Στα ύψη εκτινάσσει σήμερα την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων ρεύματος που θα τεθούν σε ισχύ από τον Αύγουστο.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής σε ποσοστό άνω του 43% έναντι μόλις 21,2% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και περίπου 13% του λιγνίτη, ανεβάζουν την μέση τιμή χονδρεμπορικής στα 466,03 ευρώ/MWh σημειώνοντας νέο άλμα κατά 42,5%. Η υψηλότερη τιμή διαμορφώνεται στα 686,25 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη στα 261,71 ευρώ/MWh.
Το νέο ξέσπασμα τιμών ακολουθούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση χώρες όπως η Ιταλία και η Ρουμανία με 528 ευρώ/MWh, η Σλοβακία με 519 ευρώ/MWh και η Ουγγαρία με 510,22 ευρώ/MWh.
Οι υψηλές «πτήσεις» στο κόστος χονδρεμπορικής έρχονται ανήμερα των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσουν για όλο τον Αύγουστο και θα ενσωματώνουν και τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά του φυσικού αερίου.
Η ανακοίνωση του κόστους που θα χρεώνει η ΔΕΗ και οι άλλοι προμηθευτές την κιλοβατώρα εντάσσεται στην πολιτική της κυβέρνησης για αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, με σκοπό πιο διαφανή και ξεκάθαρα τιμολόγια για τους καταναλωτές. Οι τελευταίοι, θα μπορούν πλέον να μετακινούνται ελεύθερα ανά πάροχο με κριτήριο τα τιμολόγια και αυτό θα γίνεται χωρίς κανένα κόστος ή πέναλτι.
Μετά τις οξύτατες αντιδράσεις της αγοράς από την αδυναμία πρόβλεψης τιμών σε βάθος 30 ημερών όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε τις τελευταίες μέρες σε αλλαγές του νέου κανονισμού.
Στο εξής, οι πάροχοι θα πρέπει να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους το κόστος της κιλοβατώρας έως τις 20 κάθε μήνα, κάτι που σημαίνει ότι καλούνται να προβλέψουν τις τιμές 10 ημέρες πριν την εφαρμογή τους. Οι χρεώσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα από τους παρόχους θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα, επομένως για τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου οι τιμές θα καθοριστούν έως τις 20 Αυγούστου.
Η πρεμιέρα του νέου συστήματος, υπολογίζεται να γίνει σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές που εκτιμάται ότι θα είναι άνω από 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα χωρίς κάποιοι να αποκλείουν να φτάσουν ακόμη και τα 0,60 ευρώ.
Ο κυριότερος λόγος είναι οι πολύ ανεβασμένες διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου (ΤΤF) που φτάνουν τα 160 ευρώ η μεγαβατώρα και ενσωματώνουν την μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από τις ρωσικές εξαγωγές και την τροφοδοσία της Ευρώπης και επηρεάζουν και τις τιμές ηλεκτρισμού.
Πρόκειται για την ονομαστική τιμή των χρεώσεων χωρίς δηλαδή να συμπεριληφθούν σε αυτές οι επιδοτήσεις που στόχος της κυβέρνησης, ο οποίος πλέον καθίσταται πολύ δύσκολος, είναι να ρίξουν τα τιμολόγια κάτω από 0,20 λεπτά την κιλοβατώρα.