Νέες λεπτομέρειες για το μακελειό στην Πράγα και τον 24χρονο Ντέιβιντ Κόζακ «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας, μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν και η αστυνομία της χώρας.

Η αστυνομία, όπως μετέδωσε το BBC, άρχισε τις έρευνες για τον 24χρονο ένοπλο, ο οποίος ήταν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο, τρεις ώρες πριν γίνει η φονική επίθεση, αφού ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε χωριό δυτικά της Πράγας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με βαρύ οπλισμό, κινητοποιήθηκαν όταν ξεκίνησε η επίθεση, στο ιστορικό κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας. Πολλά κτίρια εκκενώθηκαν και ζητήθηκε από τους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, όλα τα θύματα πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν μέσα στο κτίριο ενώ 20 λεπτά μετά την έναρξη των πυροβολισμών, οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι βρήκαν το άψυχο σώμα του 24χρονου μακελάρη. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο ένοπλος διέθετε «τεράστια ποσότητα όπλων και πυρομαχικών».

Η επίθεση σημειώθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, πολύ κοντά σε σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα, όπως η Γέφυρα του Καρόλου, του 14ου αιώνα.

«Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι το έγκλημα συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία» είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ράκουσαν.

Πράγα: Τον έψαχναν στο κτίριο όπου είχε μάθημα και εκείνος ήταν σε άλλο κτίριο

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ, 15 άνθρωποι είναι νεκροί (ανάμεσά τους και ο δράστης) και τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν. Οι εννέα από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Βόντρασεκ είπε στους δημοσιογράφους ότι αστυνομικοί αναζητούσαν τον 24χρονο προτού εκείνος εξαπολύσει την επίθεσή του στο πανεπιστήμιο, όταν βρέθηκε νεκρός ο πατέρας του στο χωριό Χόστουν, στα δυτικά της Πράγας.

Οι αρχές δήλωσαν επίσης, ότι ο 24χρονος σκότωσε τον πατέρα του.

Αστυνομικοί ερεύνησαν πρώτα το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο φοιτητής επρόκειτο να παρακολουθήσει ένα μάθημα. Όμως εκείνος είχε πάει σε ένα άλλο, γειτονικό κτίριο και δεν τον βρήκαν εγκαίρως.

«Στις 13.59 λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες για τους πυροβολισμούς» είπε ο Βόντρασεκ, προσθέτοντας ότι η μονάδα ταχείας επέμβασης έφτασε στον χώρο μέσα σε 12 λεπτά.

https://twitter.com/AiNewsRep/status/1737897276020756625

https://twitter.com/RealchristG/status/1737897884463304876

«Στις 14.20, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση μας είπαν ότι είδαν το ασάλευτο σώμα του δράστη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο 24χρονος αυτοκτόνησε.

«Εμπνεύστηκε» την επίθεση από μια «παρόμοια περίπτωση στη Ρωσία»

Επικαλούμενος μια έρευνα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Βόντρασεκ είπε ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε» την επίθεση από μια «παρόμοια περίπτωση που σημειώθηκε στη Ρωσία», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος», υπογράμμισε.

Κανείς από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν τραυματίστηκε.

Η αστυνομία εκκένωσε το πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας ως προσωρινό καταφύγιο μια αίθουσα συναυλιών, στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Πράγα: Ύποπτος για τη δολοφονία ενός πατέρα και της κόρης του

Επίσης, ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν και η αστυνομία της χώρας έδωσαν συνέντευξη Τύπου και φανέρωσαν ότι οι αστυνομικοί εξετάζουν το σενάριο ότι ο μακελάρης της Πράγας ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο δύο ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα στο δάσος Klanovicky κοντά στην πρωτεύουσα της Τσεχίας.

«Ένας 32χρονος πατέρας και η δύο μηνών κόρη του σκοτώθηκαν από πυρά στο δάσος Klanovicky κοντά στην Πράγα την περασμένη Παρασκευή. Αλλά δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί εάν ο Κόζαν έχει πραγματικά κάποια σχέση με τις δολοφονίες», ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ.

Αυτό που εκτιμούν, είναι ότι ο δράστης- που δεν έχει ποινικό μητρώο- επέλεξε τα θύματά του τυχαία.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι βρέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων στο κτίριο του πανεπιστημίου. «Θα μπορούσαμε να είχαμε πολλές δεκάδες θύματα χωρίς τη γρήγορη αντίδραση της αστυνομίας» πρόσθεσε ο Ρακούσαν.

Πράγα: Το χρονικό του μακελειού

Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε στο Twitter, ότι λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της για ένα περιστατικό που συνέβη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Πλατεία Γιαν Πάλαχ της τσεχικής πρωτεύουσας.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στον τέταρτο όροφο. «Όλο το κτίριο εκκενώθηκε. Υπήρξαν πολυάριθμοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο σημείο» ανέφερε αρχικά η αστυνομία.

Σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τα πυρά, μερικοί φοιτητές σκαρφάλωσαν από τα παράθυρα και κάθισαν στην προεξοχή, ωστόσο ένα από τα κορίτσια δεν μπορούσε να κρατηθεί και έπεσε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα. Ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν δήλωσε στη κρατική τηλεόραση ότι δεν υπήρξε κάποιος άλλος ένοπλος δράστης.

Παράλληλα, ένα email προς το προσωπικό της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου ανέφερε ότι ένας ένοπλος δράστης βρισκόταν σε ένα από τα κτίρια του πανεπιστημίου. Η διοίκηση του πανεπιστημίου καλούσε το προσωπικό να «μην μετακινηθεί». «Μην πάτε πουθενά, αν είστε στα γραφεία, κλειδώστε τα και τοποθετήστε έπιπλα μπροστά στην πόρτα, σβήστε τα φώτα» ανέφερε το email.

Η αστυνομία απέκλεισε το σημείο και ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Πράγα: Τι έγραφε ο μακελάρης πριν επιτεθεί

Σε μηνύματά του που κυκλοφόρησαν στα μέσα της Τσεχίας, ο δράστης φέρεται να είχε προαναγγείλει την επίθεση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

«Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Alina Afanaskina με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο επικερδές να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροήν. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα» φέρεται να είχε γράψει μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται πως η Alina στην οποία αναφέρεται, είναι η 14χρονη δράστις που στις 7 Δεκεμβρίου 2023 επιτέθηκε και πυροβόλησε σε σχολείο στο Bryansk της Ρωσίας όπου δύο μαθητές σκοτώθηκαν και άλλοι 5 τραυματίστηκαν πριν αυτοκτονήσει η ένοπλη.

https://twitter.com/right_europe/status/1737897836824457672

Πράγα: Η «χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία» από το 1993

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία από το 1993, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητο κράτος, προκάλεσε σοκ σε όλον τον κόσμο. «Σοκαρισμένος» από τα γεγονότα δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Πετρ Πάβελ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

Μήνυμα συμπαράστασης προς τις οικογένειες και τον τσεχικό λαό έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ Τζο και Τζιν Μπάιντεν και ηγέτες άλλων χωρών εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στους Τσέχους.

Οι πολύνεκρες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Τσεχία, όμως έχουν σημειωθεί κάποιες την τελευταία δεκαετία. Το 2015 ένας 63χρονος σκότωσε επτά άνδρες και μία γυναίκα, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του, μέσα σε ένα εστιατόριο στην πόλη Ουχέρσκι Μπροντ. Το 2019 ένας άνδρας σκότωσε επτά ανθρώπους στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου, στην Οστράβα. Ο δράστης αυτοκτόνησε περίπου τρεις ώρες μετά την επίθεση.

Διαβάστε ακόμη: