Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλό μήνα!

Επειδή πολλά και διάφορα ακούω σχετικά με την εισαγωγή συνεταιριστικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο, να σας ενημερώσω σχετικά ότι για την Τράπεζα Χανίων κρατείστε μικρό καλάθι! Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο σχετικός οικονομικός έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές είναι στον αέρα με αποτέλεσμα να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι Ανεξάρτητες Αρχές που έχουν ήδη ή πρόκειται να διενεργήσουν ελέγχους!

Κορυφώνεται στη ΝΔ η δυσαρέσκεια για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας κολλητών, ημέτερων, βολεμένων και κρατικοδίαιτων! Οι παραφυάδες μιας ψευτοελίτ!

Η σκληρή και δίκαιη αρθρογραφία του Radar σχετικά με άοσμα, άνοστα και εν πολλοίς άγνωστα πρόσωπα που απαρτίζουν το Ψηφοδέλτιο Επικράτειας της ΝΔ, κορύφωσε την δυσαρέσκεια των στελεχών και της βάσης του κόμματος, που διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι να καταλαμβάνουν εκλόγιμες θέσεις πρόσωπα που απαρτίζουν ή συνδέονται με ένα κλειστό κλαμπ βολεμένων και κρατικοδίαιτων, μια ψευτοελίτ δήθεν πεφωτισμένων κεντρογενών και διανοουμένων των business και της επιχειρηματικής κονόμας, στην πραγματικότητα γυρολόγων μεταξύ Ποταμιού, Δράσης και άλλων απολιτίκ σχηματισμών!

Δεν είναι υπερβολή ότι τόσο στο κόμμα, όσο και στη βάση παρατηρείται μια μεγάλη αντίδραση και νευρικότητα με την επιχειρούμενη αλλοίωση των ιδεολογικών χαρακτηριστικών της ΝΔ, πέρα και μακριά από τον Ριζοσπαστικό Φιλελευθερισμό που αποτελεί και την επίσημη ιδεολογία!

Επιπροσθέτως είναι χαρακτηριστική η απουσία ενός πολιτικού προσώπου ως επικεφαλής, που να εμπεριέχει τουλάχιστον έναν συμβολισμό! Όπως ήταν η αείμνηστη Μαριέτα Γιανάκου για παράδειγμα!

Αφού ψηφίζει ΝΔ ο Δοξιάδης σωθήκαμε … Η πολιτική αποδοχή της προστατευόμενης του και οι φήμες για μπίζνα 25 εκατ. ευρώ!

Και μέσα σε όλα, νάσου και ο Απόστολος Δοξιάδης!

Ο γνωστός επιχειρηματίας της Πληροφορικής, του Ίντερνετ και των μεγάλων έργων, ο οποίος φέρεται – όπως ακούγεται στην αγορά- πολύ ευχαριστημένος για δυο λόγους.

Πρώτον γιατί η προστατευόμενη του επιτέλους απέκτησε πολιτική υπόσταση, όπως και πολλά άλλα μέλη της ψευτοελίτ των «πεφωτισμένων – διανοούμενων» της πολιτικής, όλοι οι γυρολόγοι των μικρών κεντρογενών και απολιτίκ κομμάτων!

Δεύτερον γιατί φέρεται να ολοκλήρωσε μια μπίζνα πολλών εκατομμυρίων! Για 25 ακούω, αλλά μένει να το επιβεβαιώσω!

Πίσω από την παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζου για το κόμμα Κασιδιάρη και τον Άρειο Πάγο ο Προκόπης Παυλόπουλος;

Φημολογείται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι πίσω από την παρέμβαση του πρώην Προέδρου του ΣτΕ σχετικά με τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τον Άρειο Πάγο, βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ως γνωστόν διατηρεί καλές παραδοσιακές σχέσεις με υψηλόβαθμους δικαστικούς παράγοντες και λειτουργούς!

Ενεργοποίηση παράκεντρων στο Μαξίμου και δίπλα στον πρωθυπουργό! Αποδομούν στελέχη σε θέσεις κλειδιά, για να τοποθετήσουν γλείφτες και παρατρεχάμενους…

Το έχουμε γράψει, αλλά επανερχόμαστε, γιατί τα γεγονότα όπως εκτυλίσσονται μας επιβεβαιώνουν!

Μέσα στο Μαξίμου και τις παρυφές του, αλλά και πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, έχουν ενεργοποιηθεί παράκεντρα που αποσκοπούν στον έλεγχο της επόμενης μέρας, με την τοποθέτηση ημέτερων, νεροκουβαλητών, ρουφιάνων και παρατρεχάμενων σε θέσεις κλειδιά!

Και την ώρα τούτη συνειδητά αποδομούν υφιστάμενα πρόσωπα – κλειδιά, προκειμένου να τα καρατομήσουν στη νέα εξουσία και να τα αντικαταστήσουν με γνωστούς …τσανακογλύφτες!

Εβδομάδα αποφάσεων για τα επιτόκια από Fed και ΕΚΤ, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης και του πληθωρισμού

*** Οι δύο κεντρικές τράπεζες, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. αναμένεται αυτή την εβδομάδα να δώσουν ένα σαφέστερο στίγμα για τις περαιτέρω προθέσεις τους και για το πόσο κοντά βρισκόμαστε στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, τα οποία όμως ευθύνονται για τη νέα τραπεζική κρίση. Η Fed θα ανακοινώσει αύριο τις αποφάσεις της, εν μέσω νέων ανησυχιών για τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες, μετά τα ερωτηματικά που προκάλεσε η δραματική εκροή καταθέσεων από τη First Republic Bank, η οποία είναι μεγαλύτερη από τις Silicon Valley Bank και Signature Bank και τη διάσωσή της τελικά χθες. Λόγω των εξελίξεων γύρω από την First Republic, οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων δεν έχουν τη βεβαιότητα που είχαν πριν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μία ακόμη, ενδεχομένως την τελευταία, αύξηση των επιτοκίων της, κατά 25 μονάδες βάσης. Οι κινήσεις τους δείχνουν πιθανότητα 80% να αυξηθεί το βασικό επιτόκιο της Fed κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Ιούνιο και να κορυφωθεί στο επίπεδο του 5% έως 5,25%. Θεωρούν, συνεπώς, ότι η τελευταία αύξηση θα γίνει είτε αύριο είτε στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου.

*** Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, το πιθανότερο κατά 25 μ.β., χωρίς όμως να αποκλείεται και μία μεγαλύτερη αύξηση των 50 μ.β. Η απόφαση θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τα οποία θα ανακοινώσει σήμερα η Eurostat. Αν και ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού μειώθηκε σημαντικά τον Μάρτιο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τιμές ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε στο 5,7% από 5,6%. Η πορεία του δομικού πληθωρισμού είναι αυτή που κρατά στο τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μ.β. Στην απόφαση της ΕΚΤ θα βαρύνουν και τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για την πιστωτική επέκταση των τραπεζών που θα δημοσιοποιηθεί επίσης σήμερα. Αν η έρευνα επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι οι τράπεζες περιόρισαν τις χορηγήσεις δανείων μετά την αναταραχή τον Μάρτιο, αυτό θα είναι ένα επιχείρημα για να περιοριστεί η αύξηση στις 25 μ.β.

Η JP Morgan σώζει την First Republic τους καταθέτες, με γενναία ένεση από τη FDIC

*** Η JP Morgan ανέλαβε ήδη από χθες όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων, και ουσιαστικά όλων των περιουσιακών στοιχείων της First Republic, επιδοτούμενη και από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC). Η συμφωνία περιλαμβάνει τα 93,5 δισ. δολάρια των καταθέσεων της και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της, συμπεριλαμβανομένων περίπου 173 δις δολαρίων σε δάνεια και 30 δις δολαρίων σε τίτλους.

***Η FDIC θα μοιραστεί τις ζημίες με την JP Morgan από τα δάνεια της First Republic. Ο Οργανισμός εκτίμησε ότι το ασφαλιστικό του ταμείο θα έχει χτύπημα 13 δισ. δολάρια, ενώ η JP Morgan θα λάβει 50 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση από την FDIC. Η συμφωνία σημαίνει ότι όλοι οι καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων και όσων εκείνων που υπερβαίνουν το ασφαλιστικό όριο των 250.000 δολαρίων, θα διατηρήσουν πρόσβαση στα χρήματά τους, γεγονός που αποτρέπει περαιτέρω τριγμούς, τουλάχιστον για την εν λόγω περίπτωση. Σημειώστε ότι τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες χρεοκοπίες αμερικανικών τραπεζών σημειώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες. Ακριβώς αυτό το στοιχείο είναι που προβληματίζει τις αγορές και για την επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ.

Πάλι… Γερμανική Ευρώπη; Αντιδράσεις πολλών χωρών για τους όρους που θέτει το Βερολίνο

*** Οι αντιδράσεις και οι απαιτήσεις της Γερμανίας, για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία και στις Βρυξέλλες και σε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τις αντιστάσεις να προέρχονται και από ορισμένα ισχυρά κράτη μέλη. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, επανέλαβε το αίτημα της χώρας του για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία στις άτυπες συναντήσεις του Eurogroup και του Ecofin στο τέλος της περασμένης, λέγοντας ότι θέλει ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει σαφείς αριθμητικούς στόχους για τη μείωση του χρέους. Προτείνει δε ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ των υπερχρεωμένων χωρών να μειώνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Για χώρες με λιγότερο επαχθή χρέη, η ελάχιστη απαίτηση θα είναι 0,5 ποσοστιαία μονάδας ετησίως.

*** Οι θέσεις της Γερμανίας δια του Λίντνερ έχουν προκαλέσει βαθιά ανησυχία σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, με έναν αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τις απορρίπτει ως ασυμβίβαστες με τις προτάσεις για τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου συστήματος που θα είναι προσαρμοσμένο στις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε κράτους μέλους. Όπως είναι γνωστό, η πρόταση που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Τετάρτη επιδιώκει να εισαγάγει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στο δαιδαλώδες Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, δίνοντας στα μεμονωμένα κράτη μεγαλύτερη «ιδιοκτησία» στα δικά τους ξεχωριστά σχέδια μείωσης του χρέους τους. Οι χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το όριο του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια ελάχιστη δημοσιονομική προσαρμογή 0,5% του ΑΕΠ ετησίως — ακόμη και αν δεν βρίσκονται ακόμη επίσημα σε μια λεγόμενη «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

*** Η Γερμανία ζητά, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, να ισχύουν οι παλιοί κανόνες. Θυμίζω ότι η εφαρμογή του συμφώνου ανεστάλη στις αρχές της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι Βρυξέλλες είναι πρόθυμες να προωθήσουν γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επιβολή μη ρεαλιστικών απαιτήσεων μείωσης του χρέους που ενσωματώνονται στο παλιό καθεστώς. Αξιωματούχος της Κομισιόν επισήμανε ότι είναι κρίσιμο να αποτελέσουν παρελθόν οι μη εφαρμόσιμοι «μαγικοί αριθμοί» του παλαιού καθεστώτος. Ενώ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, τάχθηκε κατά της εφαρμογής αυτόματων μειώσεων χρέους και ελλειμμάτων. «Ένα μέγεθος δεν κάνει για όλους» προειδοποίησε, δίνοντας και ένα σήμα προς τη Γερμανία…

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 8 στα 15 μέλη Δ.Σ. είναι εκτελεστικά!

*** Δεν ξέρω αν έχει προηγούμενο σε άλλον όμιλο, αλλά είναι αξιοπρόσεκτο και χρήζει επισήμανσης. Προφανώς, η ύπαρξη τόσων εκτελεστικών μελών, δείχνει και τον ευέλικτο τρόπο που διοικείται ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ψυχή του οποίου είναι φυσικά ο Γιώργος Περιστέρης, αλλά και τα στελέχη που τον πλαισιώνουν αποδεικνύουν ότι είναι και ικανά και έμπιστα να διεκπεραιώνουν όποια ευθύνη αναλαμβάνουν. Εξου και η εκτίναξη των μεγεθών του ομίλου, που τον φέρνει στην κορυφή του εγχώριου επιχειρείν.

Δείτε, λοιπόν, τη νέα σύνθεση του Δ.Σ. της εταιρείας και τα εκτελεστικά και μη μέλη της

1. Περιστέρης Γεώργιος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
2. Ταμβακάκης Απόστολος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος,
3. Γουρζής Μιχαήλ, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Εκτελεστικό Μέλος
4. Λαζαρίδου Πηνελόπη, Εντεταλμένη Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
5. Μπενόπουλος Άγγελος, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος
6. Αντωνάκος Δημήτριος, Εκτελεστικό Μέλος
7. Λάμπρου Κωνσταντίνος, Εκτελεστικό Μέλος
8. Μουστάκας Εμμανουήλ, Εκτελεστικό Μέλος
9. Σουρέτης Πέτρος, Εκτελεστικό Μέλος
10. Αφεντούλης Δημήτριος, Μη Εκτελεστικό Μέλος
11. Apkarian Gagik, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος
12. Δεληκούρα Αικατερίνη, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό μέλος
13. Καπράλος Σπυρίδων, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος, Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος
14. Σκορδάς Αθανάσιος, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος
15. Στάικου Σοφία, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό μέλος

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Θυσίασε μεγάλο μέρος των κερδών της, για να κρατήσει χαμηλά τις τιμές και να ικανοποιήσει τους κτηνοτρόφους

H βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ, με κύκλο εργασιών 171,88 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά έναντι 27,7%, έκλεισε τη χρήση του 2022, με μεγάλη μείωση κερδών, καθώς αποφάσισε να μειώσει δραστικά τα περιθώρια κέρδους, μη μετακυλίοντας τα τεράστια κόστη ενέργειας και αύξησης των πρώτων υλών στην κατανάλωση.

– Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε €31,46 εκ. έναντι €41,17 εκ. το 2021.
– Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €8,86 εκ. έναντι €20,96 εκ. το 2021.
– Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €3,83 εκ., έναντι €16,53 εκ. το 2021.
– Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ανήλθαν σε €3,18 εκ. έναντι €13,21 εκ. το 2021.

*** Οι υψηλές τιμές των υλικών και της ενέργειας οδήγησαν σε σημαντική μείωση των περιθωρίων κέρδους, λόγω της συνειδητής απόφασης της εταιρίας, στη δύσκολη αυτή περίοδο να δείξει έμπρακτα τη στήριξη της σε καταναλωτές, κτηνοτρόφους και εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα:

– Καταναλωτές: προσπάθεια για συγκράτηση των τιμών πώλησης των προϊόντων γιαούρτης και παγωτού, παρά την εκτίναξη στις τιμές πρώτων υλών, μεταφορών και ενέργειας.
– Κτηνοτρόφοι: δίκαιη αμοιβή στους δοκιμαζόμενους παραγωγούς γάλακτος προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές αγοράς για το φρέσκο γάλα.
– Εργαζόμενοι: οριζόντια στήριξη των εργαζομένων με ‘επιδόματα ακρίβειας’ και στοχευμένες μισθολογικές αυξήσεις σε χαμηλόμισθα στρώματα.
– Περιβάλλον και εξοικονόμηση ενέργειας: επενδύσεις σε μονάδα βιοαερίου και φωτοβολταϊκού πάρκου με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και παράλληλα την ενεργειακή εξοικονόμηση και τη συγκράτηση του κόστους των παραγόμενων προϊόντων.

*** Στην χρήση του 2022, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα €8,7 εκ. Για τη χρήση 2023, αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους €20εκ. περίπου. Βάσει εκτιμήσεων της διοίκησης, οι συνολικές πωλήσεις αναμένεται να αγγίξουν το 2023 τα επίπεδα των €200εκ. έναντι €172εκ. το 2022. Παράλληλα, αναμένεται σημαντική βελτίωση των περιθωρίων κερδοφορίας. Βάσει της εκτίμησης της Διοίκησης, το 2023 αναμένεται να ανακτηθεί το περιθώριο EBIT του έτους 2021, δηλ. το 12,4%. Η εταιρεία αποφάσισε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Ανέκαμψε η Ακρίτας και επέστρεψε στην κερδοφορία

*** Είναι ευχάριστο να βλέπεις ότι επιχειρήσεις που έγραφαν ζημίες, μετά από επίμονες προσπάθειες επιστρέφουν σε θετική τροχιά και σε κερδοφόρο αποτέλεσμα. Παρά τις δυσμενείς πληθωριστικές συνθήκες και την ενεργειακή κρίση, το 2022 αποτέλεσε σημαντική χρονιά για την εταιρεία Ακρίτας, σηματοδοτώντας την πλήρη ανάκαμψή της. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του 2022 παρουσίασε αύξηση 17,9 %, κλείνοντας στα 43,4 εκατ. ευρώ, έναντι 36,8 εκατ. την προηγούμενη περίοδο. Ο δείκτης EBITDA διαμορφώθηκε σε κέρδη ποσού 4,4 εκατ., έναντι 3,6 εκατ. την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση 22,01%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 700.000 ευρώ, έναντι ζημίας 400.000. Σημαντική και η αύξηση του μικτού ενοποιημένου περιθωρίου πωλήσεων, το οποίο ανήλθε σε 13,01% έναντι 11,21% κατά την προηγούμενη χρήση.

Ενδιαφέρουν

*** Την παραίτηση της υπέβαλε η Τζένη Λειβαδάρου από τον Όμιλο Ελλάκτωρ, καθώς ανακοινώθηκε ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στην έβδομη θέση.

*** Η SATO έκλεισε τη χρήση του 2022 με κύκλο εργασιών του ομίλου σε 20,279 εκατ. ευρώ, έναντι 20,597 εκατ. ευρώ (-1,54%). Τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 8,672 εκατ. έναντι 8,729 εκατ. ευρώ, με το μικτό περιθώριο να βρίσκεται στο 42,76% έναντι 42,38%.

*** Η «BriQ PROPERTIES αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,1046 ανά μετοχή, καθαρό. Από σήμερα 2 Μαΐου οι μετοχές της θα διαπραγματεύονται στο χωρίς το δικαίωμα μερίσματος, η καταβολή του οποίου θα γίνει από την Παρασκευή 5 Μαΐου.

*** Συνεχίζουν τις αγορές ιδίων μετοχών, μεγάλοι και μικρότεροι στο Χρηματιστήριο. Μεταξύ αυτών Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Μότορ Όιλ, PREMIA, Profile, Dimand και Μπλε Κέδρος.

ΚΟΥΙΖ

Εκείνη η “απειλή” γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία, προς συνάδελφό του μικρότερου μεγέθους εταιρειών, ότι “θα τον τελειώσει από την πιάτσα”, τι απέγινε; Έχουν περάσει ήδη 3,4 χρόνια και ο “μικρότερος” ολοένα και μεγαλώνει

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Καλό μήνα να έχουμε, με ήρεμη προεκλογική δραστηριότητα. Άλλες 19 μέρες έμειναν – μέχρι την πρώτη δοκιμασία. Την καλημέρα μου!