Έπρεπε να φτάσει η 11η αγωνιστική για να γνωρίσει την πρώτη του απώλεια στο πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός. Κόντρα στον Ολυμπιακό με άκρως αμφισβητούμενο πέναλτι και… εκπρόθεσμο (στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων) κι αφού προηγουμένως ο Μπρινιόλι με τις επεμβάσεις του είχε κρατήσει το σκορ μόνο στο 0-1, τελικά έσωσε τον βαθμό, διατήρησε το φετινό αήττητό του, τη διαφορά του (+10 από τους πρωταθλητές και +6 από την ΑΕΚ) άρα και την ψυχολογία του… ψηλά.

Από την άλλη βγάζει τραυματισμούς και χάνει βασικούς παίκτες του. Η αρχή έγινε με τον Κώτσιρα μετά με τον Κουρμπέλη και ήρθε το σοκ με τον Αϊτόρ (χιαστούς και τέλος η σεζόν). Η απουσία του Ισπανού στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό εμφανέστατη. Βέβαια από την Κυριακή έχει χάσει και τον Παλάσιος (δεν θα παίξει στα δυο ματς μέχρι τη μουντιαλική διακοπή, δηλαδή στο Αγρίνιο και με τον Ατρόμητο).

Δύο εξτρέμ που αποτελούν τους πυλώνες στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και δύσκολα μπορούν να αντικατασταθούν. Υπάρχουν βέβαια οι ποιοτικοί Βέρμπιτς και Μπερνάρ για τις θέσεις τους αλλά δεν κάνουν την δουλειά των Αϊτόρ / Παλάσιος, είναι διαφορετικού στυλ και κυρίως όχι ακόμη τόσο επιδραστικοί στο παιχνίδι των «πράσινων».

Κάπου εδώ υπάρχει και η… ευθύνη του σπουδαίου κόουτς Ιβάν Γιοβάνοβιτς που δεν ξεκουράζει τους βασικούς του και κάνει μικρό ροτέισον. Έτσι την πάτησε ο Αϊτόρ, σε ματς που μπήκε αλλαγή, δεν ήταν 100% έτοιμος και φουλ επιβαρυμένος από την συνεχή χρήση.

Όσον αφορά στον Παλάσιος, από την αρχή της σεζόν αντιμετώπιζε προβλήματα με τις πατούσες του. Παρόλα αυτά συνέχιζε να παίζει αδιάκοπα, δεν ξεκουράστηκε, του γινόταν διαχείριση στην προπόνηση αλλά στο ντέρμπι έπαθε την θλάση.

Υπάρχουν, λοιπόν, θεματάκια και στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό του κοντού ρόστερ αλλά η… παρέλαση του μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα τα κάλυπταν…


Σοκ στην ΑΕΚ, όχι τόσο για το 1-1 στην έδρα του Αστέρα (με 20 τελικές από τους «κιτρινόμαυρους»), αλλά για τον σοβαρό τραυματισμό του Ελίασον. Κάταγμα περόνης και 4 μήνες στα πιτς!

Ο Ελίασον είχε κουμπώσει στο παιχνίδι του Αλμέιδα και τον είχε βοηθήσει να βρει το ιδανικό σχήμα αφήνοντας για χάρη του στον πάγκο Τσούμπερ, Άμραμπατ, Μάνταλο. Ο Ελίασον, για την ακρίβεια, έδινε το απαραίτητο πλάτος αφού ο έτερος ακραίος (Γκατσίνοβιτς) συγκλίνει προς τα μέσα.

Όντως πολύ καλό «εργαλείο» ο Ελίασον, με ταχύτητα, μπούκες, γλυκές σέντρες και πρώτος στις ασίστ (5). Έχει και την ατομική ενέργεια, πρεσάρει, σούπερ στο επιθετικό τρανζίσιον. Απώλεια, λοιπόν, για τον κόουτς Ματίας αφού του ήταν κομβικός παίκτης.

