ότι η συγχώνευση δεν εγείρει κανένα πρόβλημα ανταγωνισμού, διευκολύνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τις διεργασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που αφορά βεβαίως και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα