Οι μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν μια αθώα πρόβλεψη από το Home Depot και έστρεψαν την προσοχή τους σε μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών του Κογκρέσου και του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones διαπραγματεύθηκε 127 μονάδες χαμηλότερα, ή 0,4%. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,2% μαζί με τον Nasdaq Composite.

Το μέλος του Dow Home Depot υποχώρησε κατά 3,3% αφού ο λιανοπωλητής οικιακών προϊόντων ανακοίνωσε απογοητευτικά τριμηνιαία αποτελέσματα και μείωσε την καθοδήγησή του για ολόκληρο το έτος.

Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο αυξήθηκαν 0,4% τον περασμένο μήνα, χαμηλότερα από την αύξηση 0,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία την πρόοδο σε μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους πριν από την 1η Ιουνίου, η οποία είναι η νωρίτερη ημερομηνία που το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η έλλειψη συμφωνίας θα μπορούσε να προκαλέσει μια «οικονομική καταστροφή».

Τη Δευτέρα, η Yellen επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετώπισαν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ήδη από την 1η Ιουνίου, τη λεγόμενη ημερομηνία X, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου.

«Η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή για την αναστολή ή την αύξηση του ορίου χρέους μπορεί να βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τους φορολογούμενους και να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε η Yellen .

«Στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη δει το κόστος δανεισμού του Υπουργείου Οικονομικών να αυξάνεται σημαντικά για τίτλους που λήγουν στις αρχές Ιουνίου», πρόσθεσε.

Εξακολουθούν οι διαπραγματεύσεις για το όριο του δημόσιου χρέους

Ο Biden διατήρησε μια πιο αισιόδοξη άποψη για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, R-Calif., είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια.

Ο Biden έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο McCarthy, ωστόσο, έχει πιέσει για συνομιλίες για τη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους που θα συνδέεται με περικοπές δαπανών.

«Ανησυχούμε ότι η χρηματιστηριακή αγορά δεν τιμολογείται επαρκώς λόγω του κινδύνου αποτυχίας των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών να καταλήξουν σε συμφωνία για αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία των ΗΠΑ», έγραψε σε σημείωμα της Τρίτης ο Anthony Chukumba της Loop Capital.

Διαβάστε περισσότερα