Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα βρεθεί σήμερα στην Βόρεια Μακεδονία, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του πρώτου “Prespa Forum Dialogue” (Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών).

Το θέμα του forum είναι «Δυτικά Βαλκάνια: το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση της Ευρώπης» και διοργανώνεται με την συμμετοχή σημαντικών βαλκάνιων ηγετών.

Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ θα «ανοίξουν» τις εργασίες του forum. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναφερθεί στην ομιλία του αφενός στην κομβική σημασία που έχει η ειρηνική διευθέτηση των διακρατικών διαφορών αλλά και στην ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση συγκαταλέγει στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης της, που επιβεβαιώθηκε στην συνέχεια με εμφατικό τρόπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται επίσης να τονίσει πως η επιδίωξη του διαλόγου και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή συνιστά –ιστορικά- την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση. Επισημαίνοντας ότι οφείλει να χαρακτηρίζει την προοδευτική παράταξη που αναζητά λύσεις και όχι στασιμότητα δίχως όμως παράλληλα να χαρακτηρίζεται από αφέλεια η από την απουσία «κόκκινων γραμμών». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, την Πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ. 

Εκεί θα βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν και η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Θα παραβρεθεί ο Μάθιου Νίμιτς που είχε οριστεί στο παρελθόν διαμεσολαβητής για το θέμα του ονόματος της τότε ΠΓΔΜ.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ζητήματα οικονομικής διπλωματίας Γιώργος Φραγκογιάννης.