Ελαφρώς χαμηλότερα κινήθηκαν την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς η προοπτική για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προέκυψε από μια σειρά αποφάσεων διαφόρων κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,2% μέχρι τα μέσα το απόγευμα, έχοντας αντισταθμίσει τις προηγούμενες απώλειες περίπου 0,4%. Τα αποθέματα κατασκευών και υλικών σημείωσαν πτώση 1,1%, ενώ τα αποθέματα εξόρυξης αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές άντεξαν δύσκολες μέρες, με τον ευρωπαϊκό δείκτη blue chip να υποχωρεί 1,3% την Πέμπτη και να βρίσκεται σε τροχιά για μια αρνητική εβδομάδα.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7719.15 μονάδες αυξημένος κατά 0,53%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται πτωτικά κατά 0,08% στις 15559.76 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σε αρνητικό έδαφος κατά 0,48% στις 7179.44 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 28620.23 μονάδες μειωμένος κατά 0,31%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9524.4 μονάδες αρνητικός κατά 0,26%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, αλλά έπεσε σε επιθετικό τόνο, σηματοδοτώντας ότι υπάρχει περαιτέρω αύξηση στα χαρτιά αργότερα φέτος και ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλά για παρατεταμένη περίοδο, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να ασκήσει συνεχή καθοδική πίεση στο πληθωρισμός.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell επανέλαβε ότι η κορυφαία προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και η διασφάλιση ότι ο πληθωρισμός δεν θα ανέβει ξανά.

Την Πέμπτη, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας επέλεξαν να τερματίσουν τις αντίστοιχες σειρές αυξήσεων των επιτοκίων, αν και αμφότερες τόνισαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και ότι στο τραπέζι υπάρχουν περαιτέρω αυξήσεις και σταθερά υψηλότερα επιτόκια.

Τόσο η σουηδική όσο και η νορβηγική κεντρική τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε την Παρασκευή αμετάβλητα τα επιτόκια στο -0,1%, ενώ διατήρησε την πολιτική της για τον έλεγχο των προοπτικών και της καμπύλης αποδόσεων, χωρίς να δώσει ώθηση για να τερματίσει τα τεράστια οικονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές την Παρασκευή, αντισταθμίζοντας τις προηγούμενες απώλειες, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ έδειξαν ελαφρώς υψηλότερο άνοιγμα αργότερα μέσα στην ημέρα για να ολοκληρώσουν την εβδομάδα που ήταν δύσκολη για τους κύριους δείκτες της Wall Street.

Διαβάστε ακόμη: