Ένα κάστρο ηλικίας σχεδόν 900 ετών στην Αυστρία, εκεί όπου γεννήθηκε το «Ρέκβιεμ» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, το τελευταίο έργο που έγραψε ο συνθέτης πριν πεθάνει, το 1791, ετοιμάζεται να βγει σε πλειστηριασμό την 1η Δεκεμβρίου.

Η τελευταία κατοικία του Μότσαρτ, γνωστή και ως Schloss Stuppach, με τον πύργο της, τον μπαρόκ κήπο της, το λεγόμενο «παρεκκλήσι του Ρέκβιεμ» και αίθουσα συναυλιών, η οποία είχε βγει προς πώληση για 12 εκατ. ευρώ, αναμένεται να πουληθεί το λιγότερο από 3,95 έως 9,95 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Concierge Auctions, η οποία διοργανώνει την ηλεκτρονική δημοπρασία που θα ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

«Είναι ένα μαγικό μέρος με παγκόσμια ιστορία», λέει ο ιδιοκτήτης, Reinhard Zellinger. Όπως αναφέρει το Mansion Global, αυτός και η σύζυγός του, Rita Zellinger, αγόρασαν το κάστρο, το οποίο βρίσκεται στην ορεινή πόλη Gloggnitz στην Κάτω Αυστρία, το 1996, ερειπωμένο και το μετέτρεψαν σε «Μέκκα» για τους λάτρεις του Μότσαρτ και της κλασικής μουσικής.

το Τελευταίο Κάστρο του Μότσαρτ

Το επιχειρηματικό ζεύγος -αυτός είναι project developer και σύμβουλος διαχείρισης, εκείνη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων- πέρασε 15 χρόνια ανακαινίζοντας το κάστρο. Οι εργασίες στο υπόλοιπο ακίνητο, όπως λένε, συνεχίζονται.

Ένα από τα λίγα κάστρα στην Κάτω Αυστρία που είναι ακόμα σε ιδιωτικά χέρια, το Τελευταίο Κάστρο του Μότσαρτ έχει φιλοξενήσει πολλές σημαντικές προσωπικότητες κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας του. Εκτός από τον Μότσαρτ, το κάστρο έχουν επισκεφθεί ο Ναπολέοντας, ο συνθέτης Φραντς Σούμπερτ, ο Πάπας Πίος VI, η πριγκίπισσα Ισαβέλλα της Πάρμας και ο αυτοκράτορας Φραντς Στέφαν φον Λόθρινγκεν.

Χτισμένο το 1130, το κάστρο επανασχεδιάστηκε εν μέρει τον 15ο και τον 17ο αιώνα.

Το τετραώροφο κάστρο των 50 δωματίων, που εκτείνεται σε περίπου 2500 τετραγωνικά μέτρα, διαθέτει διάφορα αυτοκρατορικά χαρακτηριστικά, όπως σουίτες φιλοξενίας, κινηματογράφο, βιβλιοθήκη, επιχειρηματικό κλαμπ, κατάστημα, επαγγελματική κουζίνα τροφοδοσίας και αρκετούς μεγάλους χώρους ψυχαγωγίας. Είναι επιπλωμένο δε με αντίκες, οι οποίες διατίθενται για ξεχωριστή αγορά, και βρίσκεται σε ένα πάρκο σχεδόν 15 στρεμμάτων.

το Τελευταίο Κάστρο του Μότσαρτ

Αν και οι Zellinger βρίσκουν κάθε δωμάτιο του κάστρου μαγευτικό, λατρεύουν ιδιαίτερα το Παρεκκλήσι του Ρέκβιεμ και την αίθουσα του τζακιού.

«Το παρεκκλήσι είναι η απόλυτη δύναμη του κάστρου», λέει ο Reinhard Zellinger. «Ολόκληρη η ιστορία του είναι μοναδική – είναι η καρδιά του κάστρου», προσθέτει.

το Τελευταίο Κάστρο του Μότσαρττο Τελευταίο Κάστρο του Μότσαρτ

Γιατί να αποχωριστεί, όμως, μία τέτοια ιδιοκτησία;

Σημειώνοντας ότι είχαν μια καλή πορεία, οι Zellinger, που είναι στα 60 τους, αφήνουν, όπως λένε, το Τελευταίο Κάστρο του Μότσαρτ επειδή δεν έχουν παιδιά για να το δώσουν.

το Τελευταίο Κάστρο του Μότσαρτ

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να περάσει σε κάποιον άλλο», υποστηρίζουν.

«Είμαστε σίγουροι ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα ζήσει αξέχαστες στιγμές στο κάστρο», όπως κι εμείς, προσθέτουν.

Διαβάστε ακόμη: