Ο Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, την 3η Μαρτίου, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα (16/02) η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν – Πιέρ.

«Η επίσκεψη του Καγκελάριου είναι μία ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τους βαθείς δεσμούς φιλίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της –συμμάχου μας, στο ΝΑΤΟΓερμανίας», τόνισε.

Στη συνάντηση, λίγο μετά την επέτειο ενός έτους από τη ρωσική εισβολή, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες υποστήριξης της Ουκρανίας, την οικονομική επιβάρυνση της Ρωσίας μέσω κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές και την ενίσχυση της διατλαντικής ασφάλειας, προσέθεσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν, επίσης, «τη συνέχιση της συνεργασίας σε μία σειρά περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης για τις κοινές προκλήσεις που θέτει η Κίνα, αλλά και την ισχύουσα, στην περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού ωκεανού», τόνισε η κ. Ζαν – Πιέρ. Αυτή την εβδομάδα, ο Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί με την Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις, στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Στην ατζέντα της συνάντησης των κ.κ. Σολτς και Μπάιντεν, αναμένεται να βρίσκεται και η συνεχιζόμενη «διαμάχη» μεταξύ της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με τον τομέα των «πράσινων» επενδύσεων.

Δυνάμει του αμερικανικού νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), η αμερικανική κυβέρνηση θα χορηγήσει ενισχύσεις και επιχορηγήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες «πράσινες» τεχνολογίες, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως φωτοβολταϊκά πλαίσια, με την προϋπόθεση ότι θα παράγονται Ηνωμένες Πολιτείες.

Κυβερνήσεις κρατών –  μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν πως ο IRA, όχι μονάχα θα σημάνει πως ευρωπαϊκές κατασκευάστριες εταιρείες πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες με αθέμιτο ανταγωνιστικό μειονέκτημα, αλλά και ότι θα μεταφέρει στην Αμερική, επενδύσεις που θα πραγματοποιούνταν στην Ευρώπη.

Τα θέματα του εμπορίου αντιμετωπίζονται, τελικά, από τις Βρυξέλλες εκ μέρους των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία ομάδα εργασίας με αξιωματούχους από αμφότερες τις πλευρές, συνεχίζει να συνεδριάζει τακτικά για το θέμα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι επιθυμεί να εμβαθύνει περαιτέρω τις οικονομικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, όμως, σημείωσε ότι πρέπει να αποκηρύξει κανόνες που θέτουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε μειονεκτική θέση, σε σύγκριση άλλες από τον Καναδά και το Μεξικό, για παράδειγμα.

Διαβάστε ακόμη: