Οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από το προσδοκώμενο που επικράτησαν στην Ελλάδα από την Πέμπτη 11/08 έως την Κυριακή 14/08, είχαν ως αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων.

Συγκεκριμένα, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων εκτιμάται ότι βρισκόταν χθες (14/08) σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με βάση μετρήσεις από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ωστόσο, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας 15/08 έως 21/08, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα, FLAME.

Αιτία για αυτή την αύξηση αποτελεί η προβλεπόμενη σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε τιμές αρκετά υψηλότερες των κλιματικά αναμενόμενων, σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα τα πιο λεπτά, όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα.

Αυτό έχει ως συνέπεια να διευκολύνεται η ανάφλεξη, εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας και στη συνέχεια, η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς.

Με βάση την πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων για μεθαύριο (17/08), αναμένεται, μέσα σε διάστημα τριών μονάχα ημερών, να έχει υποχωρήσει κάτω από το 10%, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.