Πριν από λίγες ημέρες η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε τις απειλές του Αντρέι Γκουρούλιοφ, μέλους της Κρατικής Δούμας. Ο ίδιος ο Πούτιν προειδοποίησε ότι «αυτό δεν είναι μπλόφα».

Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, εκατομμύρια άνθρωποι θα αποτεφρώνονταν ακαριαία, ενώ ακόμη και εκείνοι που θα γλίτωναν από την αρχική έκρηξη ή την επακόλουθη ραδιενέργεια θα είχαν ελάχιστη ελπίδα επιβίωσης. Καθώς οι πύρινες καταιγίδες μαίνονται, μεγάλα σύννεφα τοξικού καπνού θα ανέβαιναν στην ατμόσφαιρα, εμποδίζοντας τις ακτίνες του ήλιου και προκαλώντας σοβαρή ψύξη του πλανήτη. Αυτό θα σκότωνε τις καλλιέργειες και θα προκαλούσε παγκόσμια πείνα που θα διαρκούσε για πολλά χρόνια.

Σε έναν τέτοιο κατεστραμμένο κόσμο φαίνεται απίστευτο ότι κάποιος θα ασχολούνταν με το πώς να θερμαίνει την πισίνα του ή να εξασκείται στο γκολφ.

Survival of the Richest | Douglas Rushkoff | W. W. Norton & Company

Κι όμως, έτσι ακριβώς ελπίζουν οι υπερπλούσιοι του κόσμου να ζήσουν μια τέτοια πυρηνική αποκάλυψη, ή και οποιαδήποτε άλλη παγκόσμια καταστροφή, σύμφωνα με ένα νέο, συναρπαστικό βιβλίο που αποκαλύπτει τα «περίτεχνα» σχέδιά τους για να επιβιώσουν, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα βρίσκεται υπό εξαφάνιση.

Το βιβλίο «Survival Of The Richest» γράφτηκε από τον καθηγητή Douglas Rushkoff, έναν ειδικό σε θέματα τεχνολογίας, του οποίου το ενδιαφέρον για το πώς σχεδιάζουν το μετα-αποκαλυπτικό μέλλον τους αυτοί οι μεγιστάνες των επιχειρήσεων προκλήθηκε από ένα ραντεβού σε μια μυστική τοποθεσία στην έρημο το 2018.

Δελεασμένος από μια αμοιβή που ισοδυναμούσε με το ένα τρίτο του ετήσιου μισθού του ως καθηγητή του City University της Νέας Υόρκης, πέταξε με business class για το πλησιέστερο αεροδρόμιο. Εκεί τον παρέλαβε μια λιμουζίνα που τον οδήγησε για τρεις ώρες στο «πιο πολυτελές αλλά και απομονωμένο μέρος που έχω δει ποτέ – ένα θέρετρο στη μέση τού πουθενά».

Ένα τυπικό ακροατήριο για τον Rushkoff θα ήταν περίπου 100 επενδυτικοί τραπεζίτες. Αντ’ αυτού, βρέθηκε να κάθεται γύρω από ένα τραπέζι με πέντε από τους πλουσιότερους άνδρες της Αμερικής.

«Όλοι προέρχονταν από το ανώτερο κλιμάκιο του κόσμου των τεχνολογικών επενδύσεων και των hedge funds», εξηγεί, προσθέτοντας: «Τουλάχιστον δύο από αυτούς ήταν δισεκατομμυριούχοι».

Μετά από λίγη κουβέντα, συνειδητοποίησε ότι αυτοί οι τιτάνες της τεχνολογίας δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για την ομιλία που είχε προετοιμάσει με θέμα το ψηφιακό μέλλον. Αντ’ αυτού, τον ρωτούσαν ασταμάτητα για το τι θα έπρεπε να κάνουν μετά το The Event.

Αυτός ήταν ο ευφημισμός τους για την περιβαλλοντική κατάρρευση, την κοινωνική αναταραχή, τον υπερμεταδοτικό ιό ή το κακόβουλο χάκινγκ υπολογιστών που θα μπορούσε μια μέρα να καταστρέψει τα πάντα.

