Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13:30.

Μετά τη συνάντησή τους στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις και συνέντευξη Τύπου στις 15:30.

Τα κύρια θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνουν τα εξοπλιστικά προγράμματα, το μεταναστευτικό ζήτημα, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερη σημασία για την τουρκική πλευρά έχει η προοπτική αγοράς μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter. Πρόσφατα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ανέφεραν ότι η Γερμανία έχει δώσει την έγκρισή της για την αγορά των ευρωπαϊκών μαχητικών, αν και το Βερολίνο συνεχίζει να διαπραγματεύεται τους όρους για τη χρήση των αεροσκαφών αυτών από την Τουρκία. Οι συζητήσεις εντατικοποιήθηκαν μετά τη συνάντηση Σολτς-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα.

Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία) έχουν ήδη εγκρίνει την πώληση των Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, ωστόσο η συμφωνία καθυστερεί λόγω της επιφυλακτικότητας της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται αρχικά για την αγορά 20 μαχητικών αξίας 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με μακροπρόθεσμο στόχο την απόκτηση συνολικά 40 αεροσκαφών.

Επιπλέον, η Γερμανία φέρεται να έχει εγκρίνει την πώληση όπλων αξίας 336 εκατομμυρίων ευρώ για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, συμπεριλαμβανομένων 100 πυραύλων της MBDA και 28 τορπιλών SeaHake της ThyssenKrupp. Παράλληλα, γερμανικές εταιρείες έχουν λάβει άδεια για την παροχή εξοπλιστικών πακέτων για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου υποβρυχίων τύπου 209, συνολικής αξίας 79 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εγκρίθηκαν και εξαρτήματα για κορβέτες και φρεγάτες αξίας 1,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν επίσης η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα αυτό. Η γερμανική πλευρά επιδιώκει την αυστηροποίηση των μέτρων της Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και την επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπροώθησης όσων αιτούντων άσυλο απορρίπτονται στη Γερμανία.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους, 21.590 Τούρκοι πολίτες είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στη Γερμανία, κατατάσσοντάς τους στην τρίτη θέση μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία σχεδιάζει να απελάσει έως και 14.500 Τούρκους πολίτες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Ως αντάλλαγμα, η Γερμανία φέρεται να υποσχέθηκε την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: