Κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) καταφθάνει στην Αθήνα στο τέλος του μήνα για σειρά συναντήσεων με τις διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Ήδη τα τραπεζικά επιτελεία προετοιμάζονται για τις συγκεκριμένες συναντήσεις καθώς η ατζέντα είναι πλούσια, με πολλές θετικές εξελίξεις για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα αλλά και θέματα «αγκάθια» που εξακολουθούν να προκαλούν έντονο προβληματισμό.
Όπως εξηγεί στην «Αxianews» τραπεζική πηγή που θα συμμετάσχει στις συναντήσεις «Η ατζέντα έχει θέματα με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες αισθάνονται ισχυρές αλλά και θέματα που προκαλούν μεγάλη πίεση. Για παράδειγμα», συνεχίζει, «τα “κόκκινα” δάνεια συνολικά εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του SSM, είτε πρόκειται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είτε ακόμη χειρότερα για τα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου που έχουν “κοκκινίσει” συνολικού ύψους 2 δισ. περίπου και επηρεάζουν αρνητικά τους δείκτες των NPLs των τραπεζών».
Το θέμα παραμένει ψηλά στην ατζέντα του SSM για δύο λόγους:
Πρώτον, περιλαμβάνεται στην ευρύτερη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια που απασχολεί την εποπτεία ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Στη χώρα μας μάλιστα αν και ο δείκτης των κόκκινων δανείων είναι πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο εν τούτοις οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα νέων κόκκινων δανείων διότι οι δανειοδοτήσεις έγιναν με φειδώ και προσοχή λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης που προηγήθηκε. Έτσι πρέπει να είναι απολύτως καθαρό τι είδους δάνεια είναι αυτά που προσαυξάνουν το συγκεκριμένο δείκτη.
Δεύτερον, οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίστηκαν και επειδή μείωσαν τα κόκκινα δάνειά τους. Η αύξηση του σχετικού δείκτη έστω και με αυτόν τον τρόπο θα δυσκολέψει τις περαιτέρω αναβαθμίσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Παράλληλα, σε θέση άμυνας είμαστε και για το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου και του τρόπου μείωσης του στο συνολικό ισολογισμό των τραπεζών.
Όπως είναι γνωστό οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν «άνοιγμα» σε υποχρέωση αναβαλλόμενης φορολογίας ύψους 12,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους σκοπεύουν να μηδενίσουν αυτήν την απαίτηση στα τέλη του 2030, ποντάροντας στην άνοδο της κερδοφορίας τους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στις αγορές.
Κέρδη 4,5 δισ. ευρώ το 2024
Από την άλλη πλευρά, θα τεθούν και ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα όπου εκεί οι Έλληνες τραπεζίτες αισθάνονται, και είναι, ισχυροί. Για παράδειγμα, ο επόπτης θα ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για τα επιχειρησιακά πλάνα που έχουν καταρτίσει οι τράπεζες για την επόμενη τριετία, για τις κινήσεις που δρομολογούνται με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας και φυσικά για την μερισματική πολιτική που σκέφτονται να υιοθετήσουν τις επόμενες χρήσεις.
Θα ζητήσει να πληροφορηθεί με ποιον τρόπο θα περιοριστεί η απώλεια εσόδων από την υποχώρηση των επιτοκίων, αλλά και τη μείωση των χρεώσεων σε μια σειρά τραπεζικών εργασιών.
Μια πρώτη συζήτηση θα γίνει και για τη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες για τη χρήση του 2024, με δεδομένο ότι στόχος τους είναι μέχρι το 2026 να διανέμουν το 50% των κερδών στους μετόχους τους.
Από την πλευρά τους οι CEOs των τραπεζών θα παρουσιάσουν αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες η συνολική κερδοφορία για το 2024 θα είναι αυξημένη άνω του 20% σε σχέση με πέρυσι, στηριζόμενες στο γεγονός ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα που επισφραγίζεται από τις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά και από την επάνοδό τους στη διανομή μερισμάτων μετά από 16 χρόνια.
Η αλλαγή σελίδας στο σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος περιλαμβάνει πλέον και τις μη συστημικές τράπεζες, με την Attica Bank, η οποία συγχωνεύθηκε με την Παγκρήτια και οδεύει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον ερχόμενο μήνα, να είναι «ο τελευταίος που κλείνει την πόρτα» του κεφαλαίου της κρίσης.
Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις από πλευράς των τραπεζών, η καθαρή κερδοφορία για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με την ολοκλήρωση του 2024 αναμένεται να κινηθεί στα 4,2 – 4,3 δισ. ευρώ και συνολικά για το τραπεζικό σύστημα γύρω στα 4,5 δισ., συμπεριλαμβανομένων των κερδών των μικρότερων τραπεζών.
Όπως είναι φυσικό τα υψηλότερα επίπεδα των κερδών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα αυξήσουν και το ύψος της ανταπόδοσης στους μετόχους, με τις συζητήσεις με τον επόπτη να έχουν ήδη ξεκινήσει για το μέρισμα που προτίθενται να διανείμουν οι τράπεζες την επόμενη χρονιά.
Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το μέρισμα του 2024
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι μέχρι σήμερα συζητήσεις των τραπεζών με τον SSM δείχνουν την προοπτική διανομής μερίσματος το 2025, το οποίο θα κινηθεί στο 40% των καθαρών κερδών του 2024. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η συζήτηση με τον SSM για τα μερίσματα έχει ήδη ανοίξει, στο πλαίσιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών της ερχόμενης χρονιάς με τους οποίους ασχολούνται ήδη τα επιτελεία των τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο SSM έχει ζητήσει από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να του δώσουν ένδειξη, με στοιχεία τέλους Αυγούστου, για την προβλεπόμενη κερδοφορία τους φέτος και για τις προθέσεις τους αναφορικά με το προς διανομή μέρισμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, διατυπώθηκαν προθέσεις ακόμη και για τη διανομή του 50% των κερδών, αλλά κοινή συνισταμένη των τεσσάρων τραπεζών είναι να βάλουν ενιαία τον πήχη στο 40%.
Σημειώνεται ότι κατά τις παρουσιάσεις αποτελεσμάτων στους αναλυτές οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανέφεραν ότι στόχος είναι οι διανομές μερισμάτων να φτάσουν τα επόμενα χρόνια (μετά το 2025) στα επίπεδα των υπολοίπων ευρωπαϊκών τραπεζών (payout ratio στα επίπεδα του 70%).
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα διένειμε μέρισμα σε μετρητά ύψους 332 εκατ. ευρώ, ή 0,36 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε ποσοστό ύψους 30% επί των καθαρών κερδών του 2023.
Η Eurobank κατέβαλε μέρισμα σε μετρητά ύψους 342 εκατ. ευρώ, ή 0,0933 ανά μετοχή. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό διανομής 30% επί των καθαρών κερδών του έτους 2023.
Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στη διανομή μερίσματος στους μετόχους της, ύψους 79 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Το ποσό αντιστοιχεί στο 10% των καθαρών κερδών του 2023 και ανέρχεται σε 0,063 ευρώ ανά μετοχή.
Η Alpha Bank διένειμε μέρισμα ύψους 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023. Το ποσό ισοδυναμεί με διανομή του 20% των κερδών του 2023, συμπεριλαμβανομένου του σκέλους της επαναγοράς μετοχών.
Διαβάστε ακόμη:
- Οι καινοτομίες και τα 10 βασικά μέτρα του νέου Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας
- Κίνα: Σάλος με ζωολογικό κήπο – Εμφάνιζαν ως πάντα… σκυλιά που είχαν βάψει
- Σερβιτόρος στην Μύκονο αποκάλυψε το μυθικό tip που του άφησε ο Γιάννης ΑντετοκούνμποΙρίνα
- Σάικ – Άσλεϊ Γκράχαμ: Με μαύρα διάφανα φορέματα, αποπνέουν σεξουαλικότητα