Η υπόθεση των εμβολιασμών απέναντι στον εφιάλτη της πανδημίας του κορωνοιού  και την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, αποτέλεσε αφορμή να εκδηλωθούν για μια ακόμη φορά εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των ιεραρχών της Εκκλησίας με φόντο την μελλοντική διαδοχή Ιερώνυμου εάν και όταν τυχόν υπάρξει!

Και τη δημόσια θέση που ο καθένας εκ των προβεβλημένων μητροπολιτών διατυπώνει προς την κατεύθυνση αυτή, κατοχυρώνοντας τον ρόλο του ως προς τις νέες εξελίξεις.

Υπό το πρίσμα τούτο, είναι άξια αναφοράς καθώς λαμβάνει σημειολογική σημασία, η σύγκρουση των Μητροπολιτών Μεσσηνίας Χρυσόστομου και Νέας Ιωνίας Γαβριήλ για τους εμβολιασμούς!

Ο κ. Χρυσόστομος ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε αμαρτωλούς όσους πολίτες δεν προβαίνουν σε εμβολιασμούς καθώς με τη στάση τους καθίστανται απειλή για την κοινωνία και τον πλησίον τους.

Χαρακτήρισε μάλιστα τους αρνητές ως «πρόξενους θανάτου»!

Ο κ. Γαβριήλ,  μολονότι υπέρμαχος επίσης των εμβολιασμών, έσπευσε να απαντήσει στον Μεσσηνίας ότι το ζήτημα των εμβολιασμών είναι ιατρικό και όχι πνευματικό και τον κάλεσε να μην συγχέει τους ρόλους!

Πέραν πάσης αμφιβολίας για τους καλά γνωρίζοντες, στην εκκλησία την ώρα τούτη τα διάφορα συστήματα εξουσίας ή διεκδίκησης μελλοντικής εξουσίας, λαμβάνουν θέση και προετοιμάζονται εν όψει μελλοντικών εξελίξεων διαδοχής!

Ο κ. Χρυσόστομος άλλωστε έχει κατ επανάληψη διατυπώσει προσωπικές θέσεις και έχει διαφοροποιηθεί από την γραμμή του Αρχιεπισκόπου τόσο όσον αφορά τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα του κλήρου, όταν είχε αποστείλει επιστολή το 2019 στον τότε αρμόδιο υπουργό κ. Γαβρόγλου (με τον κ. Ιερώνυμο να τονίζει με έμφαση ότι ο Μεσσηνίας επιδίωξε να υποκαταστήσει τον ρόλο του) όσο και σχετικά πρόσφατα, τον Ιανουάριο, με αφορμή την λειτουργία των Ναών κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων, όταν και υπήρξε μια πρώτη σύγκρουση μεταξύ Εκκλησίας – κυβέρνησης με αφορμή την πανδημία!