Την κατά μέτωπο σύγκρουση με την Εκκλησία έχει επιλέξει ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης εξαιτίας της προσπάθειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών να αξιοποιήσει την περιουσία της στην περιοχή, την οποία οι αυτοδιοικητικές Αρχές χαρακτηρίζουν σε μεγάλο ποσοστό κοινόχρηστους πράσινους χώρους.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η Αρχιεπισκοπή Αθηνών προχώρησε στην πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για περίπου 40 οικόπεδά της, αποδεχόμενη πάντως πως κάποια από αυτά είναι πολεοδομικά αρρύθμιστα, χαρακτηρίζοντάς τα η ίδια ως «ατακτοποίητα».

Προτίθεται, λοιπόν, να τα πουλήσει ή να τα παραχωρήσει μακροχρόνια ως έχουν, με την υποχρέωση η πολεοδομική ρύθμιση – τακτοποίηση να βαραίνει τους επενδυτές, όπως ρητά αναφέρει στη σχετική της προκήρυξη. Σημειώνεται πως η Αρχιεπισκοπή έχει παράλληλα προβεί και σε δεύτερη προκήρυξη για άλλα –τακτοποιημένα– οικόπεδα, τη νομιμότητα των οποίων δεν αμφισβητεί ο δήμος.

Ωστόσο, ο δήμος ισχυρίζεται πως περίπου το 50% εκ των ατακτοποίητων ακινήτων αποτελεί πράσινο της περιοχής και δεν δύναται με οιονδήποτε τρόπο να δομηθεί.