Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής υποτίμησε το νόμισμά της, το πέσο, σχεδόν κατά 18% και αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες στο 118% τη Δευτέρα, μετά τη νίκη σοκ στις προκριματικές εκλογές του ακροδεξιού ελευθεριακού Javier Milei.

Οι κινήσεις ήταν μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ηρεμήσει τις αγορές στον απόηχο της αιφνιδιαστικής νίκης του Αργεντινού βουλευτή, η οποία του έδωσε το μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων στις προεδρικές εκλογές της χώρας με περίπου 30%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις.

Οι αγορές είχαν στοιχηματίσει σε ευνοϊκά αποτελέσματα για μετριοπαθείς υποψηφίους. Οι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Οι μετοχές της Αργεντινής και τα κρατικά της ομόλογα σε δολάρια ήταν επίσης χαμηλότερα τη Δευτέρα.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε τη Δευτέρα ότι το πέσο θα διατηρηθεί στα 350 ανά δολάριο μέχρι την ψηφοφορία του Οκτωβρίου.

Ο Milei, καβαλώντας ένα κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας, έχει ορκιστεί να απαλλαγεί από την κεντρική τράπεζα και να δολαριοποιήσει την οικονομία της Αργεντινής. Έχει επίσης υποστηρίξει απότομες περικοπές δαπανών.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, η Αργεντινή, έχει βυθιστεί στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση εδώ και χρόνια.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας συρρικνώνονται γρήγορα και ο πληθωρισμός της προβλέπεται στο 142,4% για το έτος.

Διαβάστε ακόμη: