Στο κόκκινο διαπραγματεύεονται οι διεθνείς αγορές, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί 1% και τον Stoxx 600 στο -1,1%, μετά το sell off σε Ασία και Wall Street.

Οι ασιατικές μετοχές και τα παγκόσμια χρηματιστηριακά futures σημείωσαν ραγδαία πτώση την Τετάρτη, με αιχμή τη μεγάλη πτώση των τεχνολογικών εταιρειών και καθώς οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης οδήγησαν τους επενδυτές σε απομάκρυνση από τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, ενώ οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν χαμηλά πολλών μηνών.

Οι δείκτες αναφοράς των μετοχών στο Τόκιο και την Ταϊπέι ηγήθηκαν της πτώσης στην Ασία, με τον Nikkei 225 στο -4,4%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης του MSCI για τις μετοχές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν 1,8% χαμηλότερα.

Ο Σεπτέμβριος είναι ιστορικά ένας κακός μήνας για τις μετοχές, αν και οι αναλυτές επισήμαναν μια συρροή παραγόντων πίσω από την πτώση, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ.

«Το volatility προφανώς αυξάνεται», δήλωσε στο investing.com ο Jason Teh, επικεφαλής επενδύσεων της Vertium Asset Management . «Είχαμε μια πρώτη γεύση στις αρχές Αυγούστου… χθες το βράδυ είχαμε αυτόν τον μακροοικονομικό καταλύτη (και) η αγορά ανησυχεί για περαιτέρω οικονομική επιβράδυνση».

Sell off στη Nvidia

Η Wall Street έκλεισε με απώλειες  την Τρίτη, αφού οι ΗΠΑ επέστρεψαν από διακοπές στην αρχή της εβδομάδας, με την αγαπημένη της τεχνητής νοημοσύνης Nvidia να σημειώνει πτώση ρεκόρ 279 δισ. δολαρίων, καθώς οι επενδυτές συγκρατούν τον ενθουσιασμό τους για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η πτώση μεταδόθηκε στις τεχνολογικές μετοχές στην Ασία την Τετάρτη, με την ιαπωνική Advantest, κατασκευάστρια εταιρεία εξοπλισμού ελέγχου τσιπ, προμηθευτή της Nvidia, να υποχωρεί κατά 7%. Η TSMC της Ταϊβάν υποχώρησε περισσότερο από 5%, ενώ η SK Hynix της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 7,7%.

Τα αμερικανικά χρηματιστηριακά futures εν τω μεταξύ διεύρυναν τις απώλειες. Τα futures του S&P 500 υποχώρησαν κατά 0,55%, ενώ τα futures του Nasdaq έχασαν 0,74%.

Διαβάστε ακόμη: