Στο δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου ή το πολύ στις αρχές του Φεβρουαρίου προγραμματίζεται σύμφωνα με πληροφορίες το ποδαρικό της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Μάλιστα όπως εκτιμάται η έκδοση ενός 5ετούς ομόλογου θα σημάνει την αρχή του προγράμματος. Συνολικά στα 8 – 12 δισ. ευρώ, με βασικό στόχο τα 10 δισ. ευρώ αναμένεται να κυμανθεί η συνολική εκδοτική δραστηριότητα για το ελληνικό δημόσιο το 2021, όπως έκανε γνωστό ο ΟΔΔΗΧ, ενώ και η μακροπρόθεσμη έκδοση, π.χ. 20ετούς ή 30ετούς ομολόγου είναι σε προετοιμασία με στόχος έχοντας μια απόδοση της τάξης του 1,5-1,7% θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης.
Πάντως η επιλογή να βει η Ελλάδα στο τέλος του ερχόμενου μήνα έχει να κάνει με το ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου θα υπάρχει «συνωστισμός» εκδόσεων.
Σύμμαχος πάντως της όλης προσπάθειας είναι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων αφού ακόμα και η 15ετία «παίζει» σταθερά κάτω από το 1%.
Κεντρικός στόχος, πάντως, και για το 2021 παραμένει η ανατροφοδότηση του «μαξιλαριού», που αυτή τη στιγμή έχει 31 δις ευρώ. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΟΔΔΗΧ, στη διάρκεια των επόμενων μηνών θα αντληθούν περί τα 12 δις ευρώ από τις αγορές, ωστόσο από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να αγοράζει κρατικά «χαρτιά» διατηρώντας πολύ χαμηλά το κόστος δανεισμού, θα αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες έτσι ώστε αφενός να περιοριστεί στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω εντόκων γραμματίων αφετέρου να εξοφληθεί το ακριβότερο χρέος του ΔΝΤ. Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ πριν εκπνεύσει το 2020 είχε «απορροφήσει» ελληνικά ομολόγα άνω των 16 δις ευρώ, δίνοντας τον τόνο για το 2021.
Σε σχέση, δε, με τη βιωσιμότητα του χρέους, που το επόμενο έτος θα ξεπεράσει το 2005 του ΑΕΠ. στελέχη του οικονομικού επιτελείου παραπέμπουν στην αναθεώρηση- προς το καλύτερο- των εκτιμήσεων της Κομισιόν για το κόστος του νέου δανεισμού μετά το 2030. Κατά μέσο όρο στο διάστημα 2030- 2060 η εκτίμηση είναι, πλέον, ότι εξυπηρέτηση θα έχει κόστος στο 3,4%, κάτι που διαμορφώνει ένα πήχη.