search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση βασιλιά Καρόλου-Μητσοτάκη στις 28 Νοεμβρίου -Ευκαιρία για Γλυπτά και Τατόι

Η επίσημη «διαρροή»  είναι ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα δει μάλλον τον βασιλιά Κάρολο με θέμα το Τατόι. Πόσο χρυσή μπορεί να είναι αυτή η ευκαιρία για την Ελλάδα και για την υπόθεση…

Συνάντηση βασιλιά Καρόλου-Μητσοτάκη στις 28 Νοεμβρίου

Η επίσημη «διαρροή»  είναι ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα δει μάλλον τον βασιλιά Κάρολο με θέμα το Τατόι. Πόσο χρυσή μπορεί να είναι αυτή η ευκαιρία για την Ελλάδα και για την υπόθεση των Γλυπτών, όμως;

Θα ήταν ιδανικό να υπάρχει ένας δεινός σκακιστής στην ομάδα του Πρωθυπουργού που ετοιμάζει την επίσκεψη του στο Λονδίνο και την σχεδόν βέβαιη συνάντησή του με τον Βασιλιά Κάρολο στις 28 Νοεμβρίου. Χρειάζεται στρατηγική σκέψη, προτεραιοποίηση, να ξέρεις ποια πιόνια είσαι έτοιμος να θυσιάσεις και τι πλάνο να αναπτύξεις για να πετύχεις την «αιχμαλωσία» του βασιλιά. Διότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον βασιλιά Κάρολο, δεν είναι προφανώς -ή τουλάχιστον, δεν πρέπει να είναι- μια τυπική ευκαιρία για φωτογραφίσεις και ευφρόσυνα παραπολιτικά.

Η επανένωση των Γλυπτών, η ανάπτυξη του Τατοΐου

Ο βασιλιάς Κάρολος, θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο-κλειδί όχι για ένα, αλλά για δύο ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα, στον πολιτισμό και στην κοινωνία. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά και το Τατόι. Ναι, στην δεύτερη περίπτωση το έδαφος φαίνεται ότι είναι καλύτερα στρωμένο, ο βασιλιάς είναι πρόθυμος να ασχοληθεί και να στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης, αναμόρφωσης και κοινωνικοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος, στα πρότυπα του δικού του Dumfries House στη Σκωτία. Aυτή η στήριξη θα είναι όμως ένα «πατ πατ» στην πλάτη, ή κάτι παραπάνω, πιο χειροπιαστό;

Εχει προηγηθεί επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σκωτία όταν ο Κάρολος ήταν ακόμα πρίγκιπας τον Απρίλιο του 2022 και λίγο μετά, τον Αύγουστο του 2022, επίσκεψη στο Dumfries House της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και ομάδας υπηρεσιακών του υπουργείου Πολιτισμού. Πληροφορίες δε, αναφέρουν ότι όταν βρέθηκε στην Ελλάδα ο Κάρολος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στις 25 Μαρτίου του 2021, ζήτησε να ενημερωθεί για τα σχέδια που αφορούν το Τατόι, σε ιδιωτική συνάντηση που είχε στην Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα οι πρώτες «διαρροές» για την συνάντηση της 28ης Νοεμβρίου, ανέφεραν ότι το Τατόι είναι ο βασικός λόγος της συνάντησης.

Και εδώ μπαίνει το ζήτημα της στρατηγικής: προφανώς η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι η πλέον σημαντική. Ενα νεύμα, μια δήλωση, μια πρωτοβουλία του Βασιλιά θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα. Αν και τυπικά παραμένει υπόθεση που πρέπει να λύσει η Downing Street, το Κοινοβούλιο και η διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου. Πραγματικά όμως, σκεφτείτε τι θα πυροδοτούσε μια δήλωση του βασιλιά: μια έκρηξη που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο πιο θετικό σενάριο για την Ελλάδα.

Το 1998, όταν τέθηκε εντόνως ξανά το ζήτημα των Γλυπτών από την κυβέρνηση Σημίτη, με αφορμή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο τότε πρίγκιπας Κάρολος δεν δίστασε να ανέβει στον Παρθενώνα μαζί με τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο. Για κάποιους θεωρήθηκε η φωτογραφία μια σαφή θέση του για το ζήτημα. Θεωρήθηκε τολμηρό εκ μέρους του πρίγκιπα. Αλλα, τέλος πάντων, ήταν ο πρίγκιπας. Τώρα όμως είναι -επιτέλους- ο βασιλιάς.

Διαβάστε ακόμη: