Η κυβέρνηση της Αργεντινής συμφώνησε με το Κατάρ την παροχή δανείου ύψους $ 775 εκατ. που θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που λήγει αυτήν την Παρασκευή.

Η Αργεντινή αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση με υψηλό πληθωρισμό και πτώση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας η οποία δεν πρέπει να αθετήσει την αποπληρωμή του ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Σέρτζιο Μάσα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Αργεντινή δεν θα χρησιμοποιήσει «ούτε ένα δολάριο από τα δικά της αποθέματα» για να κάνει την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Το δάνειο του Κατάρ θα έχει το μεταβλητό επιτόκιο του ΔΝΤ που θα ισχύει για τα SDR (νόμισμα του ΔΝΤ), το οποίο σήμερα είναι 4,033% ετησίως, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα.

Τα ταμεία θα «χρηματοδοτήσουν την πληρωμή της λήξης της Αργεντινής με το ΔΝΤ (για χρεώσεις και προσαυξήσεις) στις 4 Αυγούστου 2023», ανέφερε. Ο Μάσα επιβεβαίωσε επίσης τη Δευτέρα ότι η αποπληρωμή θα γίνει με ένα δάνειο “γέφυρας” $1 δισ. από την περιφερειακή τράπεζα ανάπτυξης CAF (Development Bank of Latin America) και $1,7 δισ. από τη δεύτερη δόση της ανταλλαγής με την Κίνα, μια κίνηση που έγινε πρόσφατα για να ολοκληρωθεί μέρος της πληρωμής του Ιουνίου στο ΔΝΤ.

Διαβάστε ακόμη: