(upd) Ισχυρή αποδείχθηκε η ζήτηση των επενδυτών για το νέο 5ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, μέσω του οποίου αντλήθηκε ένα ποσό πέριξ των 2,5 δισ. ευρώ.
Οι προσφορές ανήλθαν σε 15,9 δισ. ευρώ και το επιτόκιο υποχώρησε ελαφρώς στο 3,92%, από την αρχική καθοδήγηση του 3,97%.
Εκτιμάται ότι αντλήθηκε ποσό έως 2,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι σχεδόν το 80% του φετινού δανειακού προγράμματος.
Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε την Τρίτη εντολή για την έκδοση σε BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς, που ενεργούν ως ανάδοχοι.
Το ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους έχει αντλήσει έως τώρα από τις αγορές περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό δανειακό πρόγραμμα για φέτος έχει προσδιοριστεί να φθάσει περίπου τα 7 δισ. ευρώ.
Υπό τις παρούσες συνθήκες το επιτόκιο είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με τον Μάιο του 2021, όταν το Ελληνικό Δημόσιο είχε προχωρήσει σε μία νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου αντλώντας 3 δισ. ευρώ και επιτόκιο σχεδόν μηδενικό.
Η νέα έκδοση κρατικού χρέους επήλθε μία ημέρα μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, κάτι που αποτυπώνει τη μέριμνα του υπουργείου Οικονομικών να αποφύγει τυχόν μελλοντικές αναταράξεις στην αγορά ομολόγων.
Άλλωστε, αυτήν την περίοδο, η αγορά χαρακτηρίζεται από μια σχετική νηνεμία, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στην περιοχή του 4,1% – 4,2%. Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση), δε, καθορίζονται σταθερά κάτω του ψυχολογικού ορίου των 200 μονάδων βάσης.
Ας σημειωθεί ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2023 καθορίζονται στα 15,4 δισ. ευρώ, με τον ΟΔΔΗΧ να στοχεύει στην άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές. Τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από άλλες πηγές (αποκρατικοποιήσεις κ.α.)