Ο Τσούμπερ θα κληθεί να τον αντικαταστήσει και μπορεί να είναι ο παίκτης με το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ΑΕΚ, αλλά προβληματίζει μέχρι τώρα. Ο κόουτς Ματίας στο ξεκίνημα της σεζόν δεν τον έβαζε στη θέση του αριστερό χαφ – μπακ (έπαιζε με τριάδα στην άμυνα, Ο διεθνής Ελβετός παραμένει βαρύς, δεν έχει τα χαρακτηριστικά του Ελίασον και δεν μπορεί να παίξει στα δεξιά (άρα θα πρέπει να μετατεθεί και ο Γκατσίνοβιτς, που είχε βρει χημεία από αριστερά).


Στο ντέρμπι των «αιωνίων» εκτός από Παναθηναϊκό vs Ολυμπιακό είχαμε και την «σύγκρουση» δύο Λατίνων σταρ που αποτελούν και τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Βραζιλιάνος Μπερνάρ (ο Παναθηναϊκός του δίνει 1.200.000 για την τρέχουσα σεζόν ενώ σχεδόν άλλα τόσα τσοντάρει –για φέτος– η πρώην ομάδα του, από τα Η.Α.Ε.) με τον Ουρουγουανό Χάμες Ροντρίγκες.

Η αναπόφευκτη σύγκριση έβγαλε μεγάλο κερδισμένο τον Χάμες. Είχε βέβαια στο άξονα και σπουδαίους συμπαίκτες– συμπαραστάτες ( Ιν Μπέομ Χουάνγκ, Μπιέλ, Εμβιλά) αλλά από το 25’ μέχρι και το 70’ μόλις ακουμπούσε την μπάλα ο Ουρουγουανός έβαζε / ανάγκασε τον Παναθηναϊκό σε θέση άμυνας.

Μεγάλη η διαφορά, λοιπόν, στην εμφάνιση μεταξύ Χάμες και Μπερνάρ, όσο και στην επίδρασή τους στο παιχνίδι των ομάδων τους. Αυτή η… διαφορά μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητη κι από τους ξένους σκάουτς αλλά και τους ατζέντηδες που βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Λεωφόρο, οι οποίοι μνημόνευαν το «δέκα το καλό» του Ολυμπιακού.


Ο Ραζβάν Λουτσέσκου από τα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο ζητούσε επιτακτικά «10άρι» στον ΠΑΟΚ αλλά ο Ιβάν Σαββίδης δεν του έκανε την χάρη. Τότε δεν ήθελε σέντερ φορ, θεωρούσε πως με τον Νέλσον Ολιβέιρα καλύπτεται!

Τώρα όμως, όπως έμαθα, ο Ρουμάνος τεχνικός και ενόψει χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, ζήτησε ξανά να πάει στην Τούμπα βασικό «δεκάρι» (ένας… Χάμες, αν γινόταν, που δεν γίνεται) αλλά αυτή την φορά θέλει και σέντερ φορ! Για την ακρίβεια φουνταριστός που θα έρθει για βασικός και για την επόμενη σεζόν!

Τι σημαίνει αυτός; Πως ο Λουτσέσκου εξάντλησε την υπομονή του / το πήρε απόφαση με τον Ολιβέιρα, κι ας είναι δική του επιλογή, τον οποίο στήριξε μέχρι εσχάτων. Ο Πορτογάλος στράικερ είναι μόνιμα ντεφορμέ, δεν σκοράρει, δεν βοηθάει, παίζει μόνιμα με πλάτη ενώ και στις προπονήσεις ακολουθεί πρόγραμμα διαχείρισης κι ανεβάζει ένταση μόνο ημέρες την εβδομάδα.

Στο διά ταύτα: Τον Γενάρη, ο ΠΑΟΚ πάει για δυνατή ενίσχυση στις θέσεις «10» και «9». Το τελευταίο σίγουρα δεν θα αρέσει καθόλου στον Ολιβέιρα.

Διαβάστε ακόμη: