Με έντονο ύφος και αιχμές κατά της αντιπολίτευσης απάντησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, στους υπαινιγμούς περί διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων για τα ψηφιακά έργα. Αφορμή στάθηκαν σχόλια του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, και στελεχών του κόμματος Νίκη, οι οποίοι άφησαν αιχμές για αδιαφάνεια στη διαχείριση των έργων που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο κ. Πιερρακάκης κατέθεσε στα πρακτικά αναλυτικά στοιχεία για τα έργα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, τονίζοντας ότι από το 2019 έως σήμερα έχουν δημοπρατηθεί 203 έργα συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση με φήμες που κυκλοφόρησαν, όπως είπε, τα έργα αυτά δεν κατευθύνθηκαν σε 10 επιχειρήσεις, αλλά σε 102 διαφορετικές εταιρείες, ενώ στα δύο τρίτα των διαγωνισμών υπήρξαν πολλαπλές προσφορές.
«Δεν περίμενα η οσμή των υπονόμων του διαδικτύου να φτάσει στη Βουλή»
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης περνούν από 26 στάδια ελέγχου, τόσο εθνικά όσο και ευρωπαϊκά, συμπεριλαμβανομένου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αναφερόμενος σε πρόσφατα διαδικτυακά δημοσιεύματα και φήμες περί εμπλοκής του ονόματός του σε υποθέσεις εταιρειών, έκανε λόγο για «ακροδεξιά τρολ» και ξεκαθάρισε ότι οι μηνύσιμες αναφορές έχουν ήδη κινητοποιήσει τη νομική οδό.
«Δεν περίμενα η οσμή των υπονόμων του διαδικτύου να φτάσει σε αυτή την αίθουσα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «τώρα που ήρθε, θα δοθούν όλες οι απαντήσεις».
Κριτική στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Μηδέν προσφορές σε έργα 2015-2019»
Ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ευθέως στον Αλέξη Χαρίτση, συγκρίνοντας τη σημερινή διαχείριση με εκείνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Από το 2015 έως το 2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημοπράτησε 13 ψηφιακά έργα. Σε κανένα από αυτά δεν υπήρξε δεύτερη προσφορά». Σχολιάζοντας σκωπτικά την ευαισθησία του κ. Χαρίτση για θέματα ανταγωνισμού, σημείωσε: «Με βάση το κριτήριό του, θα έπρεπε να έχει πάει μόνος του στον εισαγγελέα. Εγώ θα ήμουν συνήγορος υπεράσπισής του, γιατί γνωρίζουμε ποια είναι η ευθύνη του κράτους και ποια της αγοράς».
«Η ψηφιακή πρόοδος είναι γεγονός»
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι πριν το 2019 η Ελλάδα λειτουργούσε ακόμα με φαξ και δεν παρείχε βασικές ψηφιακές υπηρεσίες. «Αυτό που σήμερα θεωρείται αυτονόητο, όπως η υποβολή μιας υπεύθυνης δήλωσης ηλεκτρονικά, δεν υπήρχε. Η ψηφιακή πρόοδος που έχει συντελεστεί οφείλεται σε δημόσιους υπαλλήλους και μηχανικούς όλων των πολιτικών αποχρώσεων, και είναι κάτι που αγκάλιασε ολόκληρη η κοινωνία», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη:
- Αλέξανδρος Εξάρχου (Aktor): Tζίρος 1,5 δισ. ευρώ και EBITDA 200 εκατ. το 2025
- Γιατί δεν «πετάει» η μετοχή της Aegean; Η αντίφαση της μετοχής με την πορεία της εταιρείας
- Οτσαλάν: Πρώτο βίντεο του φυλακισμένου ηγέτη του PKK από το 1999 – «Ο ένοπλος αγώνας του της οργάνωσης έληξε»
- Ειρήνη Μουρτζούκου: «Αδίστακτη δράση, έφραξε τις αναπνευστικές οδούς» – Τι αναφέρει το κατηγορητήριο για τις δολοφονίες των βρεφών