Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης στο 17,5%, κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της χώρας ξεκινούν μια μακρά και επίπονη αποστολή για την αντιμετώπιση του διψήφιου πληθωρισμού.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα έναντι του δολαρίου στις ειδήσεις, διαπραγματευόμενος στις 26,92 έναντι του δολαρίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η λίρα έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό των 26,9 έναντι του δολαρίου λόγω ανησυχιών της αγοράς ότι η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Το νόμισμα έχει χάσει το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος.

Τον Ιούνιο, η Τουρκία αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε πολιτικούς που είχαν ορκιστεί να εφαρμόσουν την οικονομική ορθοδοξία για να αντιστρέψουν την εικόνα του πληθωρισμού.

Η Τουρκία μείωσε σταθερά το επιτόκιο πολιτικής της από 19% στα τέλη του 2021 σε 8,5% τον περασμένο Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σταδιακά, ξεπερνώντας το 80% στα τέλη του 2022 και υποχωρώντας σε λίγο λιγότερο από 40% τον Ιούνιο.

Η παραδοσιακή οικονομική ορθοδοξία υποστηρίζει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν για να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά ο Ερντογάν – ένας αυτοαποκαλούμενος «εχθρός» των επιτοκίων που αποκαλεί το εργαλείο «η μητέρα κάθε κακού» – αντ’ αυτού υιοθέτησε μια στρατηγική μείωσης των επιτοκίων.

Διαβάστε περισσότερα