Το σινιάλο της Γιέλεν για “γενναίο stimulus” (δηλαδή περισσότερο τύπωμα) ήταν αρκετό για να στείλει τα χρηματιστήρια σε νέα ιστορικά υψηλά.

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Με “μισή ομάδα” κατέβηκαν σήμερα οι διεθνείς αγορές αφού ΗΠΑ και Κίνα ήταν κλειστές, παρ’ όλα αυτά δεν είχαν κανένα πρόβλημα να σπάσουν καινούργια ρεκόρ.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,4% και έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 14.109,48 μονάδες, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Ο Nikkei στην Ιαπωνία ξεπέρασε τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.

Από ό,τι φαίνεται τα λόγια της Γιέλεν την Παρασκευή στη συνάντηση με τους G7 ικανοποίησαν τη δίψα των επενδυτών για περισσότερο φθηνό χρήμα και δημοσιονομική τόνωση. Η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ τόνισε πως θα γίνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να τονωθεί η παγκόσμια οικονομία, υπονοώντας πως θα τυπωθεί ακόμη περισσότερο (πληθωριστικό) χρήμα μέσω νέων πακέτων stimulus, τα οποία φυσικά είναι καλά νέα για μετοχές, και άσχημα για τις πιο… υγιείς επενδύσεις και συνυφασμένες με την πραγματική οικονομία, όπως τα ομόλογα, στα οποία σήμερα υπήρξαν σημαντικές ρευστοποιήσεις.

Fed καλεί ΕΚΤ σε περαιτέρω δημοσιονομική τόνωση

Από το μέτωπο της πανδημίας, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να ηγείται της διαδικασίας με περισσότερους από 15 εκατ. εμβολιασμούς να έχουν γίνει μέχρι στιγμής. To ενδιαφέρον στράφηκε επίσης στη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς και στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας υπό τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης Μάριο Ντράγκι.

Στο ταμπλό πρωταγωνίστησαν οι μετοχές της εξόρυξης, λόγω του ράλι στις τιμές του χαλκού.
Άλμα +20% καταγράφει η μετοχή της γαλλικής Vivendi, μετά από την ανακοίνωση ότι θα διανείμει το 60% του κεφαλαίου της θυγατρικής Universal Music Group στους μετόχους.

Ο επικεφαλής της Fed Τζέρομ Πάουελ κατέστησε σαφές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προτιμήσει να στηρίξει τα μέτρα τόνωσης και η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να ακολουθεί την τάση, πιέζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν το ίδιο.

Κλειστές οι αγορές των ΗΠΑ, Κίνας, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν

Στο μεταξύ κλειστό παρέμεινε σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, λόγω της εθνικής αργίας στις ΗΠΑ που φέρει επισήμως τον τίτλο «Γενέθλια του Ουάσινγκτον», πατέρα της αμερικανικής δημοκρατίας, αλλά που από τη δεκαετία του ’80 είναι γνωστότερη ως η «Ημέρα των Προέδρων».

Η αργία τηρείται κάθε τρίτη Δευτέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους, ώστε να καλύπτονται τα γενέθλια του G Washington (22 Φεβρουαρίου), καθώς και εκείνα του επίσης εμβληματικού προέδρου των ΗΠΑ τον 19ο αιώνα, A. Linkoln, στις 12 Φεβρουαρίου.

Οι αγορές της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν παραμένουν και σήμερα κλειστές, λόγω των εορτασμών για το νέο σεληνιακό έτος.

Πάνω από τις 30.000 μονάδες έκλεισε ο δείκτης Nikkei 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο, για πρώτη φορά μετά από τριάντα και πλέον χρόνια. Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1,91% στις 30.084 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τη 2η Αυγούστου 1990. Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,04%, στις 1.953,94 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΑΚΡΟ

Ευρωζώνη: Πτώση 1,6% στη βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο 2020

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσεη Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,6% σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση, της τάξης του 0,6%.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για σημαντικό πισωγύρισμα, καθώς τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 2,6%. Στο σύνολο του δ΄τριμήνου η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,9%, μετά το +16% στο γ΄τρίμηνο. Στα τέλη Δεκεμβρίου η παραγωγή παρέμεινε 2% χαμηλότερη έναντι του προ πανδημίας επιπέδου.

Ευρωζώνη: Στα 29,2 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Δεκέμβριο 2020

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο σημείωσαν αύξηση το Δεκέμβριο του 2020, παρά τα συνεχόμενα lockdowns εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης, Eurostat.

Πιο συγκεκριμένα, το εμπορικό πλεόνασμα προς τον υπόλοιπο κόσμο ήταν 29,2 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2020, μεγαλύτερο από τα 22.6 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2019. Οι προσαρμοσμένες εξαγωγές της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 0,3%.