Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 58% μέχρι το τέλος του 2023, δήλωσε η νέα διοικητής της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν στην ντεμπούτο της συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, καθώς δεσμεύτηκε να «αποκαταστήσει τη σταθεροποίηση των προσδοκιών καθώς και την προβλεψιμότητα».

Η νέα πρόβλεψη είναι υπερδιπλάσια από το 22,3% που περιγράφηκε στην τελευταία έκθεση της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό πριν από τρεις μήνες.

Ο Ερκάν είπε ότι οι εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι αλλαγές στην οικονομική πολιτική, η ισχυρότερη από την αναμενόμενη εγχώρια ζήτηση και μια νέα προσέγγιση προβλέψεων συνέβαλαν στην υψηλότερη πρόβλεψη.

Διορισμένη στην κεντρική τράπεζα στις 9 Ιουνίου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η άφιξη της Ερκάν —μαζί με έναν νέο Τούρκο υπουργό Οικονομικών— θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια στροφή στη νομισματική πολιτική μετά από χρόνια χαμηλού κόστους δανεισμού και εκτίναξης του πληθωρισμού.

Αυτή η προσδοκία εκπληρώθηκε αργότερα μέσα στον μήνα, όταν η κεντρική τράπεζα σχεδόν διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο από 8,5% σε 15%, την πρώτη της αύξηση από τον Μάρτιο του 2021. Ακολούθησε αύξηση 250 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, αν και ήταν χαμηλότερη από αναμενόμενο.

Ενώ οι αυξανόμενες τιμές έχουν ταλαιπωρήσει πολλές οικονομίες σε όλο τον κόσμο, ο πληθωρισμός έχει αγγίξει τα εντυπωσιακά επίπεδα στην Τουρκία έως και 85%. Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 38,2% σε ετήσια βάση και στο 3,9% σε μηνιαία βάση.

Στη συνέντευξη Τύπου της την Πέμπτη, η Ερκάν είπε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων αναμένεται να ξεπεράσει το 60% στο τέλος του έτους.

Διαβάστε περισσότερα