Ένα τμήμα του σοβιετικού δορυφόρου που εκτοξεύτηκε το 1972 και παρέμεινε σε τροχιά λόγω βλάβης για 523 χρόνια αναμένεται να επανέλθει στη Γη.

Το κομμάτι από το σοβιετικό διαστημόπλοιο Κosmos 482 που σχεδιάστηκε για να προσγειωθεί πριν 53 χρόνια στην Αφροδίτη πρόκειται να επιστρέψει στη Γη το επόμενο Σαββατοκύριακο και κανείς δεν ξέρει πού θα προσγειωθεί.

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι του ο δορυφόρος Κosmos 482

Ο δορυφόρος Kosmos 482, που κατασκευάστηκε και εκτοξεύτηκε από την U.S.S.R. το 1972, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Venera που συνέλεγε δεδομένα από την επιφάνεια της Αφροδίτης.

Όμως μια δυσλειτουργία στο ανώτερο στάδιο του πυραυλοκινητήρα Soyuz που εκτόξευσε το σκάφος προς τον ουρανό κατέστρεψε την αποστολή του, αφήνοντας το σκάφος χωρίς την απαιτούμενη ταχύτητα για να φτάσει στον πλανήτη, σε μια ελλειπτική τροχιά αντίθετα γύρω από τη δική μας.

Ανάλυση με τηλεσκόπιο που διεξήχθη από έναν διαστημικό ερευνητή και παρατηρητή δορυφόρων αποκάλυψε ότι η μονάδα προσεφάφισης του αποτυχημένου δορυφόρου φτιαγμένου από πυρίμμαχο υλικό, πρόκειται να επιστρέψει στη Γη- κάπου γύρω στις 10 Μαΐου, συν ή πλην λίγων ημερών.

Iδιαίτερα ανθεκτικό σκάφος που δημιουργήθηκε για να επιβιώσει στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης

«Καθώς πρόκειται για ένα σκάφος προσεδάφισης που σχεδιάστηκε για να επιβιώσει από τη διέλευση από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, είναι πιθανό να επιβιώσει από την επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα άθικτο, και να συγκρουστεί άθικτο», έγραψε σε ανάρτησή του ο Μάρκο Λάνγκμπρουκ, λέκτορας διαστημικής κατάστασης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ στις Κάτω Χώρες, ο οποίος ανακάλυψε την επικείμενη επιστροφή του σκάφους προσεδάφισης.

 

 

«Οι σχετικοί κίνδυνοι δεν είναι ιδιαίτερα υψηλοί, αλλά δεν είναι και μηδενικοί» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κίνδυνος πρόσκρουσης του δορυφόρου στη Γη παρόμοιος με αυτόν ενός μετεωρίτη

Το Kosmos 482, μήκους ενός μέτρου και βάρους 495 κιλών, θα πετάξει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα περίπου 242 χιλιομέτρων ανά ώρα. O αστρονόμος παρομοιάζει τον κίνδυνο πρόσκρουσης του δορυφόρου με αυτόν ενός μετεωρίτη. Όσο για το πού θα προσγειωθεί το σκάφος, ο Langbroek λέει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε.

Το Κosmos 482 κατασκευάστηκε ως αδελφικό σκάφος του Venera 8, το οποίο εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο του 1972 για να γίνει το δεύτερο σκάφος (μετά το Venera 7) που προσεδαφίστηκε στην καυτή επιφάνεια της Αφροδίτης. Μόλις έφτασε εκεί, το Venera 8 εξέπεμψε δεδομένα από την Αφροδίτη για λίγο περισσότερο από 50 λεπτά πριν καεί από την καυτή ατμόσφαιρα του αφιλόξενου πλανήτη.

Κομμάτια του δορυφόρου έπεσαν το 1972 στη Νέα Ζηλανδία

Μετά την αποτυχημένη εκτόξευσή του, ο Kosmos 482 έσπασε σε δύο κομμάτια που αποτελούνταν από το κύριο σώμα και το σώμα προσεδάφισης. Το πρώτο εισήλθε ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης εννέα χρόνια μετά την εκτόξευση, στις 5 Μαΐου 1981, ενώ το σκάφος καθόδου παρέμεινε παγιδευμένο σε μια αργά φθίνουσα τροχιά που διατηρείται για περισσότερα από 50 χρόνια. Μερικά από τα κομμάτια έπεσαν το 1972 στη Νέα Ζηλανδία.

«Με κλίση τροχιάς 52 μοιρών, το σκάφος καθόδου Kosmos 482 θα μπορούσε να κατέβει οπουδήποτε μεταξύ 52 μοιρών βόρειου και 52 μοιρών νότιου γεωγραφικού πλάτους», έγραψε σε ένα άρθρο για το The Space Review.

«Αυτό περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας στο νότιο και μεσαίο γεωγραφικό πλάτος, καθώς και την Αμερική και ολόκληρη την Αφρική και την Αυστραλία. Φυσικά, οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να προσγειωθεί σε έναν από τους ωκεανούς, όπως έκανε η αποτυχημένη αποστολή Phobos-Grunt Venus στις 15 Ιανουαρίου 2011».

Με τους δορυφορικούς ανιχνευτές να συνεχίζουν να παρατηρούν την πτώση του διαστημικού σκάφους από την τροχιά, μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της ανεξέλεγκτης επανόδου του θα προκύψει τις επόμενες ημέρες.

 

 

Διαβάστε ακόμη: