Για την ακρίβεια μίλησε μεταξύ άλλων ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας λέγοντας πως αποτελεί «διεθνές πρόβλημα». Όπως είπε σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά FM, «ξεκίνησε από τις αλυσίδες αξίας που έσπασαν μετά την πανδημία. Επιδεινώθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία με την ενεργειακή κρίση, με την κλιματική αλλαγή που επηρέασε τις τιμές των τροφίμων. Από εκεί και πέρα ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα με εσωτερικά μέσα. Αυτήν τη στιγμή έχουμε πληθωρισμό κάπως υψηλότερο από τον πληθωρισμό της ευρωζώνης. Είμαστε περίπου στο 2,9% με 3%, όταν η ευρωζώνη έχει πέσει κοντά στο 2%. Πάντως οι προβλέψεις είναι ότι προς το τέλος του επόμενου έτους θα συγκλίνουμε».
Σε ερώτηση σχετικά με τα καρτέλ στην ελληνική αγορά για τα οποία πολλοί κάνουν λόγο ότι υπάρχουν, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «κάθε μικρή οικονομία ολιγοπωλείται εύκολα. Υπάρχουν κλάδοι. Αυτό συμβαίνει σε κάθε μικροοικονομία, δεν είναι μόνο στη δική μας και δεν είναι τωρινό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα πολλών δεκαετιών. Εδώ χρειάζονται μέτρα. Να αφαιρεθούν όλα τα εμπόδια εισόδου και εξόδου επιχειρήσεων από κλάδους και ειδικά από κρίσιμους κλάδους. Να απελευθερωθούν οι εισαγωγές όπου υπάρχει πρόβλημα. Άρα οι συνταγές είναι κοινές για όλους».
Αναφορικά με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα μέτρα για τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «ταβάνι σε επιτόκιο δανείων δεν μπορεί να μπει, διότι υπάρχει νομισματική πολιτική. Υπάρχει μία μεθοδολογία το πώς γίνονται αυτά τα πράγματα που ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Άρα δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω και να βάλουμε διοικητικούς περιορισμούς στα επιτόκια δανείων. Από εκεί και πέρα, τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι λογικά μέτρα, τα οποία επιφέρουν ένα σχετικά μικρό κόστος για τις τράπεζες, αλλά έχουν όμως πολύ μεγάλη σημασία για την προστασία του καταναλωτή».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαν» να ληφθούν πιο γρήγορα, «αυτό όμως δεν το κρίνει κάποιος εύκολα». «Τα μέτρα είναι λελογισμένα, δεν προκαλούν αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα. Είναι τόσο όσο», ανέφερε, ενώ είπε ότι «υπερκέρδη δεν νομίζω να υπάρχουν σήμερα. Μέχρι πρόπερσι οι τράπεζες είχαν σημαντικές ζημιές. Έχουν κέρδη τα οποία ως ένα βαθμό όμως έχουν να κάνουν με τη νομισματική πολιτική. Τώρα που τα επιτόκια μειώνονται, τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα μειωθούν και τα κέρδη αυτά. Δεν μπορούμε να μιλάμε για υπερκέρδη όμως».
Αναφορικά με την πιθανότητα να προταθεί ο ίδιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ό ίδιος είπε ότι «η χώρα έχει Πρόεδρο. Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή είναι τελείως άκομψη. Έχει Πρόεδρο η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και είναι άδικο αυτό που γίνεται». Ενώ για το αν θα μπορούσε να ξαναπροταθεί η κύρια Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι αυτό είναι κάτι που δεν τον αφορά. «Άλλοι αποφασίζουν για αυτό. Εγώ σας είπα την άποψή μου ότι είναι μία πολύ καλή Πρόεδρος. Κατά την άποψή μου πάντα».
