Η υπόθεση της εισηγμένης εταιρίας πληροφορικής MLS του Γιάννη Καματάκη ξεφεύγει από τον τυπικό έλεγχο των αρμόδιων Αρχών σχετικά με παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και παίρνει καινούργιες διαστάσεις, αφού πλέον ελέγχεται και για το ενδεχόμενο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από την αρμόδια Αρχή, πού προΐσταται η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη.

Συγκεκριμένα, η Αρχή που ερευνά το «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τις οικονομικές συναλλαγές της MLS και ζήτησε επίσημα πριν από λίγες εβδομάδες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο σχετικά με τις οικονομικές δοσοληψίες της εταιρίας και του βασικού της μετόχου με χρηματιστηριακές εταιρίες, με τράπεζες (ελληνικές και ξένες), με επενδυτικές εταιρίες, καθώς και με εταιρίες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.

Τα έμπειρα στελέχη της Αρχής έχουν ανακαλύψει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει πραγματοποιηθεί πλήθος συναλλαγών με αποδέκτες τραπεζικούς λογαριασμούς της MLS και του Καματάκη, από αλλοδαπές εταιρίες με έδρα την Βρετανία, τον Παναμά, την Ελβετία, κ.λ.π. Επίσης, έχουν γίνει εισροές κεφαλαίων στους ίδιους λογαριασμούς από εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρίες.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καλείται να ερευνήσει εις βάθος το είδος των συναλλαγών MLS και Καματάκη με συγκεκριμένες χρηματιστηριακές εταιρίες, επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και εταιρίες με έδρα τον Παναμά και την Κύπρο, που η δραστηριότητά τους δεν συνάδει με το σκοπό και την εν γένει λειτουργία της MLS.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε λογαριασμό της MLS στην Εθνική Τράπεζα πιστώθηκαν σε μία ημέρα (στις 12/7/2019) 4 εμβάσματα συνολικού ύψους 2.450.000 ευρώ με εντολείς εταιρίες με έδρα τον Παναμά, στις οποίες φέρονται ως ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα που διαμένουν στην Κύπρο και σχετίζονται συγγενικά μεταξύ τους, χωρίς όμως εμφανή επαγγελματική συνάφεια με την εν λόγω εταιρεία!

Εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι στις χρήσεις 2016 και 2017 τα έξοδα της MLS, συνολικού ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, προέρχονται από την εταιρία LASERLOCK, η οποία έχει βασικό μέτοχο τον Γιάννη Καματάκη με ποσοστό 30%, ενώ ποσοστό 41% διαθέτει η κυπριακή εταιρία Ticaboo Investments. Πρόεδρος στην Laserlock είναι η Σοφία Ζαχαριάδου και αντιπρόεδρος η Δέσποινα Καματάκη, μητέρα και αδερφή αντίστοιχα του επιχειρηματία!

Στο μικροσκόπιο των αρχών η MLS και ο Γιάννης Καματάκης

Η αρχή του τέλους

Όλα ξεκίνησαν όταν η αρμόδια για τον έλεγχο των ελεγκτικών εταιριών και των ορκωτών ελεγκτών Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) πραγματοποίησε έλεγχο στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2018 της εταιρίας και διαπίστωσε σοβαρές λογιστικές παραβάσεις και αποκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία.

Ο έλεγχος της ΕΛΤΕ κατέδειξε πως από τα δηλωθέντα άυλα περιουσιακά στοιχεία, ύψους 25,4 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον τα 10 εκατ. ευρώ ήταν πλασματικά!

Αμέσως ο αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ειδοποίησε αρμοδίως την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, η οποία με τη σειρά της ενήργησε άμεσα, αναστέλλοντας τη διαπραγμάτευση της μετοχής από τις 13/5/2020 και καλώντας τον Γιάννη Καματάκη να παρουσιάσει την ορθή εικόνα της εταιρείας του.

Συμφωνήθηκε να υποβάλει νέα Έκθεση Ελέγχου η εταιρία Delloite. Η έκθεση παραδόθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 23/10/2020 και μόνο Έκθεση Ελέγχου δεν είναι.

Αποτελεί ουσιαστικά προσπάθεια της ελεγκτικής εταιρίας να καλύψει την MLS αναφορικά με διάφορες «γκρίζες ζώνες» στα λογιστικά της δεδομένα, χωρίς να διασταυρώνει τα στοιχεία που η ελεγχόμενη εταιρία προσκόμισε. Αναμένεται η ΕΛΤΕ να διεξαγάγει ποιοτικό έλεγχο στην (υποτιθέμενη) Έκθεση Ελέγχου της Delloite και να δημοσιοποιήσει την απόφασή της προς γνώσιν του επενδυτικού κοινού.

Η Β. Λαζαράκου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει τη βούληση και τη γνώση, μαζί με τα έμπειρα στελέχη της εποπτικής Αρχής, να διαλευκάνει τις σκοτεινές πλευρές στις χρηματιστηριακές δραστηριότητες της MLS, που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες χρηματιστηριακές εταιρίες, οι οποίες διευκόλυναν σκανδαλωδώς τα επενδυτικά όνειρα του Καματάκη, χωρίς όμως να προστατεύουν τους πελάτες τους.

Πρέπει να μάθουν οι Έλληνες και ξένοι επενδυτές γιατί κατέρρευσε ξαφνικά η τιμή της μετοχής της MLS, γιατί δεν πληρώθηκαν οι ομολογιούχοι και ποιος ο σκοπός των επίμαχων εισροών εμβασμάτων από εταιρίες του Παναμά, μέσω βρετανικών και ελβετικών τραπεζών.

Είναι γνωστό ότι η MLS έχει επανειλημμένως αντλήσει κεφάλαια από την ομολογιακή αγορά. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, όμως, η εταιρεία δεν μπόρεσε να πληρώσει τα κουπόνια τριών ομολογιακών δανείων, ύψους 4.000.000, 6.000.000 και 15.000.000 ευρώ, καθιστώντας τις σχετικές οφειλές ληξιπρόθεσμες, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο της MLS ανέρχεται σε μόλις 3.849.270 ευρώ! Κάποιος οφείλει να απαντήσει για όλα αυτά…

Οι Κύπριοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη

Την ίδια ώρα η κυπριακή εταιρεία Leftwich Limited έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ισχυριζόμενη ότι «σε άγνωστο χρόνο ο Ιωάννης Καματάκης φέρεται να είχε μεθοδεύσει τη μεταφορά προσωπικής του περιουσίας σε τρίτα φυσικά πρόσωπα, αλλά και νομικά πρόσωπα συμφερόντων του, με προφανή σκοπό να την “προστατεύσει” από τους πιστωτές του, μεταξύ των οποίων η κυπριακή εταιρία Leftwich Limited.

Η τελευταία υπέβαλε αίτημα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κατά της MLS και του Γιάννη Καματάκη, που έγινε δεκτό, για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής με την οποία «απαγορεύει προσωρινά, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στις 16-6-2021, να προβούν στη μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, ευρισκόμενης στα χέρια τους ή σε τρίτους».

Η κυπριακή εταιρεία είχε υπογράψει στις 6-12-2018 ιδιωτικό συμφωνητικό με τον Ι. Καματάκη, με το οποίο αγόρασε 373.000 μετοχές της MLS, αντί συνολικού τιμήματος 1.566.207 ευρώ.

Εξάλλου, κατά το επίδικο διάστημα (Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2019), δηλαδή αμέσως μόλις εξερράγη η χρηματιστηριακή κρίση της MLS, «ο Ιωάννης Καματάκης είχε μεθοδεύσει τη μεταφορά προσωπικής του περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα, με προφανή σκοπό να την “προστατεύσει” από τους πιστωτές του, μεταξύ των οποίων η εταιρία μας, ενώ εξακριβώθηκε ότι στην περιουσία της 1ης καθ’ ης είχαν ήδη εγγραφεί τον Ιούνιο του 2020 προσωρινές διαταγές περί απαγόρευσης νομικής και πραγματικής μεταβολής της περιουσίας της και μάλιστα επιλεκτικά με συναίνεσή της», όπως αναφέρεται στο δικόγραφο της κυπριακής εταιρίας. Για τον λόγο αυτόν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας έγκληση κατά του Καματάκη και κατά παντός άλλου υπευθύνου για τα αδικήματα της απάτης και της καταδολίευσης.

Η υπόθεση Καματάκη έχει δρόμο ακόμη και είναι στοιχείο σοβαρής αντιμετώπισης από την πολιτεία ότι, σε αντίθεση με την σκανδαλώδη αντιμετώπιση της Folli Follie πριν λίγα χρόνια, οι εποπτικές αρχές έδειξαν θετικά σημάδια γραφής.

Άλλωστε, αποτελούν τους θεματοφύλακες της σωστής λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της αγοράς και μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον, όταν διαθέτουν τη βούληση και ενεργούν συντονισμένα, υπεύθυνα και με επαγγελματισμό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr