Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.

Νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει πως από τις ερχόμενες ευρωεκλογές θα δίνεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου τόσο για τους αποδήμους όσο και για τους πολίτες που κατοικούν εντός Ελλάδος.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως με την επιστολική ψήφο αλλάζει το τοπίο με την ψήφο των αποδήμων, αλλά και με τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα.

Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου βαθαίνει την Δημοκρατία, δίνει λύση στο ζήτημα της αποχής. Πλέον δεν θα παίζουν ρόλο οι δαπάνες για ταξίδι. Θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα θα στηρίξουν για να βοηθήσουμε τους ψηφοφόρους.

Στις ευρωεκλογές 2024 δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων σε Ελλάδα και εξωτερικό για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος αναφορικά με την επιστολική ψήφο είπε:

Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες στον κόσμο. ΑΜΕΑ, εργαζόμενοι εποχικοί, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στις ευρωεκλογές δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας.

Παραλαμβάνει το υλικό ο εκλογέας.
Υπάρχουν δύο μοντέλα για τους εντός Επικρατείας. Αν πρέπει να προβάλεις κάποιο λόγο για επιστολική ψήφο. Στο εξωτερικό έχεις δικαίωμα για επιστολική ψήφο.
9 Ιουνίου είναι οι ευρωεκλογές με εξετάσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να μειωθεί η αποχή.

Η διαδικασία της υλοποίησης

  • Οι απόδημοι μπήκαν στο apodimoi.gov.gr
  • Αντίστοιχη πλατφόρμα θα δημιουργηθεί και τώρα
  • Η προθεσμία θα κλείσει 40 ημέρες πριν από τις εκλογές, όσες αιτήσεις έχουν γίνει έως τότε θα ληφθούν υπόψη.
  • 20 ημέρες πριν από τις εκλογές στέλνονται οι φάκελοι με το εκλογικό υλικό. Πρώτα στο εξωτερικό και μετά στοπ εσωτερικό.
  • Η επιλογή των ταχυμεταφορών θα γίνει με δημόσια πρόσκληση.

Ο φάκελος που θα αποστέλεται στους ψηφοφόρους θα περιλαμβάνει:

  1. Φάκελο επιστροφής ψήφου,
  2. φάκελο ψηφοφορίας,
  3. ψηφοδέλτιο,
  4. ενημερωτικό έντυπο προς τους ψηφοφόρους
  5. έντυπο υπεύθυνη δήλωση.

Οι φάκελοι έχουν γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Πώς θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο οι ψηφοφόροι

Ο ψηφοφόρος θα παίρνει έναν φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται πάνω ο ειδικός εκλογικός αριθμός.
Ο φάκελος στη μια πλευρά θα έχει με ειδική χάραξη την σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και μια διαγώνια μπλε γραμμή. Στην άλλη πλευρά θα έχει την ένδειξη «συστημένο express».

Ο ψηφοφόρος θα συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου με όλα τα στοιχεία του, όπου θα δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και πως δεν θα μπορεί έτσι να ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές.

Ησυμπλήρωση του ψηφοδελτίου έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο και εκφράζει αποκλειστικά τον ίδιο.
Σε ακόμα ένα έντυπο, το οποίο θα έχει αριθμούς, ο ψηφοφόρος θα μπορεί να επιλέξει από το έντυπο των συνδυασμών έως 4 υποψήφιους του συνδυασμού που έχει ψηφίσει, σημειώνοντας τον αντίστοιχο αριθμό τους. Και βεβαίως το έντυπο των συνδυασμών από το οποίο θα επιλέγει το κόμμα και τους υποψηφίους που θέλει να ψηφίσει. Σε αυτό θα βάζει σταυρό με μπλε ή μαύρο στυλό το κόμμα, το οποίο επιλέγει να ψηφίσει.

Διαβάστε ακόμη: