Στα 700 δισ. ευρώ εκτίμησε το κόστος της κλιματικής αλλαγής έως το 2100 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η αγορά έχει αποτύχει μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Το κόστος της καταστροφής του περιβάλλοντος, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, υπολογίζεται στα 700 δισεκατομμύρια έως το έτος 2100 αν δεν δράσουμε άμεσα.
Δεδομένου αυτού του μεγάλου προβλήματος θα πρέπει συνολικά στην οικονομία να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε πιο πράσινες πρακτικές, σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και με αντικίνητρα με υψηλότερη φορολογία σε επιχειρήσεις που επενδύουν σε μη-πράσινες επενδύσεις (π.χ. πετρέλαιο).
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο, στο οποίο η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μας έχει σημαντική παρουσία. Το δίκτυο προσπαθεί να δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο για το «πρασίνισμα της οικονομίας. Η μετάβαση αυτή χρειάζεται χρόνο προσαρμογής και περιλαμβάνει την αλλαγή του χαρτοφυλακίου σε πράσινα ομόλογα, σε επενδύσεις με πράσινο προσανατολισμό και χαμηλότερη έκθεση σε προϊόντα που ανήκουν στις καφέ μορφές ενέργειας».
Στην συζήτηση, την οποία συντόνισε ο αρχισυντάκτης της Καθημερινής Αθανάσιος Έλλις, συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός και ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής κ. Κώστας Συνολάκης.
Έλληνες τραπεζίτες: Κεντρικός ο ρόλος των τραπεζών στο Ταμείο Ανάκαμψης