Κέρδη κατέγραψε η Wall Street, η οποία συνεχίζει την ανοδική κίνηση των τελευταίων εβδομάδων, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχαμε γράψει δύο εβδομάδες πριν, πως η αγορά προεξόφλησε ήδη μεγάλο μέρος των γεωπολιτικών αναταράξεων και παίζει με Short Squeezes.

Προσοχή όμως στις bull traps. Όλη η άνοιξη από ό,τι φαίνεται έτσι θα συνεχιστεί. Μέχρι να καούν και οι τελευταίοι και να ελευθερωθεί το πεδίο για το Μεγάλο Ξεσκαρτάρισμα…

Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα, έχοντας ξεκινήσει κυρίως πτωτικά, αλλά στη συνέχεια παρασυρόμενα από την άνοδο της Wall Street. Πτώση στην Ασία. Οι μετοχές που είχαν σημειώσει τα περισσότερα κέρδη κατά την ανάκαμψη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων κυρίως εταιρειών στον τομέα κατασκευής ημιαγωγών και παραγωγής πρώτων υλών, ηγήθηκαν σε ό,τι αφορά τα κέρδη.

Συγκρατημένη άνοδος στα χρηματιστήρια

Οι επενδυτές είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά στην επακόλουθη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η αποστολή αντιαρματικών πυραύλων και εξοπλισμού κατά πιθανής επίθεσης με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα. Σημειώνεται πως το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Παράλληλα, την αγορά απασχολεί η επιτοκιακή πολιτική της Fed, η οποία αύξησε για πρώτη φορά τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2018.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,02%, στις 34.707 μονάδες.
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε αύξηση 1,43%, στις 4.520 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε στο +1,93%, στις 14.191 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, 28 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και μόλις 2 με αρνητικό.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν εκείνες των Intel, Apple και UnitedHealth, ενώ απώλειες κατέγραψαν μόνον εκείνες των Nike και Home Depot.

Συγκρατημένη άνοδος στα χρηματιστήρια

Μακροοικονομικά

Στα μάκρο, σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα φτάνοντας σε νέο χαμηλό ρεκόρ από το 1969, καθώς η ζήτηση για εργασία υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά και ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός διατηρεί το κίνητρο για εργασία σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι νέοι άνεργοι υποχώρησαν κατά 28.000, φτάνοντας στις 187.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 24/3. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών έκανε λόγο για 210.000 αιτήσεις.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για κρατικά επιδόματα μειώθηκαν στα 1,35 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Μαρτίου, στο χαμηλότερο σημείο από το 1970.

Τέλος, η Καλιφόρνια, το Μίσιγκαν και το Κεντάκι ήταν πολιτείες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στις αιτήσεις.

Την ίδια στιγμή, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατέγραψαν πτώση 2,2% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο δείκτης των βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών, που δεν περιλαμβάνει τις μεταφορές και την άμυνα, σημείωσε επίσης πτώση κατά 0,3%. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση του δείκτη τους τελευταίους 12 μήνες.

Στην αγορά εμπορευμάτων και συγκεκριμένα στο πετρέλαιο, η τιμή του Brent υποχώρησε 1,6% στα 119,61 δολάρια και η τιμή του WTI σημείωσε πτώση 1,8% στα 112,82 δολ. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,3% στα 1.962 δολ.

Οι μετοχές και τάσεις που ευνοούνται από τον πόλεμο

Η Fed μόλις πρόδωσε το φύλλο της – Πως παίζουμε την παρτίδα