Στα θέματα νεολαίας επενδύει, πλέον, πιο δυναμικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Οι τελευταίες παρεμβάσεις του για την βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, για την πανεπιστημιακή αστυνομία ακόμα ακόμα και για τα πανεπιστημιακά τμήματα που καταργούνται στον νομό Ηλεία, δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη εκλογική δεξαμενή την οποία μπορεί να προσελκύσει εκ νέου.

Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου

Να θυμίσουμε ότι η νεολαία είναι ένα από τα δυνατά ατού του Αλέξη Τσίπρα και πως ακόμα και την εκλογική χρονιά 2019, που καταποντίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι νέοι ψηφοφόροι σε μεγάλο ποσοστό είχαν στηρίξει το κόμμα. Μάλιστα, ειδικά τώρα με την κυβερνητική ατζέντα που προωθεί η κυβέρνηση οι νέοι ψηφοφόροι βρίσκονται σε μεγάλο αναβρασμό.

Αφενός με την πανεπιστημιακή αστυνομία που θεωρούν ότι είναι μία δύναμη καταστολής μέσα στον δικό τους χώρο, αφετέρου με το πολύμηνο lockdown που έπληξε κυρίως τους νέους ανθρώπους, ο παράγοντας νεολαία έφυγε από τη Νέα Δημοκρατία και έγινε ο νέος «αγανακτισμένος» που γεμίζει τις πλατείες.

Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και στα σχολεία η παρατεταμένη χρήση της τηλεκπαίδευσης μέσα στην πανδημία έπληξε τις τάξεις Λυκείου και δημιούργησε αγανακτισμένους έφηβους που στις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα μπορούν να ψηφίσουν…

Η ομάδα Λιβάνιου παραδέχεται το ρήγμα με νεολαία

Το ζήτημα, θυμίζουμε, είχε απασχολήσει και την ομάδα Λιβάνιου, του «εκλογολόγου» του Μεγάρου Μαξίμου που μετράει τις δημοσκοπήσεις και τις τάσεις του εκλογικού σώματος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο Αλέξης Τσίπρας στρέφεται εκ νέου σε αυτό το κοινό.

Μάλιστα, έχει σχηματίσει και ειδική επιχειρηματολογία σχετικά με τα νομοσχέδια της κυβέρνησης όπως το εργασιακό και την διευθέτηση του ωραρίου, για την οποία υποστηρίζει πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν συμφέρει την νεολαία, καθώς «οι νέοι χρειάζονται νέες ποιοτικές δουλειές και καλύτερους μισθούς και όχι να παίρνουν 600-700 ευρώ και να εργάζονται 4 μέρες με 10ωρα», σύμφωνα με το σκεπτικό της Κουμουνδούρου.

Στις περιοδείες, μάλιστα, που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην επαρχία, έχει δώσει εντολή να εντάσσονται σε αυτές επαφές με νεολαίους.

Πρόβλημα για τον Τσίπρα η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ- Τι συζητά

Παρεμπιπτόντως, σε περαιτέρω ενασχόληση με τα θέματα Παιδείας και νεολαίας έχει μπει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Πέρα από την κάθετη αντίδραση του στο πρόσφατο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως (βάση εισαγωγής, αστυνομία), η Φώφη Γεννηματά έκανε κεντρικό σύνθημα την κατάργηση των τμημάτων πανεπιστημίων, ειδικά στον Νομό Ηλείας.

Στα θέματα νεολαίας θα επενδύσουν και τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που θα διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος, όπως π.χ. ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησε περιοδεία με αρχή την Θεσσαλονίκη και τη νεολαία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Οι γυναίκες σε ρήξη

Τόσο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι τα κυβερνητικά νομοσχέδια έχουν ανοίξει μέτωπα στα οποία μπορούν να καλλιεργήσουν μια εναλλακτική πρόταση.

Εκτός από τα θέματα νεολαίας και τα θέματα παιδείας –που συνδέονται μεταξύ τους– είναι και τα θέματα γυναίκας. Άλλωστε, είναι γνωστό, πλέον, ότι το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια έχει δημιουργήσει ρήγμα με τις ενώσεις γυναικών, το οποίο ανέφεραν και στελέχη της Ν.Δ. που δεν στήριξαν το νομοσχέδιο Τσιάρα.

Απεναντίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναπτύξει μεγάλη συμμαχία με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στο πλαίσιο μιας προοδευτικής ατζέντας που δίνει στην Ν.Δ. πρόσβαση σε χώρους που ποτέ δεν υπήρξαν προνομιακοί γι’ αυτήν.

Η κεντρώα προσέγγισή της στην κυβερνητική ατζέντα θα σημάνει και την ενεργοποίηση των αντίστοιχων προσώπων. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός σκέφτεται ξεκάθαρα να δώσει ευκαιρία σε νέα στελέχη προερχόμενα από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά να διεκδικήσουν λόγο, ρόλο και ψήφο στις επόμενες εκλογές –όταν γίνουν αυτές– ώστε να αλλάξει η μορφή του κόμματος και να γίνει πιο ελκυστικό στις προοδευτικές ομάδες.