Στο High Court του Λονδίνου που εξειδικεύεται στο δίκαιο των επιχειρήσεων μεταφέρεται πλέον το «μπρα ντε φερ» των δύο μετόχων της Viva Wallet, αφού η WeRealize, εταιρεία συμφερόντων των ιδρυτών της, Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα και η JP Morgan αποφάσισαν να λύσουν διά της νομικής οδού τις μεταξύ τους διαφωνίες που απειλούν να επισκιάσουν το μεγαλύτερο deal της χώρας.
Η χθεσινή αποκάλυψη των Financial Times ότι οι δύο εταίροι της Viva Wallet κατέθεσαν αγωγές δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην αγορά. Κι αυτό γιατί, το τελευταίο διάστημα είχαν πυκνώσει οι αναφορές που ήθελαν τις σχέσεις τους να είναι τεταμένες. Αφορμή φέρεται να αποτέλεσε η αποτίμηση της εταιρείας, ένα ζήτημα, άλλωστε που υπήρξε ανέκαθεν αντικείμενο συζήτησης στην αγορά, με τους υποστηρικτές της fintech να εστιάζουν στην εντυπωσιακή της πορεία, με παρουσία σε περίπου 24 αγορές και τους πολέμιους να θεωρούν τη Viva Wallet άκρως υπερτιμημένη.
Σε κάθε περίπτωση, στις αγωγές που κατατέθηκαν ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου η πλευρά Καρώνη – Αντύπα φέρεται να κατηγορεί την αμερικανική τράπεζα ότι προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της εταιρείας τους είτε βάζοντας εμπόδια στην είσοδό της σε Αμερική και Ευρώπη είτε «ρίχνοντας» στις αγορές, στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται η Viva, τη δική της εταιρεία πληρωμών, γεγονός που παραπέμπει σε αθέμιτο ανταγωνισμό.
Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους, ισχυρίζονται πως οι κινήσεις των ιδρυτών οδηγούν σε «περιορισμό ή παράκαμψη των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων τους ως επενδυτές», αναφερόμενοι προφανώς, στην αδυναμία εξαγοράς των υπόλοιπων μετοχών λόγω αντιδικίας για το ύψος της αποτίμησης. Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τους FT, η Houlihan Lokey εκ μέρους της JP έδωσε αποτίμηση στο ένα δισ. ευρώ, ενώ η EY εκ μέρους της πλευράς Καρώνη – Αντύπα εκτίμησε την αξία της Viva στα τρία δισ. ευρώ.
Tα πρώτα σύννεφα
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η συνακόλουθη «βουτιά» των αποτιμήσεων των εταιρειών τεχνολογίας υπήρξε η αφορμή για να εμφανιστούν τα πρώτα σύννεφα στη σχέση των δύο μετόχων της Viva Wallet.
Κι αυτό γιατί, ενώ η JP, κατόπιν ενδελεχούς due diligence, συμφώνησε να προχωρήσει με την εξαγορά του 48,5% της fintech έναντι άνω των 800 εκατ. ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε μία αποτίμηση της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ, στη συνέχεια αναθεώρησε, ζητώντας οι όποιες μελλοντικές συναλλαγές να γίνουν με μειωμένη τιμή.
Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τους ιδρυτές της Viva, προτάσσοντας ως επιχείρημα την αναπτυξιακή της πορεία της ακόμη και εν μέσω ενός δύσκολου διεθνούς περιβάλλοντος. Με αυτά τα δεδομένα, ξεκίνησε ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» που εντοπίζεται από τη φερόμενη άρνηση των Αμερικανών να χορηγήσουν δάνειο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την εκπλήρωση των επιχειρηματικών σκοπών και επενδύσεων της εταιρείας έως και τη διαφωνία για τον διορισμό μελών στο διοικητικό συμβούλιο, προς αντικατάσταση των παραιτηθέντων εκπροσώπων της JP, Jessica Marlborough και James Crotty.
Το αποκορύφωμα, ωστόσο, ήρθε πριν από λίγες ημέρες, με την πρόσκληση προς τους μετόχους για τη διενέργεια έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 22 Μαρτίου, με θέματα… φωτιά. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Viva με μετρητά, ύψους 400 εκατ. ευρώ (σε αποτίμηση τριών δισ. ευρώ), η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του συμφωνηθέντος μεταξύ των μετόχων πλαισίου στρατηγικής για εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Παράλληλα, επαναφέρεται προς έγκριση το ζήτημα της χορήγησης δανείου, ύψους 100 εκατ, ευρώ, ενώ προτείνεται η έγκριση και από τους δύο μετόχους της τροποποίησης του προγράμματος δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, όσον αφορά στα γεγονότα άσκησης, ώστε να συμπεριληφθεί οποιοδήποτε επενδυτικό γεγονός μετά το 3ο τρίμηνο του 2026 ή εισαγωγή σε οργανωμένη αγορά (IPO) και πρόβλεψη για το δικαίωμα της WRL να αποκτήσει το συνολικό ποσό των διανεμηθέντων μετοχών σε τιμή έως και δύο φορές υψηλότερη από την τιμή εισαγωγής τους.
Η απάντηση της Viva
Αποστάσεις – όσο εφικτό κι αν είναι αυτό – από το νομικό «πόλεμο» των μετόχων της επιχειρεί να λάβει η Viva Wallet, εστιάζοντας στην αναπτυξιακή πορεία που σταθερά ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, με ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά το δημοσίευμα των FT, η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Viva δεν εμπλέκεται σε καμία νομική διαδικασία με οποιονδήποτε από τους μετόχους της και συνεχίζει να ακολουθεί την αναπτυξιακή πορεία της στην Ευρώπη, δυναμικά και με συνέπεια».
Όσον αφορά στα μελλοντικά σχέδια, η εταιρεία τονίζει πως συνεχίζει την ανάπτυξή της στην Ευρώπη, ενώ σχεδιάζει την επέκτασή της στις ΗΠΑ. «Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής που έχει συμφωνηθεί, όπως αυτή ορίζεται ξεκάθαρα στη συμφωνία μετόχων (shareholder agreement) ανάμεσα στην εταιρεία, στον ελέγχοντα μέτοχο πλειοψηφίας – WeRealize – και στον μη-ελέγχοντα μέτοχο μειοψηφίας – J.P. Morgan», σημειώνει χαρακτηριστικά και καταλήγει «Για τη Viva Wallet o στόχος παραμένει ο ίδιος: Συνεχίζει να αναπτύσσεται σύμφωνα με τη στρατηγική της, η οποία έχει συμφωνηθεί από κοινού από τους δύο μετόχους της».