Ο Τραμπ θα επιφέρει ζημιά και στις ΗΠΑ με τους δασμούς
«Οι δασμοί δημιουργούν πρόβλημα και στη χώρα που τους βάζει, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά η Αμερική που είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Άρα, εάν τελικά προχωρήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο ο κ. Τραμπ, θα επιφέρει ζημιά και στην ίδια του τη χώρα, σε συνδυασμό με άλλες προτάσεις που έχουν ακουστεί προεκλογικά, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Η προσωπική μου άποψη θα ήταν ότι αν καθίσει στο τραπέζι μαζί με τους συμβούλους του, μαζί με ακαδημαϊκούς, μαζί με think tanks, τότε ελπίζω να πειστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα έκανε καλό στην Αμερική, δεν θα έκανε καλό στον υπόλοιπο κόσμο και ό, τι θέλει να πετύχει, μπορεί να το πετύχει με λιγότερο κόστος παρά εάν βάλει δασμούς», είπε ο Διοικητής αναφερόμενος στους δασμούς που έχει εξαγγείλει ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Για το αν αυτή η πρόταση είναι ένας προεκλογικός ακτιβισμός από την πλευρά του Τραμπ είπε: «Κοιτάξτε, πολλοί λένε ότι είναι μία διαπραγματευτική θέση. Άρα θα πρέπει και η Ευρώπη να διαπραγματευτεί. Πρέπει να ορίσει έναν διαπραγματευτή πρώτα απ’ όλα. Μπορεί να είναι ένας αρχηγός κράτους, μπορεί να είναι μία ανεξάρτητη προσωπικότητα, όπως ήταν ο Μισέλ Μπαρνιέ, για παράδειγμα, που έκανε τη διαπραγμάτευση για το Brexit. Αλλά πρέπει να υπάρχει μία φωνή μόνο».
Πάντως τόνισε ότι «ο υπολογισμός είναι ότι εάν μπουν δασμοί της τάξης του 10% στην Ευρώπη οριζοντίως, αυτό θα κόψει από την ανάπτυξη 1%. 1% ακριβώς προβλέπουμε ότι θα είναι η ανάπτυξη το 2025, άρα ένα μείον ένα μηδέν». Αυτό για την Ελλάδα θα σημαίνει «θα σημαίνει μία επίπτωση, μικρή όμως, γιατί εμείς δεν έχουμε πολύ μεγάλη έκταση εμπορίου με την Αμερική, αλλά πάντως θα επηρεαστεί και η χώρα μας βεβαίως. Όχι τόσο όμως όσο θα επηρεαστούν χώρες που έχουν πολύ μεγάλη έκταση εμπορίου με την Αμερική, όπως είναι η Γερμανία και η Ιταλία για παράδειγμα».
Ο φόβος για το νέο έτος
«Αυτό που με φοβίζει είναι τα γεωπολιτικά τα οποία συνεχίζουν: ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Μέση Ανατολή και βεβαίως ακριβώς το τι θα κάνει ο κύριος Τραμπ. Μας απασχολεί αυτό πολύ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», είπε ο κ. Στουρνάρας απαντώντας στο τι τον φοβίζει περισσότερο ενόψει της νέας χρονιάς.
Σχετικά με την πολιτική κρίση που μαίνεται στην καρδιά της ευρωζώνης, και συγκεκριμένα τη Γερμανία και τη Γαλλία, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτό «στην οικονομία έχει αρνητικές επιπτώσεις πιο πολύ στη Γαλλία. Γιατί στη Γερμανία το πρόβλημα θα έλεγα ότι επιλύεται, διότι η Γερμανία έχει επιβάλει ένα φρένο χρέους πάνω από το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητο. Φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση θα το αφαιρέσει από δηλώσεις που έχω ακούσει. Η Γαλλία πρέπει όμως να πάρει δημοσιονομικά μέτρα, διότι εκεί το χρέος φαίνεται ότι ξεφεύγει».
Διαβάστε ακόμη
- 15 εισηγμένες που ποντάρουν στις γιορτές για να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους
- Γέμισαν οι αποθήκες της De Beers: Γιατί έπαψαν τα διαμάντια να πουλάνε
- Πανετόνε: Η ιστορία του ταπεινού γλυκού που μετατράπηκε σε παγκόσμιο Fashion icon
- To αδιανόητο ποσό που κερδίζει η Μαράια Κάρεϊ από το «All I Want for Christmas» κάθε χρόνο