Η Ρωσία παρέδωσε λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη σήμερα (27/07) σε μία περαιτέρω όξυνση της υπάρχουσας κατάστασης στον τομέα της ενέργειας. Αυτή η κίνηση, καθιστά δυσκολότερο και πιο ακριβό το γέμισμα των δεξαμενών της Ένωσης, εν όψει του χειμώνα.

Η μείωση των παραδόσεων, στην οποία είχε αναφερθεί η Gazprom νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημαίνει πως η ικανότητα του αγωγού Nord Stream 1 –της κυριότερης διαδρομής διανομής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη– έχει υποχωρήσει στο 1/5 της δυναμικότητάς του, καθώς η Ρωσία ανέφερε πως ακόμη μία τουρμπίνα αερίου χρειάζεται επισκευή.

«Η Gazprom παρέχει (αέριο) όσο περισσότερο χρειάζεται και είναι δυνατόν. Γνωρίζουμε πως οι τεχνικές δυνατότητες εφοδιασμού έχουν μειωθεί, τη δεδομένη χρονική στιγμή», επεσήμανε ο κ. Πεσκόφ, ενώ προσέθεσε πως «οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εμποδίζουν την έγκαιρη επισκευή του εξοπλισμού του Nord Stream 1».

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι «η Gazprom θα μπορέσει να αυξήσει τις προμήθειες, όταν τελειώσει η συντήρηση. Ήταν και παραμένει ένας αξιόπιστος εγγυητής όλων των υποχρεώσεών της, αλλά δε μπορεί να εγγυηθεί προμήθειες, αν ο –προερχόμενος από το εξωτερικό– εξοπλισμός δε μπορεί να συντηρηθεί, λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων», υποστήριξε.

Gazprom: Σταματά ακόμη μία τουρμπίνα του Nord Stream 1 για συντήρηση, μειώνεται στο 20% η ροή φυσικού αερίου

Στις 25/07, η Gazprom αποφάσισε να μειώσει κι άλλο τη ροή του φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος τροφοδοτεί τη Γερμανία.

Η ροή περιορίσθηκε σε 33 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα ή 20% της δυνατότητας, λόγω της επισκευής που χρειάζεται μία από τις τουρμπίνες του αγωγού.

Λόγω της τακτικής συντήρησης, ο αγωγός ήταν για μερικές ημέρες, μέσα στον Ιούλιο, εκτός λειτουργίας. Από τις 21 Ιουλίου η ροή επανήλθε, αλλά μόνο στο 40% της δυνατότητας. Η νέα απόφαση περικόπτει στο μισό τη ροή.

Ο αγωγός δεν λειτουργεί πλήρως από τα μέσα Ιουνίου, με απόφαση της ρωσικής Gazprom, η οποία επικαλείται την έλλειψη τουρμπίνας που στάλθηκε για συντήρηση στον Καναδά.

Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια «πολιτική» απόφαση και ένα «πρόσχημα» για να επηρεάσει τους Δυτικούς στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την Ουκρανία. Ύστερα από έντονες διπλωματικές προσπάθειες, η γερμανική κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει από την Οτάβα ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή της εν λόγω τουρμπίνας προς τη Ρωσία.