Περισσότεροι από 10.000 πολίτες με «κόκκινες» οφειλές σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά αναζητούν τη δική τους Δεύτερη Ευκαιρία, την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του νέου πτωχευτικού.
Και ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία μέσα από την πλατφόρμα του νέου πτωχευτικού για να ρυθμίσουν τα χρέη τους και «κουρέψουν» προσαυξήσεις και πανοτόκια μέχρι και κατά 100%, αλλά και για να επωφεληθούν και από «κούρεμα» στο κεφάλαιο της οφειλής.
Αυτές οι 10.000 οφειλετών έχουν μέχρι στιγμής εξουσιοδοτήσει την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να αναζητήσει και να κάνει την «σούμα» των οφειλών τους. Η διαδικασία της αναζήτησης των στοιχείων βάσει των κωδικών του taxis, διαρκεί περίπου 15 μέρες, και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν το αίτημα για τη συνολική ρύθμιση των οφειλών τους.
Ποιους αφορά η δεύτερη ευκαιρία
Από την 1η Ιουνίου με την έναρξη του νέου πτωχευτικού νόμου και τη δεύτερη ευκαιρία ο αριθμός των οφειλετών που έχει μπει στην πλατφόρμα έχει ξεπεράσει τις 10.000.
Να σημειωθεί ότι το ελάχιστο ύψος της οφειλής για να κατατεθεί αίτημα στην πλατφόρμα είναι 10.000 ευρώ για τους ιδιώτες και το 1 εκατ ευρώ για τους επιχειρηματίες. Οι οφειλές προς το Δημόσιο ρυθμίζονται σε 240 δόσεις, δηλαδή σε 20 χρόνια, και προς τις τράπεζες ως 420 δόσεις (35 χρόνια).
Ωστόσο στις 420 δόσεις υπάρχει ηλικιακός «κόφτης», καθώς η ηλικία του δανειολήπτη στη λήξη της 35ετίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 85 έτη. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης σε 35 χρόνια αρκεί να υπάρχει εγγυητής νεότερης ηλικίας.
Σημαντικό είναι και το ποσοστό στο «κούρεμα» των οφειλών. Η διαδικασία διασφαλίζει διαγραφή έως 85% στις προσαυξήσεις για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, κατά 95% των προσαυξήσεων για χρέη προς την εφορία και στο 100% για πανωτόκια δανείων και ταυτόχρονα ο νόμος προβλέπει –υπό προϋποθέσεις- και «κούρεμα» στο κεφάλαιο της οφειλής που φτάνει στο 75% για χρέη προς το Δημόσιο, στο 80% προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.
Να σημειωθεί ότι οι οφειλές από ΦΠΑ και ΦΜΥ δεν κουρεύονται με τη δεύτερη ευκαιρία.
Η λογική του νέου νόμου είναι βιώσιμες ρυθμίσεις σε βάθος χρόνου, με την ελάχιστη δόση να ξεκινά από τα 50 ευρώ το μήνα.
Βέβαια αν και το «κούρεμα» στα δάνεια ενοχλεί τις τράπεζες, τα τραπεζικά στελέχη δηλώνουν πως το νέο θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις σε νοικοκυριά, μικρούς επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες για ολιστική αντιμετώπιση των οφειλών τους.