Ένα αντίγραφο του δυστοπικού μυθιστορήματος του Τζορτζ Όργουελ, 1984, επιστράφηκε σε βιβλιοθήκη των ΗΠΑ στην πολιτεία του Όρεγκον μετά από 65 χρόνια.

Σε ένα σημείωμα που επισυνάπτεται στο βιβλίο, ένας 86χρονος άνδρας, που ταυτοποιήθηκε μόνο ως WP, είπε ότι το βιβλίο πρέπει να επιστραφεί στη βιβλιοθήκη της κομητείας Multnomah στο Πόρτλαντ λόγω της συνάφειάς του σήμερα.

«Αφού το ξαναδιαβάζω, συνειδητοποιώ ότι, περισσότερο από ποτέ, αυτό το βιβλίο πρέπει να ξανακυκλοφορήσει», αναφέρεται στο σημείωμα.

Το βασικό μυθιστόρημα διερευνά τα θέματα του ολοκληρωτισμού και της αλήθειας.

«Ήθελα να επιστρέψω αυτό το βιβλίο το 1958 όταν επρόκειτο να αποφοιτήσω από το [Πανεπιστήμιο του Πολιτείου του Πόρτλαντ], αλλά με κάποιο τρόπο δεν κατάφερα να το κάνω», έγραψε στο σημείωμα. «Συγγνώμη που καθυστερώ τόσο πολύ. Στα 86 μου, ήθελα να καθαρίσω επιτέλους τη συνείδησή μου», είπε.

Ο άνδρας είπε ότι η επανεξέταση τμημάτων του βιβλίου είχε πυροδοτήσει την επιθυμία του να το επιστρέψει.

«Τα σημαντικά μέρη είναι τόσο σημαντικά σήμερα όσο πριν από 65 χρόνια», είπε, επιλέγοντας ένα απόσπασμα στη σελίδα 207 συγκεκριμένα. «Απλώς προσθέστε τις λέξεις Διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα διαβάσετε για το 2023», είπε.

Το μυθιστόρημα, που δημοσιεύτηκε το 1949, διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου η κριτική σκέψη καταπιέζεται από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.

Οι πωλήσεις του βιβλίου εκτινάχθηκαν στα ύψη στις ΗΠΑ το 2017 λίγο αφότου ένας ανώτερος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν πρόεδρος τότε, είπε ότι ο Λευκός Οίκος εξέδιδε «εναλλακτικά στοιχεία» σε μια σειρά σχετικά με το μέγεθος του πλήθους στην ορκωμοσία του.

Αντιδρώντας στην επιστροφή του βιβλίου, η Βιβλιοθήκη της κομητείας Multnomah είπε ότι δεν θα επιβληθεί πρόστιμο για την καθυστερημένη επιστροφή. «Η συνείδησή μου καθαρίστηκε», ανέφερε.

Διαβάστε περισσότερα