H Eurobank ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που υπέγραψε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για τη συμμετοχή της στο νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» («SME Competitiveness»), με συνολικό, ανώτατο, προϋπολογισμό χρηματοδοτήσεων 250 εκατ., στο πλαίσιο του Ταμείου InvestEU.

Το νέο πρόγραμμα που διαθέτει η Eurobank από την 23η Ιανουαρίου 2023, απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την κάλυψη των αναγκών τους σε Κεφάλαιο Κίνησης ή/και για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Με την εγγύηση που παρέχεται από το ΕΤαΕ, για μέρος της χρηματοδότησης, όλες οι επιλέξιμες επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα με μειωμένες απαιτήσεις εμπραγμάτων εξασφαλίσεων. Επιπρόσθετα, η Eurobank παρέχει επιπλέον μειωμένο περιθώριο επιτοκίου στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος, στηρίζοντας στο μέγιστο βαθμό τις ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο ανοδικής πορείας των επιτοκίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

O διευθύνων σύμβουλος του ΕταΕ, Marjut Falkstedt, δήλωσε: «Μας ευχαριστεί ιδιαίτερα που αξιοποιούμε τη μακροχρόνια σχέση με τους Έλληνες εταίρους μας για να βοηθήσουμε τις εγχώριες ΜΜΕ να υπερβούν τους οικονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν. Η εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης στη χρηματοδότηση είναι ζωτική, συνολικά, για την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Η παρούσα νέα συμφωνία, ύψους 250 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος InvestEU, θα δώσει στις εγχώριες επιχειρήσεις προνομιακή πρόσβαση στους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να υλοποιήσουν επενδύσεις σχετικές με τη δράση για το κλίμα, την ενεργειακή απόδοση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να υποστηρίξουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό».

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Αντρέας Αθανασόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Η συμφωνία με το ΕΤαΕ και η συμμετοχή μας στο νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα που απευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας, υπογραμμίζει τη μόνιμη δέσμευσή μας να στηρίζουμε έμπρακτα την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Συμβάλλουμε ουσιαστικά, προκειμένου οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν, στο έπακρο, τον ισχυρό αναπτυξιακό μοχλό των διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων ώστε, με ευνοϊκούς όρους, να κερδίσουν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και να συμμετέχουν στον επενδυτικό & αναπτυξιακό κύκλο της οικονομίας μας».

Το ποσό χρηματοδότησης ανά επιχείρηση συναρτάται με το συναλλακτικό του κύκλωμα και τα επιχειρησιακά πλάνα της επιχείρησης. Οι χρηματοδοτήσεις θα χορηγούνται με τη μορφή τοκοχρεολυτικού δανείου από ένα έως δέκα έτη και με δυνατότητα αποπληρωμής σε μηνιαίες ή τριμηνιαίες δόσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται, στη σελίδα του Προγράμματος InvestEU SME Competitiveness – Ανταγωνιστικότητα ΜμΕ στο www.eurobank.gr ή στα καταστήματα Δικτύου της Eurobank. Οι παρεχόμενες χρηματοδοτήσεις επωφελούνται στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου InvestEU._