Θυμάστε που πριν τρεις εβδομάδες στο ΥΠΕΝ μιλούσαν για επιδοτήσεις στο ρεύμα πάνω-κάτω 700 εκατομμύρια για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου;
Πάει αυτή η πρόβλεψη, τώρα πάμε για ένα δις και βάλε με το καλό.
Μέχρι τις 18 Μαρτίου εκτός απροόπτου θα δημοσιοποιηθούν όλες οι νέες επιχορηγήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που καταναλώνουν οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων για τα καύσιμα είπε πως «θα εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο και πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα μέτρα, άλλες παρεμβάσεις».
Το συνολικό ύψος τώρα των επιδοτήσεων θα προσεγγίζει ή και θα ξεπερνά το ένα δις ευρώ. «Πάντως υπάρχει έντονος προβληματισμός και για το αν θα φτάσουν αυτά τα χρήματα με δεδομένη τη μεταβλητότητα της κατάστασης στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας που έχει πυροδοτήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» μας λέει ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΝ.
Όσα επιτρέπουν οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (δικαιώματα ρύπων και ΕΛΑΠΕ) το οικονομικό επιτελείο θα περιορίσει τις επιπτώσεις από την εκρηκτική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
Για τον Μάρτιο, το πακέτο ενισχύσεων θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με εκείνα του Φεβρουαρίου, δηλαδή στα 350 εκ. ευρώ. Και αυτό καθώς η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος του περασμένου μήνα έκλεισε στα 221,71 ευρώ/Mwh, χαμηλότερα από εκείνη του Ιανουαρίου (235 ευρώ/MWh).
Η μέση μηνιαία επιχορήγηση για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι στα 39 ευρώ.
Σχεδόν αμετάβλητες θα μείνουν και οι επιχορηγήσεις ρεύματος για τις επιχειρήσεις, δηλαδή στα 65 ευρώ/MWh. Στα ίδια επίπεδα θα είναι και οι επιδοτήσεις του φυσικού αερίου.
Τον Απρίλιο όμως, το πακέτο των ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας θα είναι κατά πολύ αυξημένο,ώστε συνολικά στο δίμηνο να φτάσει το ένα δις.
Ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος ξεπερνά τα 322 ευρώ/MWh, δηλαδή 50% υψηλότερη σε σχέση με εκείνη του Φεβρουαρίου.
«Η μέση μηνιαία επιχορήγηση των νοικοκυριών θα ξεπερνά ίσως και τα 50 ευρώ, ενώ μεγαλύτερη θα είναι κι εκείνη για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες» μας λένε πηγές του ΥΠΟΙΚ.
Οι επιχορηγήσεις δεν περιορίζουν την μεγάλη ακρίβεια στην αγορά
Η κυβέρνηση φαίνεται πως προς το παρόν θα κινηθεί να αξιοποιήσει το εργαλείο που ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η Κομισιόν και είναι η χαλάρωση του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξει τουλάχιστον για τον Απρίλιο να αυξήσει τις επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις και αγρότες. Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση της ενίσχυσης σε βαθμό ώστε να καλύπτει το 75% των αυξήσεων έναντι 50%.
Στέλεχος του ΥΠΟΙΚ , αναγνωρίζει πως «οι επιχορηγήσεις δεν μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις των αυξήσεων σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, για το λόγο αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χρηματιστηριακή αγορά του φυσικού αερίου TTF.»
Οι εκτιμήσεις θέλουν να διατηρείται η μεταβλητότητα των τιμών εξαιτίας της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στις αγορές ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως οι Βρυξέλλες θα αποδεχτούν την ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση φέρεται να ποντάρει στη στήριξη κρατών κυρίως της Νότιας Ευρώπης.
Παράλληλα, η Αθήνα φαίνεται να μην έχει εγκαταλείψει το σχέδιο για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης με πόρους από την ΕΤΕΠ, που αν υιοθετηθεί θα ανοίξει το δρόμο για την παροχή μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.
«Έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, έχουμε εικόνα του πόσο επιβαρύνονται τα νοικοκυριά και προσπαθούμε να βρούμε και να εξαντλήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο και πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα μέτρα, άλλες παρεμβάσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων για τα καύσιμα.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ανακοίνωσε αύξηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις. «Από τη στιγμή που λειτουργούμε με ποσοστά, θα είναι και μεγαλύτερη η στήριξη», υπογράμμισε. Και είπε πως άνοιξε από την Επιτροπή ο δρόμος για στήριξη ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Ερωτηθείς για το νέο πακέτο στήριξης που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι έχει ολοκληρωθεί η άσκηση για τις παρεμβάσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί η χώρα έχει υψηλό χρέος, υψηλό έλλειμμα, είναι ακόμα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δε διαθέτει επενδυτική βαθμίδα».
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές στο δεύτερο εξάμηνο, μέτρο που εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ.
Πρόσθεσε δε ότι πρόκληση για τον προϋπολογισμό αποτελεί και η μονιμοποίηση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες και η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών το 2023, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «θα πρέπει να αυξηθεί γενναία και ρεαλιστικά λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη και τη συγκυρία αλλά και την ανεργία».
Μείωση 75% στο ρεύμα αν γίνουν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις από την Κομισιόν