Μπορεί η πανδημία να έχει «κλειδώσει» την εστίαση ωστόσο η ελπίδα επανεκκίνησης μαζί με την επαναφορά και πάλι του τουρισμού σε τροχιά ανάπτυξης πυροδοτεί το ενδιαφέρον για σημεία υψηλής επισκεψιμότητας.

Έτσι μετά το συνεχές ενδιαφέρον για τις υποδομές εστίασης που καταγραφόταν το προηγούμενο διάστημα για το Μουσείο της Ακρόπολης το «μάτι» των μεγάλων του κλάδου του catering και όχι μόνο στρέφεται στο άνοιγμα της νέας και ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης που με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και κοινοτικά κονδύλια μετά από πολλές περιπέτειες φτάνει στο αίσιο τέλος.
Μάλιστα με βάση τον προγραμματισμό η Εθνική Πινακοθήκη προετοιμάζεται να κάνει εγκαίνια των νέων χώρων της στις 25 Μαρτίου 2021, παρουσία του Πρωθυπουργού.
Ήδη ο διαγωνισμός για τους χώρους εστίσης προκηρύχθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2021 και αφορά τη μίσθωση χώρων εστιατορίου και αναψυκτηρίου – εντός του ανακαινισμένου κτιρίου. Οι προσφορές έπρεπε να έχουν κατατεθεί την 25η Ιανουαρίου, κάτι που οδηγεί ε ενδεχόμενο πανηγυρικό άνοιγμα εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στις 25 του Μάρτη
Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι έως στιγμής δύο, η εταιρεία Aria Catering και η εταιρεία Βενέτης, οι οποίες με επιστολές τους ζητούσαν διευκρινίσεις, ωστόσο φαίνεται ότι και άλλοι δυο του χώρου ενδιαφέρονται.
Στην προκήρυξη του ανοιχτού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση εστιατορίου και αναψυκτηρίου, αναζητείται ένας ανάδοχος και για τα δύο με ελάχιστο εγγυημένο μηνιαίο μίσθωμα, ενοίκιο, 7.000 ευρώ τον μήνα. Το εστιατόριο καλύπτει εμβαδό 208,85τμ. και το αναψυκτήριο έχει συνολικά εσωτερικούς χώρους 278,65τμ. και εξωτερικούς χώρους 281,50 τ.μ. (σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν τα «κυλικεία» της Εθνικής Πινακοθήκης διαχειριζόταν η αλυσίδα Goody’s). Η διάρκεια της σύμβασης προσδιορίζεται για πέντε χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε.