Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, η πρώτη του Δεκέμβρη, μετά το ξεκαθάρισμα από την πλευρά του πρωθυπουργού ότι δεν θα μπει άλλη έκτακτη εισφορά είτε στα διυλιστήρια είτε στις τράπεζες, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε σημαντική αντίδραση, κυρίως από την πλευρά των τραπεζικών μετοχών που εσχάτως είχαν πιεστεί υπό το φόβο «χτυπήματος» στα κέρδη.
Η συγκυρία είναι ιδιάζουσα και νευραλγική, καθώς σήμερα και αύριο, στο Λονδίνο, λαμβάνει χώρα η σημαντικότερη εκδήλωση εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών επιχειρήσεων και του χρηματιστηρίου ολόκληρης της χρονιάς, στην οποία το παρόν θα δώσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος και θα ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου.
Πρόκειται για το μεγάλο road show που διοργανώνουν από κοινού ο όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια και η Morgan Stanley, ενώ το παρόν δίνουν κορυφαία στελέχη 38 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% της κεφαλαιοποίησης, του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας της αγοράς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θεσμικούς επενδυτές ενώ θα ακολουθήσει fireside chat με εκπροσώπους της Morgan Stanley, ενώ ασφαλώς θα ερωτηθεί για το ζήτημα της έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια και στις τράπεζες, οπότε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι εκεί δηλώσεις του. Συνάμα, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, θα συμμετάσχει σε συζήτηση με αναλυτές της Morgan Stanley.
Στη βρετανική πρωτεύουσα βρίσκεται σχεδόν όλη η (εισηγμένη) επιχειρηματική αφρόκρεμα της χώρας, έχοντας πολυάριθμες συναντήσεις με τα 100 ισχυρότερα επενδυτικά funds της υφηλίου, τα οποία διαχειρίζονται κονδύλια περί τα 30 τρισ. δολάρια. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα διεξαχθούν επίσης τρεις θεματικές συζητήσεις σε πάνελ που θα εστιάσουν στις ελληνικές τράπεζες, τον κλάδο της ενέργειας και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στο Λονδίνο, έχουν ταξιδέψει στελέχη από όλες τις εισηγμένες τράπεζες, ήτοι από τις Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου και Optima Bank, ενώ από την πραγματική οικονομία και τις υπηρεσίες δίνουν το παρόν εισηγμένες όπως Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν, Metlen, Motor Oil, Helleniq Energy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, ΕΧΑΕ, Αεροδρόμιο, Viohalco, ElvalHalcor, Lamda Development, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, AustriaCard, AVAX, Fourlis, Aktor (πρώην Intrakat), Intralot, Κρι Κρι, ΟΛΠ, Profile, Trade Estates και Noval Property.
«Φτωχές» οι επιδόσεις του Νοέμβρη στο Χ.Α.
«Φτωχός»… συγγενής των διεθνών αγορών παρέμεινε (και) το μήνα Νοέμβριο το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μολονότι οι ξένοι δείκτες κινήθηκαν έντονα ανοδικά, εντούτοις το Χ.Α. είχε μια… flat και νωθρή εικόνα. Ο Νοέμβριος, πέρα από κάποιους απρόσμενους κλυδωνισμούς, κύλησε σε ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης, χωρίς να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στους συνδαιτυμόνες.
Παρά τα καλά αποτελέσματα 9μήνου ειδικά στις τράπεζες αλλά και σε κάποιους κορυφαίους ενεργειακούς και βιομηχανικούς ομίλους όπως Metlen, Τιτάν, Cenergy Holdings κ.α., η αγορά δεν μπόρεσε να αποκτήσει σταθερό και καλό momentum, με τα προβλήματα ρηχότητας να βγαίνουν στην επιφάνεια.
Πέρα από το γεωπολιτικό ρίσκο, το Χ.Α. επηρεάστηκε και από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και τους κλυδωνισμούς που έφερε στη Νέα Δημοκρατία και ευρύτερα στην κυβέρνηση η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το Σάββατο 16 Νοεμβρίου.
Στις δύο επόμενες συνεδριάσεις μετά τη διαγραφή, τη Δευτέρα 18 και Τρίτη 19 Νοεμβρίου το Χ.Α. υποχώρησε κατά 0,81% και 1,85% αντίστοιχα, με το Γενικό Δείκτη να βυθίζεται έως τις 1.359,95 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό Τρίτης 19/11), ενώ εκείνη την ημέρα έκλεισε στις 1.366,72 μονάδες. Κάποια σενάρια – ασχέτως αν δεν είχαν υπόσταση – για πιθανές πρόωρες εκλογές αν υπάρξουν αποχωρήσεις βουλευτών από τη Ν.Δ. έφεραν πίεση στην αγορά, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε «κλείδωμα» κερδισμένων θέσεων.
Έκτοτε η αγορά έβγαλε αντίδραση με συντηρητικά θετικές συνεδριάσεις ανοδικής διόρθωσης, με το Γ.Δ. να πιάνει ξανά την ευρύτερη περιοχή των 1.400 μονάδων.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Γ.Δ. έκλεισε το Νοέμβριο με μικρή άνοδο 0,86%, ο Large Cap έκλεισε στο +0,77%, ο Mid Cap της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε οριακή άνοδο μόλις 0,20%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη διαμορφώνονται στο +7,76%, ο FTSE 25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 7,50%, ο Mid Cap υστερεί με απώλειες 0,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 8,25%.
Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα
Στο χώρο του Large Cap πρώτη σε απόδοση μετοχή τόσο το Νοέμβριο όσο και το 11μηνο του 2024 είναι ο Τιτάνας, που ενισχύθηκε κατά 18,10% και +80,70% αντίστοιχα, ξεχωρίζοντας με έμφαση.
Ο όμιλος ανακοίνωσε το καλύτερο εννεάμηνο της ιστορίας του, ενώ ετοιμάζεται στις αρχές του 2025 να εισάγει τη θυγατρική του Τιτάν America σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με καλή αποτίμηση, κάτι που θα αναβαθμίσει τις προοπτικές στην αμερικανική αγορά που πλέον είναι ναυαρχία τουρ ομίλου, θα ξεκλειδώσει νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες και μεγαλύτερη πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια.
Δεύτερη σε απόδοση το 11μηνο ήταν η ΓΕΚ Τέρνα που ενισχύθηκε κατά 41,50%, ενώ το Νοέμβριο είχε άνοδο 7,60%. Η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή στα 18,62 ευρώ που είναι νέα υψηλά 25 ετών, συμπληρώνοντας μάλιστα 8ήμερο ανοδικό σερί με άνοδο 8,50%. Ο όμιλος παρουσίασε καλά αποτελέσματα, ενώ με την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής στη Masdar, πέτυχε το μεγαλύτερο dealστην ιστορία του ελληνικού Χρηματιστηρίου και ένα από τα μεγαλύτερα πανευρωπαϊκά στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Καλή συμπεριφορά το Νοέμβριο είχε και η ElvalHalcor καθώς λόγω των πολύ βελτιωμένων αποτελεσμάτων 3ου τριμήνου και εννεαμήνου, με τη μετοχή να κερδίζει 7,40% το μήνα, μολονότι το 11μηνο είναι μόλις στο +1%. Η Alpha Bank είχε άνοδο 6,30% το Νοέμβριο, η Eruobank +5,80% και η Coca Cola HBC +5%. Υστέρηση έδειξαν μετοχές όπως Εθνική Τράπεζα που υποχώρησε κατά 7,20%, η ΔΕΗ που έχασε 5%, η Aegean Airlines -4,90%, Metlen -3,10%, Lamda Development -2,80%, Σαράντης -2,70% κ.λπ.
Οι επιδόσεις το 11μηνο
Σε επίπεδο 11μήνου, καλή πορεία είχε και η Σαράντης που κέρδισε 27,90%, ενώ η leader Coca Cola HBC ενισχύθηκε κατά 26,70% το 11μηνο παρέχοντας το ισχυρότερο στήριγμα για το Γενικό Δείκτη. Η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 25,10% με φόντο την προσαρμογή της τιμής προς τα 20 ευρώ της συμφωνίας πώλησης, ενώ καλή πορεία είχε και η Eurobank που ισχυροποιήθηκε κατά 24,20%.
Η Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 21,50%, με τον όμιλο να κερδίζει διαρκώς νέα συμβόλαια απαιτητικών έργων καλωδίων και σωληνώσεων σε όλο τον κόσμο, ενώ το 9μηνο πέτυχε νέα ιστορικά υψηλά κερδοφορίας και τζίρου. Ο ΟΤΕ είχε άνοδο +15,80% το 11μηνο, με την Πειραιώς να κερδίζει 8,30% και τη Lamda Development +6,40%.
Στον αντίποδα, κακή εικόνα είχε η Ελλάκτωρ που υποχωρεί κατά 31,80% το τρέχον έτος, όμως περίπου 19% οφείλεται στην αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή τον περασμένο Ιούλιο, η Motor Oil υποχωρεί κατά 17,50% φέτος, η Aegean Airlines είναι στο -16,40% και Metlen –15,40%.
Κατά τα λοιπά, τον Νοέμβριο θετικά ξεχώρισε ο ΟΛΠ με άνοδο 13,40% ακολουθούμενος από την Πλαστικά Θράκης +8,70%, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Noval Properties -10,90%, Dimand -10,40% και Intralot -9,80%. Σε επίπεδο 11μήνου, Optima Bank που από τις 23 Δεκεμβρίου μπαίνει στον FTSE 25, είχε άνοδο 61,50%, η Κρι Κρι διέπρεψε για ακόμη μια φορά με άνοδο 49,30%, ο ΟΛΠ κέρδισε 35,10% και η Profile Software +21,20%.
Από εκεί και πέρα, η AVAX υποχωρεί κατά 23% φέτος, η Dimand -22,60%, Intracom Holdings -22%, Noval Properties -19,10%, ΕΧΑΕ -18,10%, AustriaCard -14,30%, Intralot -13,50% και Τεχνική Ολυμπιακή -13,40%.
Στο σύνολο της αγοράς, μόνο 54 μετοχές έβγαλαν με έστω και οριακά θετικό πρόσημο το 11μηνο, αντιθέτως με 94 τίτλους που κατέγραψαν πτώση. Αυτό δείχνει πως μόνο το 1/3 των εισηγμένων ακολούθησε έστω και λίγο τη θετική πορεία του Γενικού Δείκτη.