Στο φουλ λειτουργεί πλέον όλο το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που πυροδοτεί ο καύσωνας.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα τροφοδοτείται μέχρι στιγμής κανονικά με φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω του TurkStream, χωρίς διακοπές ή μειώσεις ροής.

Ο καύσωνας, που θα διαρκέσει σχεδόν όλη την εβδομάδα προκαλεί έντονη επιβάρυνση στο εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, που έχει ανάγκη για εξοικονόμηση καυσίμων ενόψει του δύσκολου ενεργειακού χειμώνα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, τη Δευτέρα και την Τρίτη (25 και 26 Ιουλίου) το σύστημα θα χρειαστεί περίπου 195.000MWh, έναντι 147.000MWh την Παρασκευή 22 Ιουλίου, με αύξηση κατά 33%.

Παράλληλα όμως, τρελή ανοδική κούρσα στα 466 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνει και η τιμή χονδρικής για τη Δευτέρα, από 426 ευρώ την Παρασκευή.

Η τιμή στη Βουλγαρία βρίσκεται στα 460 ευρώ και στην Ιταλία στα 527 ευρώ.

Η μέγιστη τιμή ανέρχεται στα δυσθεώρητα ύψη των 686 ευρώ και η ελάχιστη στα 261, με τη ζήτηση κοντά στις 202 γιγαβατώρες.

Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, 43,1% έχει το αέριο, 23% οι ΑΠΕ, 13% ο λιγνίτης, 9,5% τα υδροηλεκτρικά και 8% οι εισαγωγές.

Ως συνήθως η αιχμή των φορτίων φτάνει τις μεσημβρινές ώρες.

Στις 12.30 το μεσημέρι ανεβαίνει συνήθως στα 10.000MWh, και σπάει τα ρεκόρ στη χώρα μας σε συνθήκες καύσωνα. Το φράγμα των 9.000 MWhξεπερνιέται από νωρίς το πρωί και συγκεκριμένα από τις 10.30.

Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της κατανάλωσης ρεύματος βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία όλες οι διαθέσιμες θερμικές μονάδες.

Οι σταθμοί φυσικού αερίου και τα λιγνιτικά εργοστάσια θα καλύψουν πάνω από το 56% της ηλεκτροπαραγωγής, με τις ΑΠΕ να κινούνται λίγο πάνω από το 21%. Υψηλή για την εποχή είναι και η παραγωγή από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια αγγίζοντας το 9,5%, ενώ οι εισαγωγές θα καλύψουν σχεδόν το 8% της ζήτησης.

Η έκρηξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο σήμερα η μέση τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας εκτοξεύτηκε στα 466,03 ευρώ/MWh, ήτοι υψηλότερα κατά 42,51% σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα.

Στο φουλ η ηλεκτροπαραγωγή με τη χρήση φυσικού αερίου

Στα 371 εκατομμύρια τα «ουρανοκατέβατα» υπερέσοδα

Στα 371 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος, έφτασε τελικά το όφελος του μηχανισμού παρακράτησης των «ουρανοκατέβατων κερδών» μέσα στις πρώτες 16 ημέρες του Ιουλίου, δηλαδή από τις 8 έως 27 Ιουλίου.

Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε ένα μέσο ημερήσιο έσοδο της τάξεως των 23 εκατ. ευρώ, για το παραπάνω διάστημα ισχύος του μέτρου.

Αυτό σημαίνει πως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μέσα στον Ιούλιο θα συγκεντρωθεί από τα υπερέσοδα ένα ποσό το οποίο θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

«Υπάρχει θετική επίδραση των πλαφόν, με τη συγκέντρωση ακόμη μεγαλύτερων εσόδων από τις μονάδες που δεν είναι οριακές, όσο αυξάνεται η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς. Έτσι, παρόλο που ο μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει τη χρηματοδότηση των αυξημένων επιδοτήσεων, που χρειάζονται όταν οι χονδρεμπορικές τιμές καταγράφουν πολύ ανοδική πορεία, περιορίζει τα ποσά που θα πρέπει να διατεθούν από άλλες πηγές, όπως τον κρατικό προϋπολογισμό» μας λέει στέλεχος της ΡΑΕ.

Βέβαια, τα 371 εκατ. δεν είναι φρέσκο χρήμα για τις επιδοτήσεις, καθώς ήδη δεσμεύονταν για τον ΕΛΑΠΕ από τις αμοιβές των ΑΠΕ με λειτουργική ενίσχυση, τα ποσά τα οποία υπερέβαιναν τις «ταρίφες» τους, ώστε μέσω των υπερπλεονασμάτων του Ειδικού Λογαριασμού, να χρηματοδοτήσουν το ΤΕΜ.

Έτσι, από τα 205 εκατ. περίπου που συγκεντρώθηκαν από τις ΑΠΕ στις 16 ημέρες του Ιουλίου, νέα έσοδα αποτελούν μόνο οι παρακρατήσεις ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ περί τα 150 Μεγαβάτ, του οποίου έχει λήξει οι συμβάσεις με τον ΔΑΠΕΕΠ και επομένως συμμετέχει απευθείας στην αγορά.

Η απώλεια για τον Ειδικό Λογαριασμό υπολογίζεται σε 30 έως 40 εκατομμύρια τον μήνα, μειώνοντας προφανώς ισόποσα το πλεόνασμά του.

Πάντως, το ισοζύγιο του ΕΛΑΠΕ παρακολουθείται σε συνεχή βάση, ώστε πριν υπάρξει περίπτωση να γίνει ελλειμματικός, να αναθεωρηθεί προς τα πάνω το ποσοστό των εσόδων του από τα δικαιώματα ρύπων. Με αυτή την προσθήκη ο Λογαριασμός θα παραμείνει με θετικό πρόσημο.

Από την άλλη πλευρά, εντελώς φρέσκα λεφτά είναι τα 166 εκατ. που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα από τις θερμοηλεκτρικές μονάδες και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 79 εκατ από τις μονάδες αερίου συνδυασμένου κύκλου, σε 44 εκατ. από τις λιγνιτικές μονάδες, και σε 43 εκατ. από τα υδροηλεκτρικά.

Τελειώνουν τα ψέματα για τον ΔΕΔΔΗΕ

 

Οι απώλειες του ΕΛΑΠΕ

Πάντως ο καθορισμός του πλαφόν των ΑΠΕ στα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα δημιουργεί «τρύπα» στα μηναία έσοδα του ΕΛΑΠΕ, καθώς είναι μεγαλύτερο το ποσό πρέπει αυτός να εισφέρει στα έργα με «ταρίφα» πάνω από το πλαφόν, έναντι των εσόδων που συγκεντρώνει από έργα με Τιμή Αναφοράς κάτω από τα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αυτός είναι και ο λόγος που, αρχικά προγραμματιζόταν οροφή για τις ΑΠΕ στα 115 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Το χαμηλότερο ποσό ανάκτησης ήταν 11,2 εκατ., για ημέρα φυσικής παράδοσης την Κυριακή 10 Ιουλίου, ενώ το υψηλότερο 40,4 εκατ. την Παρασκευή, 23 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε να ενισχύεται ακόμη περισσότερο η εγχώρια αγορά Επομένης Ημέρας.

Μάλιστα, οι παρακρατήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες όταν η χονδρεμπορική σημειώνει νέα ιστορικά υψηλά, αυτή την εβδομάδα.