Θα έπρεπε να χτίσουν τα καταφύγιά τους στη Νέα Ζηλανδία ή στην Αλάσκα; Ποια περιοχή θα επηρεαστεί λιγότερο από την επερχόμενη κλιματική κρίση; Ποια ήταν η μεγαλύτερη απειλή: η κλιματική αλλαγή ή ο βιολογικός πόλεμος;

Αυτά ήταν τα ερωτήματα που είχαν στο μυαλό τους, και ο Rushkoff εντυπωσιάστηκε από το πόσο πολύ είχαν σκεφτεί αυτοί οι τρομοκρατημένοι μεγιστάνες τις στρατηγικές επιβίωσής τους.

Ένας από αυτούς είχε ήδη εξασφαλίσει μια ντουζίνα Navy Seals (ΟΥΚ) για να φτάσουν στο συγκρότημά του αν τους έδινε το κατάλληλο σύνθημα. Ένας άλλος είχε εμμονή με τη θερμαινόμενη πισίνα που ήθελε στο καταφύγιό του και με τρόπους προσομοίωσης του φωτός της ημέρας καθώς πήγαινε για τα υπόγεια μπάνια του.

Όταν ο Rushkoff πρότεινε ότι η εξεύρεση ανταλλακτικών για το σύστημα θέρμανσης της πισίνας κατά τη διάρκεια ενός πυρηνικού χειμώνα θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη, ο μεγιστάνας έγνεψε σοβαρά. «Σημείωνε πράγματα στο μπλοκάκι του, όπως “να παραγγείλω περισσότερα ανταλλακτικά για την πισίνα”» περιγράφει.

Όπως επισημαίνει ο Rushkoff, η πιθανότητα ένα οχυρωμένο καταφύγιο να προστατεύει πράγματι τους ενοίκους του είναι πολύ μικρή. «Τα πάντα φτάνουν παντού. Τα τοξικά σύννεφα, η πανούκλα και η ραδιενέργεια έχουν τον τρόπο να εξαπλώνονται και να διαρρέουν μέσα από τα πιο καλά μελετημένα οδοφράγματα. Τα φίλτρα αέρα πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά, αλλά μερικές φορές αποτυγχάνουν ακόμη και όταν αντικαθίστανται».

Η προμήθεια νέων φίλτρων όταν τα εργοστάσια που τα κατασκευάζουν έχουν καταστραφεί θα είναι αδύνατη. Αλλά τέτοια πρακτικά ζητήματα θα είναι το λιγότερο που θα απασχολήσουν τους δισεκατομμυριούχους αν φτάσουμε στο τέλος του κόσμου.

Διότι υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα στις στρατηγικές επιβίωσής τους: Πώς θα διατηρήσουν την αφοσίωση του προσωπικού που πληρώνουν για να τους προστατεύει σε έναν κόσμο που θα βυθιστεί σε ένα αδιανόητο χάος.

Αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα όπου κι αν αποφασίσουν να φύγουν. Για τους περισσότερους, τα καταφύγια που επιλέγουν φαίνεται να είναι υπόγεια, και τα χρήματα δεν αποτελούν φυσικά εμπόδιο όταν πρόκειται να τα εξοπλίσουν. «Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, έχει ένα γιοτ με ελικοδρόμιο που χρησιμεύει ως συνοδευτικό του κύριου γιοτ του, του οποίου τα πανιά θα εμπόδιζαν το ελικόπτερό του κατά την απογείωση και την προσγείωση», επισημαίνει ο Rushkoff.

Σύμφωνα με τον Robert Vicino, ιδρυτή του καλιφορνέζικου προμηθευτή καταφυγίων Vivos, ο Bill Gates έχει τεράστια καταφύγια κάτω από κάθε ένα από τα σπίτια του. «Ο επικεφαλής της ασφάλειάς του μας επισκέφθηκε πριν από μερικά χρόνια», δήλωσε ο Vicino σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Για αυτούς τους πολυεκατομμυριούχους, μερικά εκατομμύρια δεν είναι τίποτα. Είναι στην πραγματικότητα απλώς η νεότερη μορφή ασφάλισης» ανέφερε.

Ενδείξεις για το πώς θα μπορούσαν να εξοπλιστούν αυτά τα πολυτελή βυθισμένα παλάτια μπορούν να βρεθούν στις επιλογές που παρέχει η εταιρεία Rising S στο Τέξας, με σύνθημα: We Don’t Sell Fear, We Sell Preparedness (Δεν πουλάμε φόβο, πουλάμε ετοιμότητα). Το κορυφαίο καταφύγιο Aristocrat των 10.600 τετραγωνικών ποδιών τούς κοστίζει 8,3 εκατομμύρια λίρες.

Διαβάστε ακόμη: