Στις αγορές βγήκε σήμερα η Ελλάδα με την πρώτη έκδοση για το 2023, αντλώντας 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,4%.
Οι προσφορές ανήλθαν σε 21,9 δισ. ευρώ έναντι των 2,5 με 3 δισ. ευρώ που στόχευε να αντλήσει από την αγορά το υπουργείο Οικονομικών, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι ισχυρό. Το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο που εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ άνοιξε νωρίτερα, με το guidance να διαμορφώνεται στο Mid Swaps + 175 μονάδες βάσης, ήτοι περίπου 4,5%, ενώ τελικά μειώθηκε στο 4,4%.
Σημειώνεται ότι το επιτόκιο είναι σχεδόν διπλάσιο με το επιτόκιο (1,75%) που είχε διαμορφωθεί στην αντίστοιχη δημοπρασία πριν από περίπου ένα χρόνο (22/02/22). Με την σημερινή έκδοση -και αφότου οριστικοποιηθεί το τελικό ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο- θα έχει καλυφθεί περίπου το 40% του δανειακού προγράμματος για φέτος.
Το ελληνικό δημόσιο σπεύδει να εκμεταλλευτεί την αποκλιμάκωση των spreads και το θετικό κλίμα στην αγορά.
Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Societe Generale. Ο τίτλος λήγει στις 15 Ιουνίου του 2033.
Η τρέχουσα απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνετι στο 4,13%.
Σταϊκούρας: Επιτυχής η σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου
«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Οπως επισημαίνει, «η έκδοση ήταν επιτυχής. Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον.
Η Κυβέρνηση, και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.
Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Οι συγκρίσεις
Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει φέτος για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες σε 15,4 δισ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν περίπου 7,2 δισ. ευρώ, και την πληρωμή τόκων 4,5 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει το απόθεμα των Εντόκων Γραμματίων που κυκλοφορεί στην αγορά κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.
Από αυτά τα 7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με τις εκδόσεις νέων ομολόγων ενώ τα 4,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από άλλες πηγές όπως η EIB το RRF κλπ. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου προκειμένου να υποστηρίξει την υλοποίηση της ατζέντας βιωσιμότητας και να ενισχύει την στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ.
Σημειώνεται ότι οι δανειακές ανάγκες για φέτος περιορίζονται χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ που αναμένεται να εμφανίσει ο κρατικός Προϋπολογισμός.
Διαβάστε ακόμη: