Οριστικό τέλος στην πολυετή «διαμάχη» μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών αναφορικά με τα σχολεία της Μαρασλείου.

Για 25 ολόκληρα χρόνια, τα σχολεία του Μαρασλείου –ενός από τα πλέον ιστορικά σχολικά συγκροτήματα της χώρας– αποτελούσαν αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς ήταν αδύνατο να συμφωνήσουν ούτε σε ποιον ανήκουν ούτε ποιος έχει την αρμοδιότητα αυτών, όπως ανέφερε ο Δήμος Αθηναίων.

Η «διαμάχη», η οποία οδηγήθηκε στα δικαστήρια, φθάνοντας ακόμη και στο ακραίο σημείο να αμφισβητείται η παραμονή των σχολείων, επιλύθηκε με τη συμφωνία – σταθμό του Δήμου Αθηναίων και του ΕΚΠΑ, ικανοποιώντας με ουσιαστικό τρόπο ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πλέον, με αυτήν τη συμφωνία, «ανοίγει» ο δρόμος για την απρόσκοπτη συντήρηση, συστηματική αποκατάσταση και ανάδειξη των σχολικών κτηρίων που διακρίνονται για τη μεγάλη αρχιτεκτονική τους αξία και φιλοξενούνται στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, από το 1905.

Την κοινή πρωτοβουλία για τη σημερινή συμφωνία ανάμεσα στον Δήμο και το ΕΚΠΑ ανέλαβαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος. Μέσω αυτής, επιλύεται προς όφελος των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας το πρόβλημα που αντανακλούσε στη στέγαση και στη λειτουργία σχολείων του Δήμου Αθηναίων: Του 26ου Πειραματικού Γυμνασίου, του 26ου Λυκείου Αθηνών, καθώς και των τριών Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων και του 10ου Ειδικού Σχολείου.

Κώστας Μπακογιάννης: «Επιτέλους, τέλος σε μία “διαμάχη” 25 ετών»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «επιτέλους, τέλος σε μία “διαμάχη” δεκαετιών. Μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς μπορούν, πλέον, να αισθάνονται ασφαλείς για το σχολείο τους. Ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, για την ουσιαστική συνεργασία και την εκπαιδευτική κοινότητα για τη στήριξη».

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Δημόπουλος, ανέφερε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντική η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ ΕΚΠΑ και Δήμου Αθηναίων για τους χώρους του Μαρασλείου Διδασκαλείου. Με τις συμφωνίες, λοιπόν, που υπογράφονται σήμερα μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Δήμου Αθηναίων επιτυγχάνεται η επίλυση σειράς ζητημάτων σχετικά με την χρήση των κτηρίων, εκκρεμότητα η οποία έχει διαρκέσει 25 έτη.

Ακόμη, συμφωνείται και η μελλοντική χρήση αυτών των κτηρίων από τα σχολεία που στεγάζονται στο Μαράσλειο Συγκρότημα και άλλα συναφή ζητήματα. Ταυτόχρονα, τίθενται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ ΕΚΠΑ και Δήμου Αθηναίων· εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, προς τον Δήμαρχο, κ. Μπακογιάννη, για το ενδιαφέρον του· είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, διότι κατά τη διάρκεια της Πρυτανείας μου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών προέβη σε μία σειρά από έργα και παρεμβάσεις σε υποδομές στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα, σε περιοχές και περιόδους που άλλοι αποχωρούσαν από την περιοχή, λειτουργώντας, έτσι και ως καταλύτης ανάπτυξης για τον Δήμο».

Μέσω της Συμφωνίας, εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη στέγαση του 26ου Πειραματικού Γυμνασίου και 26ου Λυκείου, για τα οποία ο Δήμος Αθηναίων θα καταβάλλει, πλέον, στο ΕΚΠΑ μηνιαίο μίσθωμα. Ταυτόχρονα, για τα τρία Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία και το 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, η λειτουργία τους συνεχίζεται χωρίς κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς.

Το περιεχόμενο του συμφωνητικού

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι τα τρία Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία και το 10ο Ειδικό Σχολείο θα εξακολουθούν να στεγάζονται στα κτίρια ιδιοκτησίας του ΕΚΠΑ για όσο χρόνο αυτά λειτουργούν, χωρίς να οφείλεται οιοδήποτε μίσθωμα ή αποζημίωση χρήσης.

Παράλληλα, για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, προβλέπεται καταβολή μηνιαίου μισθώματος στο ΕΚΠΑ από τον Δήμο Αθηναίων ο οποίος, πλέον, ορίζεται ως μισθωτής. Με αυτή την ιδιότητα, ο Δήμος Αθηναίων θα μπορεί να αναλάβει την πλήρη συντήρηση και υποστήριξη των σχολείων, όπως ακριβώς ισχύει για όλα τα υπόλοιπα σχολικά κτήρια που λειτουργούν εντός του Δήμου.

Διαβάστε ακόμη: