Βήματα σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και καλλιτεχνών έγιναν σήμερα κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους εκπροσώπους του κλάδου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση η οποία διήρκεσε σχεδόν 2,5 ώρες ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση θα φέρει έως την Παρασκευή νομοθετική πρόταση η οποία θα ρυθμίζει το μισθολογικό καθεστώς και την βαθμολογική εξέλιξη των καλλιτεχνών στο Δημόσιο ανεξάρτητα από το εάν έχουν αποφοιτήσει πριν ή μετά το 2003. Από την πλευρά τους οι καλλιτέχνες αναγνωρίζουν την πρόθεση της κυβέρνησης ωστόσο διαμηνύουν πως η προγραμματισμένη για την Παρασκευή απεργία θα πραγματοποιηθεί, περιμένοντας παράλληλα να δουν την εν λόγω ρύθμιση.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε σχετική ανακοίνωσή του σημείωσε πως η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σε δημιουργικό κλίμα για την αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα που χρονίζουν εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα ακόλουθα:

– Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.

– Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.

 Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικων και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

Διαβάστε ακόμη: