Η τέταρτη πιο κερδοφόρα εισηγμένη ελληνική επιχείρηση από πλευράς εταιρειών της πραγματικής οικονομίας είναι η Metlen στο πρώτο εξάμηνο του 2024, παρουσιάζοντας καθαρά κέρδη 282 εκατ. ευρώ, ενώ αρκετά καλύτερο αναμένεται να είναι το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται πως το σύνολο των καθαρών κερδών των εταιρειών της πραγματικής οικονομίας (εξαιρουμένων δηλαδή των τραπεζών) που απαρτίζουν τον FTSE 25 του ελληνικού χρηματιστηρίου ανήλθε στα 2,574 δισ. ευρώ, έναντι 2,343 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο 2023, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 9,8%.

Στην πρώτη θέση το φετινό εξάμηνο βρέθηκε ο πολυεθνικός όμιλος αναψυκτικών και πρώτος σε κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α. Coca Cola HBC με καθαρά κέρδη 381,6 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η Motor Oil που διαθέτει ο πιο σύγχρονο διυλιστήριο στην Ευρώπη με καθαρά κέρδη 347 εκατ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση είναι ο όμιλος ΟΤΕ, ένας από τους μεγαλύτερους και πιο ισχυρούς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους στη ΝΑ Ευρώπη, με καθαρά κέρδη 283 εκατ. ευρώ, ήτοι 1 εκατ. πιο πάνω από τη Metlen.

Για τον όμιλο Metlen, το φετινό πρώτο εξάμηνο ήταν το καλύτερο – από πλευράς καθαρής κερδοφορίας – της ιστορίας του, καθώς ξεπέρασε ξανά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, έχοντας καταφέρει μέσα σε ελάχιστα χρόνια να διπλασιάσει μεγέθη, εκτόπισμα και επιδόσεις, κάτι που – σε τέτοια μεγέθη – δεν έχει προηγούμενο στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, ενώ και διεθνώς είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Η περίπτωση της Metlen πλέον είναι case study διεθνώς, κάτι που επιβεβαιώνουν εγχώριοι αλλά και διεθνείς αναλυτές που σπεύδουν να αναπροσαρμόσουν πολλές φορές την τιμή – στόχο που έχουν θέσει για τη μετοχή, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι μέσα στις πλέον κερδοφόρες σε όλο το χρηματιστήριο.

Το 2024 θα είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που ο όμιλος θα επιτύχει EBITDA πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι δε θα αργήσει να λάβει την επενδυτική βαθμίδα.

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των οίκων Fitch και S&P, η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα από την επίτευξη του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στα 2,482 δισ. ευρώ έναντι 2,516 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (-1%), παρά τη σημαντική μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου.

Τα προ φόρων κέρδη, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 474 εκατ. ευρώ, έναντι 437 εκατ. ευρώ πέρυσι, με παράλληλη αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 169 μονάδες βάσης.

Τα καθαρά κέρδη, όπως προαναφέρθηκε, ανήλθαν στα 282 εκατ. ευρώ έναντι 268 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 2,04 ευρώ, έναντι 1,94 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα 1,774 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του δανεισμού χωρίς αναγωγή (non-resource).

Στην τρίτη θέση στο σύνολο του 2023

Αξίζει να σημειωθεί πως ο όμιλος Metlen στη χρήση του 2023 βρέθηκε στην τρίτη θέση της κατάταξης με τις πιο κερδοφόρες εισηγμένες από πλευράς εταιρειών της πραγματικής οικονομίας.

Στην πρώτη θέση ήταν η Motor Oil με καθαρά κέρδη 806,6 εκατ. ευρώ (από 967,2 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022), ακολούθησε η Coca Cola HBC με κέρδη 636,5 εκατ. ευρώ (από 415,4 εκατ. το 2022), ενώ στην τρίτη θέση πλασαρίστηκε η Metlen με καθαρά κέρδη 623 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρών κερδών 466 εκατ. ευρώ το 2022).

Στην τέταρτη θέση ήταν ο ΟΤΕ με 531,7 εκατ. ευρώ (από 540 εκατ. το 2022), στην πέμπτη η HelleniQ Energy με 478 εκατ. ευρώ (από καθαρά κέρδη 895 εκατ. ευρώ το 2022), στην έκτη η ΔΕΗ με 428,3 εκατ. ευρώ (από ζημιές 8,9 εκατ. ευρώ το 2022) και στην έβδομη ο ΟΠΑΠ με καθαρά κέρδη 408,3 εκατ. ευρώ (από 592,3 εκατ. το 2022).

Σε μια χρονιά λοιπόν που οι τιμές ενέργειας και μετάλλων υποχώρησαν, κάτι που είχε αντανάκλαση στον κύκλο εργασιών που από τα 6,3 δισ. ευρώ το 2022 κατήλθε στα 5,492 δισ. ευρώ το 2023 (-13%), ο όμιλος Metlen κατέγραψε ποιοτική θετική διαφοροποίηση στις περισσότερες «γραμμές» μεγεθών και κυρίως στην καθαρή κερδοφορία, που εκτοξεύτηκε σε ιστορικά υψηλά!

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ομίλου δεν καταγράφηκαν τόσο ποιοτικές επιδόσεις σε όλες τις γραμμές αποτελεσμάτων και ουδέποτε η καθαρή κερδοφορία δεν είχε ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Ακόμη καλύτερο το δεύτερο εξάμηνο

Όπως έχει εκτιμήσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο σύνολο της φετινής χρήσης η Metlen θα επιτύχει εύκολα τους στόχους κερδοφορίας που έχουν τεθεί, που αυτόματα θα σημάνει νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

Θυμίζουμε ότι η φετινή στόχευση καθαρής κερδοφορίας του ομίλου ανέρχεται μεταξύ των 600 και 700 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος για τα EBITDA είναι στο 1,1 δισ. ευρώ, με σχεδόν όλους τους αναλυτές, εγχώριους αλλά και ξένους, να εκτιμούν ως άκρως ρεαλιστική αυτή την προσδοκία.

Ο κ. Μυτιληναίος έχει τονίσει πως όλοι οι τομείς δραστηριότητας του ομίλου θα πάνε καλύτερα στο 2ο εξάμηνο απ’ ότι στο πρώτο, σημειώνοντας πως «θα εκπλήξουμε ευχάριστα τους μετόχους μας».

Ειδικά στον στον τομέα της ενέργειας η ζήτηση είναι καλπάζουσα, ο κλάδος της μεταλλουργίας θα διατηρήσει την κερδοφορία της, τα περιθώρια κέρδους στο φυσικό αέριο θα βελτιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ υψηλή θα είναι η κερδοφορία και στον τομέα των ΑΠΕ.

Τέλος, στα μεγέθη του δευτέρου εξαμήνου θα προστεθούν και τα έσοδα από τις πωλήσεις των χαρτοφυλακίων ΑΠΕ τόσο στην Αυστραλία (πάνω από 700 MW) που αποτιμώνται πάνω από μισό δισ. ευρώ, όσο και από την πώληση χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών στη Μεγάλη Βρετανία που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη: