Η Μόσχα συνεχίζει να απειλεί άμεσα τη Δύση, με «αιχμή» το φυσικό αέριο. Ο ρωσικός «κολοσσός» ανακοίνωσε σήμερα (30/07) τη διακοπή τροφοδοσίας της γειτονικής Λετονίας με αέριο, κατηγορώντας τη για παραβίαση όρων, αναφορικά με την παραλαβή.

Η Ρωσία έχει ήδη αναστείλει τις παροχές αερίου προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν για το αέριο με τον τρόπο που ορίζει διάταγμα του Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία λογαριασμών σε ρούβλια, σε ρωσική τράπεζα στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος διακανονισμού των συναλλαγών.

Η Ρωσία έχει, επίσης, σταματήσει τις πωλήσεις αερίου στη Shell Energy Europe, στη Γερμανία.

Η Gazprom δε διευκρίνισε ποιους όρους θεωρεί ότι παραβίασε η Λετονία, σε σημερινή επίσημη τοποθέτηση. Χθες (29/07), η λετονική ενεργειακή εταιρεία Latvijas Gaze ανέφερε ότι αγοράζει αέριο από τη Ρωσία και πληρώνει σε ευρώ αντί σε ρούβλια, όπως απαιτείται στις συναλλαγές με την Gazprom. Παράλληλα, η εταιρεία κατηγόρησε τη Siemens ότι δεν επισκεύασε πλήρως την τουρμπίνα για τον αγωγό Nord Stream 1.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές και τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Στο Βερολίνο, συσκότισαν τα μνημεία και οι δημόσιες πισίνες δε θα είναι θερμαινόμενες, πλέον. Στη Μαδρίτη, ο Πέδρο Σάντσεθ κυκλοφορώντας χωρίς γραβάτα, προέτρεψε τους άντρες να την αποφεύγουν, ώστε να μη ζεσταίνονται και να εξοικονομούν ενέργεια. Στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν με βασικό θέμα την αύξηση προσφοράς σαουδαραβικού πετρελαίου, με σκοπό την υποχώρηση των τιμών.