Σε εξαιρετικά συνθέτη υπόθεση που θα τραβήξει σε βάθος χρόνου εξελίσσεται κατά πληροφορίες ο διαγωνισμός των ταυτοτήτων ύψους 550 εκατ. ευρώ τον οποίο διενεργεί το Υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Μετά το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης σύμφωνα με το οποίο 3 κοινοπραξίες πέρασαν στο επόμενο στάδιο του ανοίγματος οικονομικών προσφορών και 2 κόπηκαν όσον αφορά την Τεχνική επάρκεια των φακέλων που κατατέθηκαν, αναμένονται ενστάσεις, προσφυγές και ερωτήματα από τους εμπλεκόμενους  προς τις αρχές της Δικαιοσύνης, που εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν σοβαρές καθυστερήσεις στην οριστική έκβαση της υπόθεσης και της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ήδη, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρυσοχοίδης μετά το αποτέλεσμα της Επιτροπής Αξιολόγησης θα απευθυνθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο από το οποίο θα ζητήσει να αποφανθεί τώρα και όχι εκ των υστέρων, όταν δηλαδή ολοκληρωθεί στο σύνολο του ο διαγωνισμός, ως προς το δίκαιο της κρίσης της αρμόδιας επιτροπής!

Σε απλά λόγια ο υπουργός θα ζητήσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο να διερευνήσει και να αποφανθεί εάν ορθώς κόπηκαν από τη διαδικασία της Τεχνικής Αξιολόγησης οι 2 κοινοπραξίες εκ των οποίων η μία, η Γαλλοαμερικανική θεωρείται εκ των κορυφαίων στον κόσμο όσον αφορά την τεχνολογική επάρκεια και εφέρετο μεταξύ των φαβορί του διαγωνισμού.

Η ενέργεια αυτή, που βρίσκει σύμφωνο και τον συναρμόδιο υπουργό κ. Πιερρακάκη, λαμβάνει χώρα για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας και να κλειδώσει η εξέλιξη του διαγωνισμού ούτως ώστε να αποφευχθεί μια προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο αργότερα, αφού είχαν ανοίξει οι οικονομικές προσφορές και υπήρχε ο κίνδυνος να τιναχθεί το έργο στον αέρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η αίσθηση που υπάρχει είναι πως πρόκειται για μια διαγωνιστική διαδικασία που θα τραβήξει σε βάθος καθώς πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι κατά την εξέλιξη της υπόθεσης θα υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ από τους κομμένους της κάθε φάσης και ασφαλιστικά μέτρα που θα μπλοκάρουν κατά διαστήματα την έκβαση της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των καιρών, από τις 3 κοινοπραξίες που πέρασαν κατ αρχήν στη φάση του ανοίγματος των προσφορών εκείνη της Space Hellas με τους Βέλγους θεωρείται ότι λόγω μεγέθους και θέσης στην αγορά μπορεί να δώσει την χαμηλότερη προσφορά, σε ένα έργο όπου ούτως ή άλλως το περιθώριο κέρδους έχει μικρύνει πολύ μετά την ένταξη από την κυβέρνηση και άλλων αντικειμένων ανάπτυξης (πχ έγχρωμες φωτογραφίες και όχι ασπρόμαυρες όπως προβλεπόταν) χωρίς να αυξάνεται αντίστοιχα ο προϋπολογισμός του έργου.