search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μυαλό του Νίκου Ανδρουλάκη – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται πως την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θα «βόλευαν» δύο σενάρια....

Στο μυαλό του Νίκου Ανδρουλάκη - Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται σχεδόν ανοιχτά σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους πως την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θα «βόλευαν» οι εξής πολιτικές εξελίξεις και πάνω σε αυτές βασίζει την στρατηγική της:

Πρώτον, η επίτευξη αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία. Με μια τέτοια εξέλιξη, το ΠΑΣΟΚ θα απέφευγε το δίλημμα να επιλέξει κυβερνητική συνεργασία, καθώς, εάν αντιμετωπίσει το δίλημμα να συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθεί πιθανότατα ενώπιον μιας διάσπασης ή, έστω, θα εμφανίσει απώλεια βουλευτών!

Επίσης, εάν τα «κουκιά» δεν βγαίνουν για αυτοδύναμη κυβέρνηση, πολύ δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα αποφύγει τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς σε μια ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση η Χαριλάου Τρικούπη και κάτω από την πίεση των δύο μεγάλων κομμάτων θα βρεθεί ενώπιον μεγάλης πίεσης και απωλειών!

Δεύτερον, θα επιθυμούσε μια μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η Κουμουνδούρου να μπει σε εσωστρέφεια και το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί ως το κόμμα που θα μπορούσε να επανέλθει ως ηγέτιδα δύναμη της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης – έστω και αν, ιστορικά, κανένα κόμμα που έγινε μικρό, δεν μπόρεσε να ξαναγίνει μεγάλο.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, φέρεται να ελπίζει πως εάν στις προσεχείς εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος με μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ., τότε θα αμφισβητηθεί και προσωπικά ο αρχηγός του από στελέχη του κόμματος, με αποτέλεσμα ο Νίκος Ανδρουλάκης να διεκδικήσει με ευνοϊκότερους για αυτόν όρους –όπως φέρεται να ελπίζει– την ηγεσία της προοδευτικής παράταξης.

Όλα δείχνουν, ωστόσο, πως με τη βαθιά κρίση της χώρας, οι εκτιμήσεις αυτές δεν έχουν βάση και πως συνεπώς η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη που βασίζεται στη στρατηγική της αυτοδυναμίας της Ν.Δ., δεν έχει πλέον καμία ισχυρή βάση και – το αντίθετο θα μπορούσε να πει κανείς – βρίσκεται τελείως στον αέρα!

Η στρατηγική αυτή, ωστόσο, πέραν του ότι δεν βασίζεται σε μια ισχυρή βάση, δημιουργεί και επιπλέον προβλήματα στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Μεταξύ αυτών, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προετοιμάζει τα μέλη και τους οπαδούς του για το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση.

Και το γεγονός, όμως, ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, τροφοδοτεί τη «δεξιά πτέρυγα» στο εσωτερικό του, καθιστώντας περισσότερο δύσκολα και… κοστοβόρα τα «ξεκαθαρίσματα» στο μέλλον.

Ενώ εμφανίζει και τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδικούς εκφραστές μιας εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που σαφώς κοστίζει δημοσκοπικά στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Διαβάστε ακόμη: